Wallinheimo: SSA avartaa ajatuksia

  • Uutinen
  • Urheilu
  • RL-Urheilu
Sinuhe Wallinheimo

Suomalaisessa urheilussa rikkoutui yksi tabu, kun jääkiekkoilija Harri Tikkasen haastattelu julkaistiin Ranneliike.netissä. Samassa haastattelussa Tikkanen ilmoittautui myös Suomen ensimmäiseksi Straight Star Ally –urheilijaksi eli heterourheilijaksi, joka kohtelee kaikkia yhdenvertaisesti ja kannustaa muita tekemään samoin.

Ranneliike.net tavoitti jääkiekkoilijoiden ammattiliiton eli Jääkiekon Pelaajayhdistyksen (SJRY) puheenjohtajan, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon (kok) ja kysyi hänen ajatuksiaan urheilun arvoista ja Straight Star Ally –projektista. Wallinheimolla on parin vuosikymmenen kokemus jääkiekkoammattilaisen työstä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Sinuhe Wallinheimo, sinulla on mittava kokemus ammattilaiskiekkoilusta ja olet myös Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja. Millaisia ajatuksia Harri Tikkasen haastattelu herätti?

- "Pelkästään positiivisia. Jääkiekko on Suomen suosituin, seuratuin ja tunteita herättävin urheilulaji ja jääkiekkoperheeseen kuuluu monentaustaisia ihmisiä, myös seksuaalivähemmistöön kuuluvia. Tikkasen veto oli mielestäni hyvä muistutus tästä niin jääkiekkoperheelle kuin sitä ympäröivälle yhteiskunnallekin."

Harri Tikkanen on siis Suomen ensimmäinen Straight Star Ally -urheilijaja haastattelussaan hän toivoi, että SSA-urheilijoita tulisi lisää. Mitä mieltä olet tästä? Milta kuulostaisi ajatus, että jokaisessa Liigan joukkueessa olisi ainakin yksi SSA-urheilija?

- "Pohjois-Amerikassa ja mm. Ruotsissa muutamat pelaajat ovat halunneet ottaa näin kantaa urheilussa tapahtuvaa seksuaalivähemmistöjen syrjintää vastaan. Suomeen tämä toimintamalli on vasta tulossa. Omasta mielestäni kaikki kannanotot, jotka pitävät urheilun ja jääkiekon avoimena mahdollisimman monelle suomalaiselle, on hyvä asia. Uskoisin, että valtaosa jääkiekkoilijoista on samoilla linjoilla ja että se myös näkyy ajan mittaan kaikkialla kiekkoilevassa Suomessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Muutos moniarvoisempaan suuntaa vie kuitenkin aina oman aikansa. Pakko tässäkään muutoksessa ei ole paras konsultti. Siksi SSA:takin tulisi mielestäni viedä eteenpäin vapaaehtoisuuden kautta."

NHL:n You Can Play –projektin suurin kohderyhmä on kannattajat, mutta tärkein kohderyhmä nuoret jääkiekkoilijat. Millaisen viestin suomalainen SSA-urheilija lähettää junioriurheilijoille? Entä faneille?

- "Toivottavasti sekä mahdollisimman monelle ainakin sitä, että urheilu kuuluu nimenomaan kaikille ja että tämän päivän urheilu on moniarvoista. Urheilla voi kuka ja millaisen taustan omaava tahansa. Seksuaalivähemmistöjen ohella pelikentällä on tilaa niin maahanmuuttajille kuin vaikkapa vammaisillekin."


Mediallakin on vielä petrattavaa

Entä miten tärkeänä pidät sitä, että suomalaisen urheilun arvomaailmaa tuodaan käytännössä esille ja siitä keskustellaan? Tällä hetkellä tuo arvomaailma näkyy lähinnä virallisten ohjelmien korulauseissa.

- "Yhteiskunnassa ylipäätään puhutaan nykyään liian vähän arvoista tai analysoidaan tekojen takana olevia arvomaailmoja ja urheilu ei ole tästä poikkeus. Omasta mielestäni vika ei kuitenkaan välttämättä ole pelkästään urheilun itsensä aiheuttama vaan sitä ruokkii myös yksipuolistava media.

Aikoinaan aktiiviuran aikana minua tietyllä tavalla ärsytti se kovuuden ja maskuliinisuuden kuva, joka jääkiekosta ja meistä jääkiekkoilijoista oli mediassa nähtävillä. Eletty arki pukukopeissa ja jäähalleissa oli nimittäin aivan jotain muuta. Yli 20 umpimielisen hammassuojanjäystäjän sijasta joukkueista löytyi aina parisenkymmentä hyvinkin erilaista persoonaa. Jotkut pelaajista on äänekkäämpiä, toiset hiljaisempia ja kiinnostuksenkohteita sekä mielipiteitä löytyy laidasta laitaan. Joukkueet ovat siis aivan samanlaisia työyhteisöjä kuin vaikkapa verotoimisto tai eduskunta. Tätä pelaajien monipuolisuutta ei vain kovin monessa urheilujutussa ole käsitelty.

Tottakai peiliin katsomisen paikka urheilulla ja erityisesti jääkiekolla on sen suhteen, miten juuri vaikeita asioita, kuten seksuaalista suuntautumista, niissä on käsitelty tai ehkä paremminkin jätetty käsittelemättä. Tilastolliset faktat puoltavat sitä, että varmasti myös homoja jääkiekkoilijoita meillä on ollut erilaisilla sarjatasoilla, mutta ulos kaapista ei ole tullut toistaiseksi kukaan, kun riittävää tukea ei ole löytynyt.

Pelikavereiden, joukkueen, yleisön ja yhteiskunnan reaktiot ovat ehkä pelottaneet liikaa tai ulostulon kustannukset on koettu liian isoiksi. Ihan jo joukkuekemiankin kannalta tilanne on problemaattinen. Joitakin joukkueita tieto yhdistäisi, kun taas joillekin joukkueille uusi tilanne voisi olla hankala käsitellä. Vaatii aikamoista pelisilmää pelaajalta itseltäänkin tiedostaa joukkueen sisäinen kemia, ja nimenomaan se fakta, että onko juuri tämä joukkue valmis siihen."


Asenteiden tarkistuksia tarvitaan puolin ja toisin

Seksuaalivähemmistöt ja huipputason urheilu muodostavat yhdistelmän, josta ei Suomessa paljon puhuta. Olisko nyt aika romuttaa vanhat ennakkoluulot ja siirtyä uudelle aikakaudelle?

- "Olen tästä samaa mieltä, mutta omasta mielestäni pelkkä urheilijoiden asennemuutos ei riitä. Myös seksuaalivähemmistöillä saattaa olla omia kummallisia ennakkoluuloja urheilua ja urheilijoita kohtaan. Itselleni on muutaman kerran tullut vastaan homomiehiä, jotka ovat olleet positiivisesti yllättyneitä kun stereotypiat jääkiekkoilijoista eivät ole olleetkaan oikeita."

Pohjois-Amerikan urheilupiirejä pidettiin hyvin konservatiivisina. Siellä asenteet muuttuivat muutamassa vuodessa ja mm. You Can Play -projekti on saanut hyvän vastaanoton. Uskotko, että kotimainen SSA-projekti voisi tuoda Suomea lähemmäs läntistä urheilukulttuuria?

- "Sanoisin, etteivät erot meidän tai vaikkapa Pohjois-Amerikan välillä ole tälläkään hetkellä kovinkaan isot. Urheilukulttuuri niin täällä kuin sielläkin on edelleen suhteellisen konservatiivista, mutta siellä urheilumarkkinoiden koko ja moninaisuus mahdollistaa ehkä paremmin homourheilijoiden ulostulot.

Uskon kuitenkin, että SSA:lla voitaisiin tukea asenteiden avartumista moniarvoisempaan suuntaan. Ainakin se saisi vähentää jääkiekossa esiintyvää nimittelyä."

Tikkanen avasi uuden aikakauden, laittoi pallon liikkeelle ja antoi keskustelulle kasvot. Tämä ei kuitenkaan saa olla yhden miehen projekti, eikä varsinkaan painolasti. Millaisia toiveita sinulla olisi suomalaisille jääkiekkopiireille?

- "Ollaan avoimia yhteiskunnallisille muutoksille ja tuetaan kaikkia kiekkoilijoita/ urheilijoita omissa valinnoissaan."

Sinuhe Wallinheimo, 41, on entinen jääkiekkomaalivahti, jolla on pelaajakokemusta viidestä eri maasta Atlantin molemmin puolin. Hänen aktiiviuransa päättyi vuonna 2010. Samana vuonna hänet valittiin Pelaajayhdistyksen puheenjohtajaksi. Vuotta myöhemmin hänet valittiin kokoomuksen kansanedustajaksi Keski-Suomen vaalipiiristä.

Kuva: Karl R. Lilliendahl/norden.org

Straight Star Ally Facebookissa
Linkki: SSA-urheilija Harri Tikkasen haastattelu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!