ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Viron vaalit: sukupuolineutraalin parisuhdelain läpivienyt hallituskoalitio menetti enemmistönsä

Sami Mollgren • 02.03.2015 09:50 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Viron sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa Reformipuolueen ja Sosiaalidemokraattien hallituskoalitio menetti enemmistönsä. Aiemman neljän parlamenttipuolueen lisäksi vaaleissa meni läpi kaksi ryhmittymää.

Reformipuolueen ja Sosiaalidemokraattien muododostama hallitus vei syksyllä 2014 läpi lain sukupuolineutraalista parisuhdelaista. Presidentin jo allekirjoittaman lain on määrä tulla voimaan vuoden 2016 alussa. Sitä ennen riigikogun eli Viron 101-jäsenisen parlamentin on hyväksyttävä uuteen parisuhdelakiin sidoksissa olevaa lainsäädäntöä.

Pääministeripuolueena pitkään toiminut markkinaliberaalinen Reformipuolue menetti kolme paikkaa. Se on edelleen suurin puolue 30 edustajapaikallaan. Reformipuolue ajaa vankimmin virolaista tasaveromallia ja yritystoimintaa suosivaa verotusta. Toinen hallituspuolue Sosiaalidemokraatit menetti neljä paikkaa. Sosiaalidemokraateilla on jatkossa riigikogussa 15 paikkaa.

Suurin menettäjä oli kuitenkin konservatiivinen Isänmaan ja Res Publican liitto IRL. Sen paikkaluku putosi 23:sta 14:ään. Vastaavasti konservatiivinen "perinteisistä perhervoista" äänekkäästi puhunut Konservatiivinen kansanpuolue EKRE nousi parlementtiin ja sai seitsemän paikkaa. Kummatkin ryhmät ovat suhtautuneet kielteisesti esimerkiksi sukupuolineutraaliin parisuhdelakiin.

Edgar Savisaaren johtama Keskustapuolue kiri yhden paikan ja sai 27 paikkaa. Arvioiden mukaan yksikään muu puolue ei halua tehdä yhteistyötä populistisena ja Moskova-myönteisenä pidetyn Keskustapuolueen kanssa. Venäjänkielisen väestön erityisesti suosima Keskustapuolue ei kannata hlbti-vähemmistöjen asemaa kohentavia lainsäädäntöhankkeita.

Jo illalla ääntenlaskennan ollessa vielä kesken, pohdittiin tulevan hallituksen kokoonpanoa. Suurimpana puolueena pysyneen Reformipuolueen puheenjohtajan Taavi Rõivasin odotetaan saavan presidentiltä tehtävän muodostaa uusi hallitus. Rõivas sanoi jo illalla yhteistyön sujuneen hyvin Sosiaalidemokraattien kanssa. Yöllä Rõivas nähtiin keskustelemassa Sosiaalidemokraattien ja uutena parlamenttiin kahdeksalla paikalla nousseen Vapaapuolueen edustajan kanssa.

Se, miten Vapaapuolueen oletettu liittyminen hallituskokoonpanoon vaikuttaa parisuhdelakiin liittyvien lakimuutosten läpiviemiseen, on vielä hämärän peitossa. Vapaapuolueen taustalla on mm. joukko konservatiivisen IRL:n entisiä vaikuttajia, mutta toisin kuin sukupuolineutraaliin avioliittolakiin kielteisesti suhtautuva IRL, on Vapaapuolue linjannut parisuhdelakiin liittyvät asiat "omantunnonkysymyksiksi".

Äänestysprosentti 63,7 oli niukasti korkeampi kuin edellisvaaleissa. Viron vaaleissa saattoi äänestää myös sähköisesti internetin välityksellä.

Vaalikampanjoinnissa merkittäviä aiheita olivat verotus - keskustelu tasaveron ja progression välillä sekä puolustuspolitiikka. Puhuttanut on myös nuorten työikäisten lähtö parempien ansioiden perään esimerkiksi Suomeen. Hlbti-aihepiiri sukupuolineutraali parisuhdelainsäädäntö mukaanlukien eivät olleet merkittävässä roolissa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Viron konservatiivinen kansanpuolue on avoimesti uusnatsipuolue ja parisuhdelaki ei olisi mennyt Viron parlamentissa niukasti läpi, jolleivat Viron Keskustapuolueen 4 kansanedustajaa eivät olisi painaneet vihreää nuppia, heidän nimensä ovat Kadri Simson, Priit Toobal, Lauri Laats ja vielä yksi, jonka nimi ei nyt tule muistiini. Asun itse Virossa ja täällä vallitsee erittäin homofobinen ilmapiiri ja viharikokset ovat tavallisia.
  Kurre (ei rekisteröitynyt) • 04.03.2015 02:41
Sori, nyt muisto palas. Neljäs Viron Keskustan parlamenttijäsen, ja äänesti parisuhdelain puolesta, oli Olga Sõtnik, joka nyttemin on siirtynyt Viron demareihin. Itse kannatan Viron Yhynyttä Vasemmistopuoluetta, jolla on valitettavasti marginaalinen kannatus täällä Virossa.
  Kurre (ei rekisteröitynyt) • 04.03.2015 03:02
Kurre: " Asun itse Virossa ja täällä vallitsee erittäin homofobinen ilmapiiri ja viharikokset ovat tavallisia."

Itselläni ja puolisollani kokemuksia homoparina Virossa voisi kuvata lähinnä neutraaleiksi. Niissäkin tilanteissa, joissa meidät on avoimesti tunnistettu pariskunnaksi, mitään erityistä reaktiota ei ole näkynyt. Tietenkään en voi tietää mitä ajatuksia ihmiset päänsä sisällä pyörittävät.

Virossa virallisiin sopimuksiin, esimerkiksi asunnon kauppa, merkitään tarkasti avioliitto tai vaikka kenestä on leski.

Olen täällä joskus kertonut asuntokaupasta Tartossa virallisen notaarin edessä. Rekisteröity parisuhteemme kuulutettiin koko taloyhdistyksen ihmisten läsnäollessa, kuten muidenkin asukkaiden perhesuhteet. Meidän ilmoituksestamme ei seurannut pienintäkään reaktiota.

Olimme muutama viikko sitten jälleen tekemässä asuntokauppoja. Jouduin sattuneesta syystä ottamaan sopimuksen tarkistamiseen lakitoimistomme Tallinnasta. Tarton notaarin laatimassa ensimmäisessä sopimusluonnoksessa mieheni ja minut oli merkitty sinkuiksi. Korjasin asian sekä notaarille, että lakitoimistollemme. Eli väänsin heille rautalankaa rekisteröidystä parisuhteesta. En tiedä kumpi taho muutti sopimusta niin, että rekisteröityä parisuhdetta ei mainittu lainkaan. Vain nimet ja henkilötunnukset!

Viro on meille lähinnä Tartto. Tallinnassa on liikaa suomalaisia ja hintataso joskus jopa korkeampi kuin Helsingissä. Olemme toki liikkuneet Virossa lähes kaikkialla, mutta asuneet vain Tartossa.

Tartto on nuorekas yliopistokaupunki. Luultavasti siellä asenteet ovat hieman liberaalimpia, kuin muualla Virossa. Olettamani on, että itään päin mentäessä konservatiivisuus kasvaa. Luultavasti Viron äskeisen äänestyksen tuloksista olisi pääteltävissä konservatiivisuuden määrä eri paikkakunnilla.
  JuhaniV • 04.03.2015 21:23
Viro otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön sähköisen äänestämisen, jonka valmistelu käynnistyi vuonna 2001. Ensimmäisen kerran mahdollisuus sähköiseen äänestämiseen tarjoutui vuoden 2005 kuntavaaleissa ja vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Viimeisissä vuoden 2014 vaaleissa jo kolmasosa virolaisista äänesti internetissä.

Viron malli on saavuttanut kuuluisuutta myös ulkomailla, tosin ei ehkä siinä mielessä kuin Virossa tai Suomessa olisi toivottu. Myös Suomella on oma epäonninen kokeilunsa sähköisen äänestämisen saralla, joka päättyi fiaskoon, joksi voi laskea uusintaäänestyksen järjestämisen vuoden 2008 kuntavaaleissa, koska järjestelmä ei kirjannut kaikkia ääniä ylös. Ongelmalliseksi nähtiin myös laitteistotoimittajan salainen ja erittäin monimutkainen lähdekoodi. Vihreiden silloista oikeusministeriä, Tuija Braxia, tämä ei kuitenkaan estänyt hehkuttamasta kokeilua, kunnes Euroopan neuvostosta tuli tuomio.

Viimeksi asiaan palasi englantilainen The Guardian lehti, joka varoittaa ottamasta mallia Viron sähköisestä äänestysmenetelystä. Sen mukaan järjestelmä on turvaton ja lehti lainaa samassa yhteydessä suomalaista tietoturva-asiantuntijaa, jonka mukaan Viron järjestelmä voidaan hakkeroida väärien äänien äänien luomiseksi ja palvelimille voidaan hyökätä kokonaistilanteen vääristämiseksi.

Havainnot perustuvat sekä laboratoriossa tehtyihin tutkimuksiin että havaintoihin, jotka on tehty Viron vaalipaikoilla; turvallisuusuhkina pidettiin mm. turvattomia internet-yhteyksiä ja tietokoneita ja PIN-koodien ja salasanojen näppäilyä kameroiden edessä. Tietoturva-asiantuntijat ovat myös demonstroineet käytännössä tietokoneilla, joihin on asennettu kokeeksi kopio Viron käyttämästä vaalitietojärjestelmästä, millaisia heikkouksia järjestelmä pitää sisällään.

Arvioiden mukaan tietoturva on huonolla tolalla, joskin The Guardianin artikkeliin vastanneet Viron edustajat väittivät, että heillä on käytössään ylimääräisiä varmistuksia, mutta sekin herättää kysymyksen siitä, pitäisikö vaalit järjestää uudestaan mahdollisen peukaloinnin paljastuessa. Edellisen valossa on hyvä kysymys, kuinka luotettavia Viron riigikogun vaalitulokset lopulta ovat.
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 06.03.2015 01:04
Etenkin Pietarin trollitehtaan mukaan tuskin kovin luotettavat.

***

Ihan oikeastihan en pidä järkevänä vaalien verkkoäänestystä, koska ongelmat ovat niin moninaisia teknisistä lähtien. Julkiset äänestyspaikat, niissä äänestyskopit, ja käytössä taitetut äänestysliput, sekä riittävän läpinäkyvästi toteutettu ääntenlasku ovat hyväksi havaittu keino.

Esimerkiksi kotona tapahtuva äänen antaminen voi johtaa siihen, että äänestäminen tapahtuu toisen henkilön kontrolloimana.
  smo • 06.03.2015 07:51
Mutta Smo, voihan se hakkeri olla myös Venäjä. Eikö se olisi kovin ikävää, jos keskustapuolue olisikin seuraavissa vaaleissa voittaja 40% äänisaaliilla? Kuinkas sitten suu laitetaan? Toisaalta, sille on syynsä, miksi keskusta pidetään poissa politiikan keskiöstä.

Tämä keskustapuolue ei muuten ole pelkästään venäläisvähemmistön suosiossa vaan ylipäätään pienituloisten, sillä sen ajama politiikka on enemmän vasemmalla kuin Viron demareiden. Tasaverotus vetelee viimeisiään Virossa ja keskusta on ajanut veroprogressiota ja hyvinvointivaltiota sosiaalidemokraatteja näkyvämmin, puhumattakaan minimipalkan reilusta nostosta.

Ilmankos oikeisto ei jätä kiveäkään kääntämättä; reformipuolueen Mart Laar pitää huolen siitä, että tasaverosta - Viron ylpeydestä - ei livetä. Miten täällä Suomessa kokoomus ajaisi ideoitaan, kun ei ole tarjota Viroa esimerkiksi? Pölinää riittänee siis maailman tappiin saakka keskustan venäjäyhteyksistä, eihän sellaista napupalaa nyt yksinkertaisesti voi jättää käyttämättä. Moni kuitenkin huomannee, että oli Venäjää tai ei, matti saattaa pian olla kukkarossa ja ne lapsetkin pitäisi siinä sivussa ruokkia. Viron sosiaaliturvalla se ei onnistu, eivätkä Suomen työmarkkinat vedä entiseen malliin.
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 06.03.2015 09:31
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy