Vihreistä toivotaan Onnibusille enemmän suomalaisomistusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

Keskisuomalaiset vihreiden aktivistit ovat muistuttaneet Onnibusin pääomistajan asennemaailmasta. Keskisuomalaisessa sunnuntaina 10.4 jyväskyläläinen Liisa Kuparinen ja jämsäläinen Tommi Tapiainen toivovat, että suomalaista omistusta liikenneyrityksessä voitaisiin lisätä ja suomalaisomistajien ottavan etäisyyttä Brian Souterin näkemyksiin.

Suomessa toimivasta Onnibusista 77 prosenttia hallitseva skottilainen miljardööri Souter muistetaan kotimaassaan homovastaisesta miljoonaluokan kampanjasta, jolla vastustettiin lainmuutosta "homouden edistämisen" dekriminalisoimiseksi vuonna 2000.

Kuparinen ja Tapiainen toivovat Onnibusin sitoutuvan eettiseen kuluttamiseen ja yhdenvertaisuuteen. "Tehdäkseen pesäeron suuromistajansa syrjivyyteen toivomme Onnibusin ja sen suomalaisomistajien tukevan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä Suomessa. Hyviä kohteita on paljon.", he kirjoittivat.

"Myös Suomessa Onnibus-matkaan käytetyt eurot saattavat päätyä tukirahoiksi syrjivään toimintaan. Onnibus ei siis ole paras ja eettisin vaihtoehto matkustajalle, joka haluaa tukea tasa-arvoista yhteiskuntaa ja veroeurojen pysymistä Suomessa", mielipidekirjoituksessa todetaan.

Keskisuomalaisille antamissaan lausunnoissa Onnibusin johtajat vakuuttavat, että yritys ei syrji homoja. Toimitusjohtaja Pekka Mötön lausunnossa on kuitenkin tulkinnanvaraisuutta. Liiketoimintajohtaja Lauri Helke totesi Brian Souterin "vastaavan jutuistaan itse". Väitettä toiminnan mahdollisten tuottojen päätymisestä aikanaan Souterille Helke ei yrittänytkään kiistää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Onnibusin toimitusjohtajan Pekka Mötön mukaan tasa-arvo on Onnibusille keskeinen arvo. Möttö kuitenkin sanoo "arvostavansa Brian Souterin näkemyksiä" ja jatkaa Onnibusin olevan tasa-arvon kannalla "hyvin monella eri tavalla".

Helken mukaan mielipidekirjoituksen väitteet, joissa vihjataan että Onnibussilla matkustava voisi tukea syrjintää, ovat "aika kaukaa haettuja".

"Jos me syrjisimme jotain ryhmää, varmaan siitä olisi jo luettu lehdistä. Onnibus on ihan normaali suomalainen 250 henkilön työyhteisö", Helke kommentoi Keskisuomalaiselle.

Souterin yritykset harjoittavat nykyisin bussiliikennettä eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa sekä Kanadassa.

Onnibus-yhtiön rooli sanomalehti Keskisuomalaisen julkaisukaupungissa Jyväskylässä on aiempaa näkyvämpi, sillä yhtiö on tehnyt Jyväskylästä solmukohdan reiteilleen.

Onnibusin kilpailussa reittiensä kannattavuutta puolustavien suomalaisten liikennöitsijöiden arvomaailma ei ole paljon ollut esillä. Linja-autoliikenteen perinteisten perheyritysten omistajapiireistä on hajatietojen mukaan tuettu vanhoillisuuteen taipuvaisia keskustan ja oikeiston poliitikkoja. Toisaalta suomalainen Pohjolan Liikenne on VR.n omistuksessa.

Mielipidekirjoitus KSMLssä 10.4
Uutinen KSMLssä 11.4

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Pro juna
  • 13.4.2016, 18.00
Miksi kansallinen raideliikennemonopoli saa harjoittaa myös vapaan markkinan kumipyöräliikennettä niin rahti- kuin henkilökuljetuksissa? Vielä kun tiedetään, että VRn omat kumipyörät kilpailevat VRn teräspyöriä vastaan varsin ankarasti. Ikäänkuin raiteille ei edes haluttaisi liikennettä!