Wien: Heinz Heger -puisto

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 3

Wienissä Zimmerplatz 1:ssä on lääkäri Horst Schalkin vastaanotto. Se on tarkoitettu pääasiassa homomiehille. Horst Schalk oli vuonna 2005 katsomassa näyttelyä, jossa esiteltiin 1900-luvun homoja ja lesboja Wienissä. Siinä näyttelyssä huomattiin, että samassa osoitteessa, jossa on Horst Schalkin vastaanotto, on asunut Heinz Heger, keskitysleirivanki, joka myöhemmin kirjoitti kokemuksistaan kirjan: Der Mann mit dem Rosa Winkel (mies, jolla oli vaaleanpunainen kolmio). Siitä syntyi ajatus, että siihen lähistölle pitäisi saada jokin muistomerkki Heinz Hegerin muistamiseksi.

Kaupunginviranomaiset eivät helposti muuta puistojen tai katujen nimiä. Mutta Zimmermannplatzin kulmalla on pieni viheralue, joka voisi saada Heinz Hegerin nimen. Otettiin kontakteja paikallispoliitikkoihin, ja nyt, 30. marraskuuta 2009, viherläiskä nimettiin Heinz Heger –puistoksi. Valokuva esittää karun vihkiäistilaisuuden.

http://4.bp.blogspot.com/_LUle3PqGfFg/SxO4R_UjdFI/AAAAAAAAAjU/JLmiwt5EY8o/s200/15559_187936904671_719159671_2826696_7875097_n.jpg


Kuka oli Heinz Heger?

Heinz Heger vietti kuusi vuotta keskitysleirissä natsiaikana. Hänellä oli rintapielessä vaaleanpunainen kolmio. Hän oli siis homo. Vapauduttuaan hän julkaisi muistelmansa. Sodan jälkeen hän yritti, että hänen eläkettään laskettaessa huomioidaan myös keskitysleirissä vietetty aika. Pitkän taistelun jälkeen se onnistui.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Perhe ei tykännyt

Heinz Hegerin perhe ei halunnut, että perheen nimi tulisi ilmi tällaisessa yhteydessä. Ei haluttu julkisuuteen tietoa, että yksi perheenjäsen on ollut keskitysleirissä homovankina. Heinz Heger on vain peitenimi. Todellinen nimi löytyy netistä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_Heger

Vaaleanpunaisen kolmion kohtalo


Traaginen tarina liittyy Heinz Hegerin rinnassa olleeseen vaaleanpunaiseen kolmioon. Se on ainoa säilynyt. Yksikään itävaltalainen museo ei halunnut kolmiota kokoelmiinsa. Vihdoin Washingtonin Holocaust-museo otti sen.

Puiston taulu


Kun puisto vihittiin ja puistotaulu paljastettiin, paikallaolijat olivat shokeerattuja ja ärtyneitä. Taulussa ei sanallakaan mainita, miksi Heinz Heger oli keskitysleirissä tai että hän on kirjoittanut kirjan kokemuksistaan homovankina. Puisto-osastolla ärtymys huomattiin ja asia luvattiin korjata kolmen viikon kuluessa. Monen mielestä sekin on sopimatonta, että taulussa on tarroina koiranpissauskielto ja muita kieltoja.

Salainen havainnoitsija kävi puistossa. Vielä tänään puiston taulussa oli sama teksti. Sitä ei oltu korjattu.

3 kommenttia