Vinokino 2014 käynnistyy perjantaina 24.10. Turussa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Vinokino-elokuvafestivaali järjestetään kiertää syksyn 2014 aikana viidessä kaupungissa. Festivaali on Turussa 24. - 26.10., Jyväskylässä 24. - 25.10., Oulussa 25.10. - 26.10, Tampereella 30.10. - 2.11. ja Helsingissä 7. - 9.11..

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviin elokuviin ja dokumentteihin keskittyvä Vinokino-elokuvafestivaali käynnistyy perjantaina 23. kerran.

Vinokino pidetään Turussa 24.–26. lokakuuta ja Helsingissä 7.–9. marraskuuta. Osa Vinokino-elokuvista on nähtävillä myös Jyväskylässä 24.–25.10., Oulussa 25.–26.10. ja Tampereella 30.10.–2.11..

Turussa ja Helsingissä on elokuvatarjonnan lisäksi erilaista oheisohjelmaa, kuten Drag Queen- ja Drag King -työpajat, sarjakuvapaja, näyttelyitä ja iltabileitä.

Trans-näkökulma esillä

Vinokinon elokuvissa trans-aihepiiri on erityisen vahvasti esillä, ja festivaalin järjestäjät kertovatkin olevansa itsemääräämisoikeuteen perustuvan translainsäädännön puolella, ja haluavansa tehdä oman osan lisäämällä tietoisuutta sekä herättämällä keskustelua.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Vinokino kertoo tänäkin vuonna elokuvan keinoin tarinoita transihmisistä, heidän perheistään ja sukupuolen moninaisuudesta. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että Suomi polkee lainsäädännöllään transihmisten oikeuksia monin eri tavoin. Amnestyn Suomen osaston sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntijan Tiina Oikarisen mukaan Suomessa lainsäädäntö luo tilanteen, jossa sukupuolen juridista vahvistamista hakeva henkilö joutuu luopumaan osasta ihmisoikeuksistaan, kuten fyysisestä itsemääräämisoikeudestaan tai oikeudestaan yksityisyyden ja perhe-elämän suojaan, kerrotaan Vinokinon tiedotteessa.

Poimintoja tarjonnasta

52 Tuesdays -elokuva on 16-vuotiaan Billien ja hänen sukupuolenkorjausprosessia läpikäyvän äitinsä tarina. He tapaavat joka viikko tiistaisin vuoden ajan. Elokuva kertoo näistä tapaamisista ja heidän keskusteluistaan.

Boy Meets Girl -elokuvan päähenkilö on transsukupuolinen ja elokuva kertoo ennen kaikkea siitä, että sukupuolet ja suuntautuneisuudet eivät ole rajoituksia.

Sundancen elokuvajuhlilla ihastuttanut Chelsea McMullanin ohjaama My Prairie Home -dokumentti on todellinen indiehelmi: uniikissa dokumentti-musikaalissa artisti Rae Spoonin modernit folk-kappaleet nivoutuvat yhteen hänen oman elämäntarinansa kanssa. Musiikkia ja puhetta yhdistelemällä Rae kertoo avoimesti sukupuoli-identiteettinsä muotoutumisesta, päätöksestään käyttää itsestään they-pronominia, sekä lapsuudestaan uskonnollisuuden ja ongelmaisten perhesuhteiden puristuksessa. Rae Spoonin musiikki on herkkää ja valloittavaa.

Vinokino 23. kerran

Vuonna 1991 ensimmäistä kertaa järjestetyn festivaalin järjestäjänä toimii Turun seudun Seta ry. Tapahtuman suojelijaksi on lupautunut elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo.

www.vinokino.fi
Pirjo Honkasalo on vuoden 2014 Vinokino-elokuvafestivaalin suojelija

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!