Vihreiden Niinistö ryhtyi aloitteelliseksi avioliittolakivyyhdessä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 24
Puheenjohtaja Ville Niinistö uskoo enemmistön kansanedustajista kannattavan tasa-arvoista avioliittolakia Suomeen.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö vaatii lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliitosta pääsevän eduskunnan suuren salin äänestykseen.

Niinistö toivoo blogissaan suomalaisten, jotka kannattavat tasa-arvoa, ottavan yhteyttä kansanedustajiinsa ja vetoavan lakialoitteen viemiseksi eduskunnan suuren salin äänestykseen. Niinistön aloitteellisuudesta kertoi yleismediassa Helsingin Sanomat.

Vihreiden puheenjohtaja arvelee, että kokoomuksen enemmistön ja keskustan vähemmistön tuella lakialoite on vietävissä läpi nykyisessä eduskunnassa. Hän on kohdistanut toimintavetoomuksensa äänestäjille erityisesti kokoomuksen ja keskustan suuntaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Niinistö arvioi, että enemmistö kansanedustajista kannattaa lakialoitetta. Hän vetoaa myös kyselyyn, jonka mukaan 57 suomalaisista prosenttia sanoo, että samaa sukupuolta oleville tulisi antaa oikeus avioitua.

- Äärioikeiston ja sitä lähellä olevien muiden äärimielipiteiden nousu yhä salonkikelpoisemmiksi ei selvästikään heijasta suomalaisten enemmistön näkemyksiä, mistä on osoituksena kansalaisten enemmistön selvä tuki tasa-arvoiselle avioliittolaille. Monet poliittiset päättäjät ovat kuitenkin selvästi pelästyneet suvaitsemattomia äärimielipiteitä ja ankkuroituneet konservatiiviseen varovaisuuteen, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö arvioi aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista makaavan eduskunnan lakivaliokunnassa, koska kokoomus ei uskalla viedä asiaa eteenpäin ja keskustalaiset eivät uskalla allekirjoittaa aloitetta.

- Suomen nykyistä hallitusta perustettaessa sovittiin, että tasa-arvoisen avioliittolain kohtalo tällä eduskuntakaudella ratkaistaan eduskunnassa lakialoitteen pohjalta. Kaikki kansanedustajat ovat saaneet vapaat kädet arvioida omaa suhtautumistaan lain toteuttamiseen. Valitettavasti moni lakia periaatteessa kannattavista kansanedustajista jätti kuitenkin allekirjoittamatta lakialoitteen. Se on antanut lakivaliokunnan kokoomuslaiselle puheenjohtajalle Anne Holmlundille tekosyyn olla ottamatta aloitetta valiokunnan käsittelyyn, Niinistö kirjoitti.

Lakialoite sai vuosi sitten 76 allekirjoittajaa eli kansanedustajien vähemmistön. Lakivaliokunnan 17 jäsenestä seitsemän on allekirjoittanut aloitteen.

Anne Holmlund on perustellut aloitteen käsittelyn viipymistä sillä, että aloite ei allekirjoittajien määrän perusteella kuulu toimenpiteitä vaativiin asioihin.

Kansanedustajaehdokkailta kysyttiin ennen viime eduskuntavaaleja Ylen vaalikoneessa, pitäisikö rekisteröityneille homopareille kuulua kaikki samat oikeudet kuin avioliiton solmineille heteropareille. Lakialoitteen jätti allekirjoittamatta kahdeksan nykyistä kansanedustajaa, jotka kertoivat aiemmin olevansa täysin samaa mieltä.

Jokseenkin samaa mieltä oli 29 nykyistä kansanedustajaa, jotka eivät hekään allekirjoittaneet aloitetta.

Uutinen Helsingin Sanomissa

24 kommenttia

  • 1 / 24
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 11.2.2013, 12.08
Kokoomuksen enemmistö ei tue homoliittoaloitetta. Vaalikoneiden mukaan kannattajia on noin puolet ja vastustajia noin puolet - lakialoitteen allekirjoittajia vielä vähemmän. Keskustasta luultavasti noin 30 tai enemmän äänestäisi homoliittoja vastaan.

Homojen kannattaisi tyytyä nykyisen eduskunnan kantaan siitä, että homoliittoja ei tule sallia. Yrittäkää uudestaan ensi eduskuntavaalien jälkeen.
Oli niin tai kävi näin, on asiaa kuitenkin syytä edistää jatkuvasti.