ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Wien: Sisäänmuutto queer-ihmisten asuintaloon alkamassa

vaeltaja2006 • 18.06.2017 10:39 • 4 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Valmistuttuaan talo näyttää samanlaiselta kuin tässä havainnekuvassa.
Wienin Seestadt Aspern -kaupunginosassa on valmistumassa asuintalo, joka on tarkoitettu queer-ihmisille. Kaupunki on tukenut rakentamista. Asuintalossa on 27 asuntoa. ”Yksin tai yhdessä” on periaate, jonka mukaan eletään.

Seestadt Aspern on noin 10 kilometriä koilliseen Wienin keskustasta, vastakkaisella puolella Wienerwaldin kukkuloihin nähden. Se on aktiivista kaupunkialuetta. Talo haluttiin rakentaa vilkkaan kadun varrelle eikä mihinkään hämyiseen piharakennukseen. Talossa on yhteisiä tiloja, esim. kahvilatila, johon kaikki voivat pistäytyä kahville, kattoterassi asukkaiden omaan käyttöön, kerhotilat, kuntoilutiloja ja atrium-tyyppinen valoisa portaikko, jossa päivittäin kohdataan muita talossa asuvia.

Talon asukkaiksi haluttiin queer-ihmisiä. Sillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka itse muotoilevat elämäntyylinsä ja identiteettinsä haluamaansa suuntaan. Homoksi tai heteroksi synnytään, queer-ihmiseksi tullaan omasta halusta (lause lainattu queer-taloa koskevasta lehtiuutisesta). Taloon tulee kaikenikäisiä: yksinasuvia, pareja ja erilaisia perheitä. On sateenkaariperheitä, patchwork-perheitä ja perheitä, joihin on sijoitettu lapsia. Asuntotuotannossa on perinteisesti suosittu perheasuntoja, jotka sijaitsevat jossain kaupungin reuna-alueilla syrjässä, mutta tämä talo haluttiin keskelle kaupunkimaista queer-elämää. Tarkoituksena ei ole ollut kehittää 1970-luvulla suosittua kommuunielämää edelleen, vaan haluttiin yhdessä elämistä talossa, jossa jokaisella on oma asunto.

Alunperin lähdettiin liikkeelle siitä, että olisi saatava talo homoille, lesboille ja bi- ja transihmisille, mutta suunnitteluvaiheessa näkemys laajeni ja syntyi queer-talo. Monet taiteilijat ovat olleet kiinnostuneita. Moninaisuus kiinnostaa. Ainakin alkuvaiheessa puhuttiin, että taloon tulee yksi asuntokokonaisuus queer-pakolaisille.

Avaimet luovutetaan asukkaille keskiviikkona 21. kesäkuuta, ja talossa pidetään avoimien ovien päivä. Myöhemmin kesällä on virallisemmat avajaisjuhlat. Rakennusaikaisia kuvia on mm. facebook-ryhmässä

www.facebook.com


Jos Suomeen rakennettaisiin tällainen asuintalo, monet varmaan epäilisivät, että samankaltaiset ihmiset muuttavat toistensa lähelle ja muodostavat uuden, pienen kuplan, jossa aatemaailmat kohtaavat ja saavat vahvistusta. Syntyisikö pikku ghetto. Ja olisiko se hyvä vai paha?


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Syntyisikö pikku ghetto? Ja olisiko se hyvä vai paha?" Minusta ainakin on ehdottomasti parempi, ettei mitään erityisiä 'homotaloja' rakenneta, vaan hlbti-ihmiset sekoittuvat heteroiden kanssa. Näin suvaitsevaisuus lisääntyy, kun naapurissa asuvat heterot huomaavat, ettei homonaapuri ole heteronaapuria kummempi. Paras tapa voittaa ennakkoluulot on henkilökohtainen kokemus.

Ymmärrän toki, että tavishomon on helpompi sekoittua muiden sekaan, jos homous ei ole 'tatuoitu otsaan'. Trans-ihmiset sen sijaan saattaisivat tuntea olonsa turvallisemmaksi erityisessä homotalossa, mutta eivät hekään koko elämäänsä voisi pelkästään talon sisällä asua, vaan päivittäin joutuvat astumaan talon ulkopuolelle todelliseen maailmaan.

Itse kannatan laajempaa elämän kirjoa asumisessakin. Niinpä muutin (arpaonnen hitas-arvonnassa suosiessa) Punavuoresta Jätkäsaareen muutama kuukausi sitten Sukupolvienkortteliin. "Kortteli on suunniteltu eri ikäisten ja eri tavalla asuvien ihmisten toiveita kuunnellen. Kortteli on kyläyhteisön paluu kaupunkiin. Ihmisten osaamiset, taidot ja intohimot yhdistyvät vapaa-ajan tekemisessä, harrastuksissa ja tapahtumissa. Lapset, nuoret/opiskelijat, aikuiset, seniorit ja vanhukset elävät ja asuvat kaikki samassa korttelissa. Ideana oli keskittää kolmen talon yhteistiloja yhteen paikkaan, jolloin yhteistiloista saatiin isompia, parempia ja monipuolisempia. Kehitystyössä ovat olleet mukana monialaisen yritysjoukon lisäksi Aalto-yliopisto, Tekes, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Ympäristöministeriö ja Helsingin kaupunki. ( sukupolvienkortteli.fi )
  pekka.punavuori • 18.06.2017 12:22
"Alunperin lähdettiin liikkeelle siitä, että olisi saatava talo homoille, lesboille ja bi- ja transihmisille, mutta suunnitteluvaiheessa näkemys laajeni ja syntyi queer-talo."

Minusta talon olisi voinut tehdä kokonaan seksuaalisille vähemmistöille, mutta ilmiesesti tähän ovat vaikuttaneet kateellisuus ja homofobia, ettei niin käynytkäään. Queer- sanan alle menee nyt mm. heterot. Seksuaalisilla vähemmistöillä on paljon ongelmia asunnottomuuden kanssa. Se olisi ollut liikaa, että heidän asumisolojaan parannetaan....

Tässä on vaan sellainen asia, että heteroasukkaat voivat klikkiytyä ja savustaa pikkuhiljaa homot helvettiin. Heteronaiset haluavat aina edut itselleen ja ovat ensiimäisenä änkeämässä tällaisiin millä tekosyyllä tahansa.
  Kolmoisritti • 21.06.2017 16:01
Kolmoisriitin toistuva vahva naisviha on todella vastenmielistä ja en homomiehenä halua tuollaisten homojen kanssa olla missään tekemisissä.
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 21.06.2017 18:46
Gettoutuminen ja sosiaalinen umpioituminen ovat aina pahasta ja sellaista pitää välttää.

Näistä "homo-onneloista" on näilläkin sivuistoilla jaksettu jauhaa monesti. Sellaisista haaveilevilta puuttuu realiteettien taju. Pelko saattaa ohjata heidän ajatteluaan turhan paljon. Monimuotoinen yhteiskunta on toimiva tavoite ja siihen pitää pyrkiä. "Queer-taloja" en kannata.

Heteronaisista on minulla ja miehelläni runsaasti myönteisiä kokemuksia. En voi omien kokemustemme kautta jakaa Kolmoisrittin ajattelua millään tavalla. Juuri tänään eräs naishenkilö kehui minulle hänen naapurustossaan asuvaa homoparia mukaviksi ja sympaattisiksi ihmisiksi.
  JuhaniV • 21.06.2017 21:35
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.




Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)



 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy