V***N HORO, käytä kortsua ja liukkaria

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Ranneliike net
  • 3

Heinäkuun alussa käynnistyvän Ranneliike.netin ja Miesten kesken turvallisesti -työn uuden kesäkampanjapakkauksen nimi on "V***N HORO, käytä kortsua ja liukkaria".

Horo -sanaa on käytetty prostituoidun puhekielisenä nimityksenä. Monesti homokaveripiireissä sanalla ei kuitenkaan ole edes tätä puhekielisyyden merkityssisältöä, vaan horottelu on laajemmassakin käytössä. Lauseen ”se nyt on yksi horo” on luultavasti moni kuullut. Heinäkuun alussa Helsinki Pridessa jakoon tulleen Ranneliikkeen ja Miesten kesken turvallisesti –työn uuden kesäkampanjapakkauksen nimi on ”V***N HORO”, käytä kortsua ja liukkaria. Kun keväällä nimeä mietimme, sopi keksitty ”V***N HORO” Ranneliikkeelle oikein mainiosti, sillä se on hauska jatke heidän ”V***N HOMO” -sloganille ja -kampanjoinnille. Sen sijaan meille MKT –työn edustajille nimessä oli enemmän sulattelemista. Yhdestä asiasta olimme kuitenkin heti alusta alkaen samaa mieltä: Vaisulla, neutraalilla ja täysin provosoimattomalla sloganilla ei herätetä huomiota, vaan sellaisen huomioivat ehkä vain ne, jotka eivät mitään herättelyä enää kaipaakaan.

Horolla voidaan epäsuorasti viitata useasti toistuvaan tai välinpitämättömään. Esim. ”siellä se taas horotti” tai ”se horo ei paljon välitä”. Keskeisesti käytetty hiv-valistuslause kuuluu ”hiv voi tarttua yhdessäkin suojaamattomassa seksikontaktissa”. Tämä on faktaa, mutta sekin on faktaa, että mahdollisuus tartuntaan kasvaa suojaamattomien seksikontaktien lisääntyessä. Kumpikin näistä faktoista kannattaa sisällyttää valistussanomaan, mutta millä korostuksella tämä tehdään, liittyy tilanteeseen ja kohderyhmään. Homoyhteisössä on viime vuosina ihannoitu parisuhdetta ja monet saattavat pitää sitä turvasatamana, joka myös suojaa hiv-tartunnalta. Tosiasia, joka tiedetään lukuisten tutkimustenkin perusteella, on kuitenkin se, että miespareilla on heteropareja huomattavasti enemmän suhteen ulkopuolista seksiä. Jos parisuhteessa ollaan välinpitämättömiä, eikä selkeästi sovita siitä, miten suojaudutaan suhteen ulkopuolisessa seksissä ja miten seksissä parisuhteen sisällä, syntyy helposti tartuntariskitilanne. Monet hiv- ja muiden seksitautien tartunnat ovatkin tapahtuneet parisuhteessa. Jos nyt horotella halutaan, kuka esim. näiltä faktapohjilta on horo?

Erilaista ennaltaehkäisytyötä tekevät tietävät miten vaikea tätä työtä on tehdä. Informaatiotulvassa on vaikea erottua ja saada sanomaansa läpi. ”Mikään ei tunnu heilauttavan tai liikuttavan enää ketään” kuulee silloin tällöin sanottavan. Joidenkin tutkimusten mukaan homoyhteisön sisällä toteutetuista turvaseksikampanjoista on jäänyt kohderyhmään kuuluville vain vähän mieleen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Täysin riskitöntä seksielämää niin kuin muutakaan elämää ei ole. Millaisia riskejä sinä olet ottanut tai olet valmis ottamaan? Millaiseen riskianalyysiin sinä seksielämäsi perustat? Onko tullut horotettua?

Sivujemme edellisen blogin asiasisältöön on puolen vuoden aikana tullut vain yksi kommentti. Herättikö tämä enemmän kommentoitavaa? Kampanjan nimi on herättänyt työyhteisössämmekin erilaisia ajatuksia. Olisi kiva kuulla myös sinun ajatuksiasi!!!

Ystävällisin terveisin,
Teppo Heikkinen,
Suunnittelija ja v***n horo

www.miestenkesken.fi/blogi
www.miestenkesken.fi

3 kommenttia

Ymmärrän hyvän tarkoituksen ja on totta, että räväkkyys näkyy paremmin kuin värittömyys. Kuitenkin minua harmittaa kondomipakkauksessa käytetty nimi. Kahdesta syystä: Ensimmäinen on se, että kiroilu ei ole kaunista ja se on täysin turhaa. Se itseasiassa heikentää sanomaa enemmän kuin vahvistaa sitä. Ytimekkyys aina parempi kuin turhat täytesanat. Toinen on naisen sukupuolielimen huono sopivuus myös homoille tarkoitetussa kampanjassa. (Uskon tosin lesbojen käyttävän kondomeja. Näin monen naisparin ottavan sellaisen puistojuhlassa.)
Eikö tuo sitten olekaan "VÄHÄN HORO"?