ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää Hallinto-oikeuden linjausta gambialaisen miehen oleskelulupakysymyksessä tärkeänä

Sami Mollgren • 01.07.2016 21:32 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Helsingin hallinto-oikeus kumosi 20.6. antamallaan päätöksellä Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen gambialaisen miehen oleskelulupaa koskevassa asiassa. Hallinto-oikeus palautti asian Maahanmuuttoviraston käsittelyyn.

Oikeuden mukaan valittajan voidaan katsoa olevan ulkomaalaislaissa tarkoitettu kumppaninsa aviopuolisoksi rinnastettava henkilö ja siten tämän ulkomaalaislaissa tarkoitettu perheenjäsen. Yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi asian oikeuskäsittelyä varten lausunnon, jonka mukaan oleskeluluvan epääminen rikkoi yhdenvertaisuuslakia, koska hakija asetettiin eri asemaan seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on ilmaissut tyytyväisyytensä hallinto-oikeuden päätökseestä. Tämä pitää Hallinto-oikeuden linjausta tärkeänä ja vaatii perhemuotojen moninaisuuden tunnustamista myös maahanmuutossa.

- Eri maiden lainsäädäntö ja viranomaiskäytännöt asettuvat usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden perheenyhdistämisen ja muun perhe-elämän tielle. Hallinto-oikeuden päätös on perus- ja ihmisoikeusmyönteinen ja osoittaa ajanmukaista ymmärrystä perhemuotojen moninaisuudesta. Päätös sopii erittäin hyvin Helsinki Pride -viikolle, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Hallinto-oikeuden mukaan asiassa on painavia syitä poiketa ulkomaalaislain asettamista aviopuolisoksi rinnastamisen ehdoista, koska suomalais-gambialaisella miesparilla ei ole käytännössä ollut mahdollisuutta täyttää näitä ehtoja. Ulkomaalaislaki edellyttää rekisteröityä parisuhdetta tai kahden vuoden yhdessä asumista. Asumisaikavaatimuksesta voidaan ulkomaalaislain mukaan poiketa painavasta syystä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi hallinto-oikeudelle syksyllä 2015 lausunnon asian oikeuskäsittelyä varten gambialaisen miehen oikeusavustajan pyynnöstä. Oikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, joka valvoo yhdenvertaisuuslain noudattamista sekä yleisesti edistää yhdenvertaisuuden toteutumista ja ehkäisee syrjintää. Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän muun muassa seksuaalisen suuntautumisen perusteella.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy