Viron tuleva pääministeri: ei homoavioliitoille, kumppanuuslainsäädännölle kyllä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 21

Viron todennäköisesti tuleva pääministeri Taavi Rõivas sanoi Viron television keskusteluohjelmassa, ettei hänen virkakaudellaan laillisteta samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Rõivas oli haastateltavana Viron television "Kahekõne" -ohjelmassa 14. maaliskuuta, kun hän oli saanut presidentiltä tehtäväkseen muodostaa uusi hallitus. Ohjelman viimeisen minuutin kysymyksissä toimittaja kysyi Rõivasilta laillistetaanko samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot hänen pääministerikautensa aikana.

- Avioliittoina ei laillisteta, vaikka kysymys on monille merkittävä. En sulje pois pois tämän kysymyksen käsittelemistä., vastasi Rõivas.

Seuraavat parlamenttivaalit ovat Virossa maaliskuussa 2015, joten Rõivasin hallitus ehtii istua vain vuoden.

Helsingin Sanomissa Rõivas kertoo suhtautuvansa myönteisesti sekä homo- että heteroavopareille tarkoitettuun kumppanuussopimusjärjestelyyn, mutta ei kannata samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tallinnassa vuonna 1979 syntynyt Rõivas sai edellisissä vuoden 2011, parlamenttivaaleissa Reformipuolueen ehdokkaana yli 6 000 ääntä, ollen ääniharava. Hänen poliittinen uransa alkoi vuosituhannen vaihteessa oikeusministerin avustajana. Rõivasin elämänkumppani on Idols-ohjelmasta tunnetuksi tullut laulaja Luisa Värk. Parilla on yksi lapsi.
Reformipuoluetta edustava Rõivas on toiminut nyt väistyvässä Andrus Ansipin kolmannessa hallituksessa sosiaaliministerinä runsaan vuoden. Maaliskuun puolivälissä presidentti antoi Rõivasille yllättäen hallituksen muodostajan tehtävän EU:n liikennekomissaari Siim Kallasin ilmoitettua, ettei olekaan käytettävissä tehtävään. Viron parlamentti riigikogu äänestää reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien muodostaman Rõivasin hallituksen hyväksymisestä maanantaina 24. maaliskuuta.

Hlbti-kysymyksissä juuri reformipuoluetta ja sosiaalidemokraatteja on pidetty edistysmielisimpinä.

Virossa on käyty keskustelua perhelainsäädännön uudistamisesta jo useamman vuoden verran. Samaa sukupuolta olevien parisuhteita koskevalla lainsäädännöllä tai varsinkaan homoavioliitoilla ei ole laajaa kansan tukea Virossa. Syksyllä 2013 tehtyn tutkimuksen mukaan samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröimisen hyväksyy vajaa puolet vastanneista. Avioliitto- ja adoptio-oikeuden kohdalla asenteet olivat selvästi kielteisempiä.

Suoranainen vastustus on keskittynyt pieneen mutta aggressiiviseen kristillistaustaiseen organisaatioon: Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks SAPTK (Säätiö Perheen ja Perinteiden Puolustukseksi) on kerännyt nimiä homoavioliittoja vastustavaan adressiin ja esittänyt säännöllisesti julksiuudessa kyseenalaisia käsityksiä homoseksuaalisuudesta.

Syksyllä 2013 sosiaaliministeriö sai osakseen protestikirjeiden tulvan, koska ministeriö oli tukenut 30 000 eurolla "Erilaisuus rikastaa" -tapahtumaa, joka nosti esiin etenkin sateenkaariperheet. Tapahtuman liittyvään perhepäivään osallistui myös sosiaaliministeriön sukupuolten tasa-arvon osaston johtaja Liina Kanter. Protestikirjeaallon taustalla oli juuri SAPTK.


Viron oikeusministeriö on vuodesta 2009 lähtien selvittänyt avosuhteita säätelevän lainsäädännön luomista. Vuoden 2011 keväällä oikeuskansleri huomautti, että nykyiset järjestelyt eivät takaa avokumppaneille riittävää oikeudellista suojaa. Oikeuskanslerin mukaan nykyinen tilanne, jossa samaa sukupuolta olevilla pareilla ei ole mitään lain suojaa, ei ole myöskään sopusoinnussa perustuslain kanssa.

Elokuussa 2011 oikeusministeriö ehdotti parlamenttipuolueille avoliittolainsäädännöstä neljää eri vaihtoehtoa, joista saatujen näkemysten ja ehdotusten perusteella on laadittu elämänkumppanuuslainsäädännölle pohja. Osassa ehdotuksista ovat mukana myös samaa sukupuolta olevat parit.

ETV: Kahekõne 14.3., vieraana Taavi Rõivas
HS: Viron tuleva pääministeri Taavi Rõivas nousi yllättäen hallituksen muodostajaksi
Virossa parisuhdelainsäädäntö edelleen työlistalla

21 kommenttia

Vai niin Viro aikoo taas alistua Venäjän valtaan. Vai ovatko siellä Ugandan tapaan umpi-amerikkalais-evankelistat anastaneet vallan?

Vai tarkoittaako viron uusi pääministeri sitä, että siellä kielletään myös heteroseksuaalisesti suuntautunutta elämäntapaa viettävien avioliitot?

Tuo umpimielisten, umpiuskovaisten bi- tai heteroseksuaalien mielivalta yhteiskunnassa on kyllä heille häpeällinen asia.
Minä näen Virossa hlbti-aihepiirin suhteen myönteisiä merkkejä. Ovat tosin pieniä, eikä mitään tiikerinloikkaa asiassa varmaankaan nähdä ihan heti. Toisaalta, se maa on tarjonnut ennenkin yllätyksiä.

Myönteistä on, että asiaa ei enää vaieta: television primetimessa kysytään pääministerikandidaatilta homoavioliitoista suoraan ja tämä ei pyri ohittamaan asiaa tai pyri mitätöimään asian merkitystä. Valtamedia tuntuisi olevan odottavalla kannalla. Se odottaa aktivismia ja vaikuttajia, jotka vievät asioita eteenpäin.

Harmittavasti hlbti-aktivismi Virossa kärsii kuitenkin pahasti resurssipulasta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat edelleen ilmiönä tavallisen kansan keskuudessa aika mystinen asia, joten ongelma-asenteille on otollista maaperää.

Tietyillä uskonnollisilla liikkeillä sen sijaan riittää (Amerikan uskonnollis-konservatiivista) rahaa oman sanomansa toitottamiseen.

Lisäksi Viron suuri taakka on toisesta maailmansodasta vuoteen 1991 kestänyt neuvostomiehitys. Koko hlbti-kysymys oli 1990-luvun lopulle asti tabu, eikä aihetta voinut käsitellä. Viron ensimmäinen pride-tapahtuma nähtiin Tallinnassa kymmenen vuotta sitten, vuonna 2004. Se, mitä Suomessa on nyt työstetty kahden sukupolven ajan, on Virossa saanut aikaa tuskin yhden sukupolven verran.

Virossa väännetään hlbti-asioiden suhteen pitkälti nyt niissä asioissa, mitä Suomessa käsiteltiin 1990-luvun mittaan.