ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Vilnan lauantainen pride-paraati kielii myönteisestä muutoksesta

Sami Mollgren • 19.06.2016 18:15 UUTISET: PRIDE • EU

Vilnan Pride-paraatiin osallistui toista tuhatta yhdenvertaisuuden kannattajaa (kuva: Petras Malukas / AFP / Lehtikuva)
Liettuan pääkaupungissa Vilnassa järjestettiin lauantaina iltapäivällä Baltic Pride -tapahtuman pride-kulkue. Vilnan kulkue oli ennätysmäisen suuri. Siihen osallistui toista tuhatta ihmistä.

Yksi kulkueen viesteistä oli Liettuan ns. homopropagandalain vastustaminen. Liettuassa on voimassa samantyyppinen laki kuin Venäjällä: esimerkiksi homoseksuaalisuudesta asiallisen tiedon kertominen lapsille on voimakkaasti rajoitettua. Sensuurilakia vastustettiin viestillä "olemme ihmisiä, emme propagandaa".

Vilnassa muistettiin myös Orlandon tapahtumia.

Kulkue järjestettiin puistokatu Gediminolla, joka on Vilnan valtakatu. Kadun varrella on lukuisia julkishallinnon rakennuksia sekä talous- ja kulttuurilaitosten toimipaikkoja. Keskiajan hallitsija Gediminasin mukaan nimetyn kadun toinen päätepiste on Neris-joki ja toinen on Vilnan katedraali aukioineen.

Itse kulkue sujui rauhallisesti, poliisien valvoessa. Kulkueen liepeillä oli jonkin verran vastamielenosoittajia ja joitain häiriöitä aiheuttaneita poliisi poisti paikalta.

Tapahtuman järjesti liettualainen hlbti-järjestö LGL.

Helsingin Sanomat kertoo, että kulkueessa oli mukana kaksi liettualaispoliitikkoa. Useista ulkomaisista suurlähetystöistä oli edustus, myös Suomesta.

Baltic Pride -tapahtuma järjestetään vuorovuosin Viron, Latvian ja Liettuan pääkaupungeissa. Liettuan Vilnassa tapahtuma järjestettiin edellisen kerran vuonna 2013 ja ensimmäisen kerran 2010.

Kaikissa kolmessa Baltian maassa hlbti-vähemmistöjen asema on heikompi kuin EU-maissa keskimäärin. Liettuassa asenteita määrittelee vahva ja vanhoillinen katolinen kirkko.

Edellisillä kerroilla Vilnassa kulkueen järjestäjät joutuivat vääntämään viime hetkille asti eri oikeusasteissa kättä viranomaisten kanssa siitä, saako kulkuetta yleensä järjestää kaupungin keskustassa. Vuonna 2013 kulkueen vastustajat käyttäytyivät väkivaltaisesti ja rikkoivat paikkoja. Nyt kulkue järjestettiin pääkadulla ja kaupungin pormestari ilmaisi tukensa tapahtumalle.

Tpaahtuman järjesti hlbti-järjestö LGL (kuva: Petras Malukas / AFP / Lehtikuva)
Myös seksuaalivähemmistöjä vastustavat osoittivat mieltään (kuva: Petras Malukas / AFP / Lehtikuva)

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy