ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
pääkaupunkiseutu & uusimaa lounais-suomi häme & pirkanmaa kymenlaakso & etelä-karjala pohjanmaa keski-suomi & savo pohjois-karjala pohjois-pohjanmaa & kainuu pohjois-suomi linkit kaikki artikkelit

Vihapuhetyöryhmä: Homoseksuaalisuus on mahdollisesti valittava ominaisuus

Sami Mollgren • 16.04.2012 18:15 • 14 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Poliisi kaipaa kansalaisilta kommentteja vihapuhetyöryhmän julkaisemaan raporttiluonnokseen. Luonnos on julkaistu kommentoitavaksi nettiin. Luonnoksessa seksuaalinen suuntautuminen on määritelty ominaisuudeksi, jonka ihminen voi mahdollisesti valita.

Valtakunnansyyttäjänvirasto asetti viime syksynä ns. vihapuhetyöryhmän selvittämään, mikä on sellaista Internetissä leviävää vihapuhetta, josta pitäisi rangaista, ja millaisissa tapauksissa vihapuheen levittämiseen voi syyllistyä.

Työryhmään kuuluva nettipoliisi Fobbana tunnettu ylikonstaapeli Marko Forss ottaa 23. huhtikuuta 2012 asti vastaan kommentteja ja palautetta luonnoksesta. Työryhmän puheenjohtajana toimiva valtionsyyttäjä Mika Illman kirjoittaa dokumentin saatesanoissa, että annetut kommentit otetaan työryhmän harkinnan mukaan huomioon mietinnön loppuunsaattamisessa. Työryhmä on lähettänyt luonnoksesta myös kahdelletoista taholle virallisen lausuntopyynnön. Yksi näistä on Seta ry.

Selvitystyön tavoitteeena on tarkotus saada luotua poliisille ohjeistus esitutkinnan aloittamisesta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai keskustelufoorumeilla tapahtuvasta kiihotuksesta kansanryhmää vastaan tai kansanryhmän solvaamisesta. Dokumentti on kuitenkin herättänyt keskustelua sensuurin lisäämisestä ja syyteautomaatin luomisesta.

Erityisesti seksuaalivähemmistöjä koskee hämmennystä herättänyt luonnoksen kohta, jossa seksuaalinen suuntautuminen on määritelty sellaiseksi ominaisuudeksi, jonka ihminen voisi valita. Seksuaalinen suuntautuminen rinnastetaan luonnoksessa uskontoon tai vakaumukseen.

Lainaus luonnoksen siitä osasta, jossa määritellään erilaisia ryhmiä, joihin vihapuhe voi kohdistua: "Näille perusteille on yhteistä se, että ne tyypillisesti muodostuvat joko ihmisen syntyperäisistä ominaisuuksista (esimerkiksi ihonväri, etninen alkuperä) tai ominaisuuksista, jotka muuten liittyvät ihmiseen tämän tahdosta riippumatta (esimerkiksi vammaisuus). Jotkut perusteet ovat tosin sellaiset, että ihminen itse valitsee, kuuluuko hän näin määräytyvään ryhmään (esimerkiksi uskonto tai vakaumus sekä mahdollisesti seksuaalinen suuntautuminen). Näissäkin tapauksissa kulttuuritaustalla ja muilla ihmisen tahdosta riippumattomilla seikoilla on tyypillisesti huomattavan suuri merkitys taustalla vaikuttavina tekijöinä." (lihavointi toimituksen)

Sukupuolivähemmistöjen osalta todetaan, että "seksuaalinen suuntautuminen ei eksplisiittisesti kata transsukupuolisia. Sukupuolivähemmistöryhmät voivat kuitenkin saada säännöksen tarkoittamaa suojaa rinnastuslausekkeen kautta".


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Seksuaalisuutta ei voi rinnastaa mihinkään vakaumukseen tai mielipiteeseen. Ainoastaan biseksuaali voi "valita" pitääkö naisista tai miehistä. Jonkin teorian mukaan suurin osa ihmisistä on biseksuaaleja, mutta kiinnostus toiseen sukupuoleen (omaan) on taka-alalla. Jos viranomaiset eivät näitä kahta asiaa pysty erottamaan on yleistieto todella huteralla pohjalla ja asenteet tiukkoja tässä maailman koulutetuimmassa yhteiskunnassa. Olennaisinta on, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta uhkailevasta ja solvaavasta nettikirjoittelusta rangaistaan, niin kuin muistakin vihapuheista. Kaikilla on oikeus ihmisarvoon, ilman että rasistit ja homofobit ynnä muut törkimykset pääsevåt sen kyseenalaistamaan mielipiteenvapautta verukkeena käyttäen.
  Homopallero (ei rekisteröitynyt) • 16.04.2012 19:24
Samaa ihmettelin minäkin, kun luonnosta luin. Ehkä joskus saamme tietää, että mitä tuon kirjoittajalla/muotoilijalla liikkui mielessään.

Kokonaisuutena mietintö on virallisen mietinnön puisevasta muodosta huolimatta hyvä lukea. Erinäköiset vastuukysymykset koskevat nettikeskusteluita ja jopa Facebook-viestintää.

Kokonaisuutena tuntuu, että vihapuheiden kanssa on karannut mopo käsistä. Pitäisi osata erottaa vihainen puhe ja vihapuhe toisistaan.
  Ossi Halme • 16.04.2012 19:28
Biseksuaali voi valita, onko miesten vai naisten kanssa, samaistuuko heteroihin vai homoihin. Pitämisestä tai haluamisesta en minä ainakaan ensivaikutelmia voi valita.

Minusta pitäisi keskustella siitä, onko mitään järkevää syytä kieltää tai edes vastustaa homoseksuaalista käyttäytymistä, sen sijaan että perustellaan sitä "ei me muutakaan voida"-argumenteilla. Sen lisäksi homoseksuaalinen käyttäytyminen tai vaikka homoseksuaalinen identiteetti ei tietenkään saa olla hyväksytty syy vainota tai edes kannustaa vainoamaan ihmisiä.

Jos halutaan saada seksuaalinen suuntautuminen pois raportin listasta, tarvitaan tieteellisiä lähdeviitteitä, joiden perusteella suuntautumista ei voi valita. Tässä käyttäytyminen on tosiaan pidettävä erillään suuntautumisesta.
  Mörh (ei rekisteröitynyt) • 16.04.2012 23:29
No jo on ranneliike juuttunut lillukanvarteen! Oli tuossa raportissa oikeitakin ongelmia joihin puuttua!

Sillä, onko seksuaalinen suuntautuminen synnynnäistä/valittua, ympäristön/geenien tuottamaan tai onko mitään "seksuaalista suuntautumista" edes olemassa - muussa kuin puhtaasti seksikumppanien valintapreferenssin merkityksessä - on täydellisen hyödytön keskustelu. Siihen juuttuminen tarkoittaa sen lähtökohdan hyväksymistä että on olemassa jokin "luonnollinen", "alkuperäinen" tai "ensisijainen" seksuaalinen suuntautuminen josta muut ovat "poikkeavia", "alempi arvoisia" tai "ei-toivottuja". Tuo retoriikka kumpiaa juutalais-kristillisestä heteronormatiivisuudesta ja keskusteluun sillä antautuminen tarkoittaa luovuttamista samantien. Aivan erityisesti tässä asiayhteydessä (yhdenvertaisuuden kunnioittaminen, syrjinnän ja vihapuheen torjuminen) sillä ei ole mitään kantamaa. Ihmis- ja perusoikeudet ovat absoluuttisen riippumattomian henkilöön liittyvien syiden synnystä.

Ja todelliset ongelmat raporttiluonnoksessa? Esimerkiksi se, että transsukupuoliset mainitaan yhdessä sivulauseessa viitaten mahdollisuuteen sisällyttää heidät vihapuheen tunnustettuihin kohderyhmiin lain kohdan lopussa olevan rinnastuslauseen kautta. Sukupuoli ei kuitenkaan ole tunnustettu vihapuheen aihe, joten tuo suoja on perin hatara kun meillä muutoin lainsäädännössä käsitellään sukupuolivähemmistöjä juuri tasa-arvolain kautta. Transvestiitteja tai intersukupuolisia ei mainita ollenkaan, ei edes rinnastaen intersukupuolisuutta vammaan, mikä toisi sen suojelun piiriin. Koska sukupuoli ei ole vihapuheen aihe ainoastaan seksuaalivähemmistövanhempien sateenkaariperheet nauttivat eksplisiittisesti suojelua. Kun tähän yhdistetään se, että työryhmä pitää syytettyjen oikeusturvalle tärkeänä lain kohdan lopun rinnastuslauseen pidättyväistä ja suppeaa tulkintaa sekä esittää tahallisuusehdon täyttymisen ehdoksi että tekijä tietää puheensa kohteena olevan ryhmän kuuluvan suojan piiriin, meillä on olemassa potentiaali täysin torsoon lain tulkintaan.
  Tero Kankaanperä • 17.04.2012 09:31
Ei tuo yksittäinen asia ole mitenkään lillukanvarsi. Huomio on aivan aiheellinen. Seksuaalisen suuntautumisen asettaminen samalle viivalle maailmankatsomuksen tai vakaumuksen kanssa on outoa.

Varmasti raporttiluonnoksessa on muitakin ongelmia ja hyvä jos ne nyt tulevat esiin. Näkökulmaksi valittu poiminta näyttää tehneen tehtävänsä ja johdattaa valistunutta väkeä perehtymään luonnoksen muihinkin ongelmiin.

Mainitut transsukupuolisiin ja laajemmin transihmisiin liittyvät puutteet eivät ole tuosta dokumenttiluonnoksesta lähteviä, vaan puutteista rikoslaissa.

Seksuaalinen suuntautuminen on tosiasia ja sukupuolten olemassaolo on tosiasia, huolimatta siitä, että toisinaan aihepiiriä pyöritellään toisinkin. Yleisestä (joka ei ole sama asia kuin luonnollinen, alkuperäinen, ensisijainen) eroavien (joka ei ole sama asia kuin poikkeava, alempiarvoinen, ei-toivottu) erilaisten asioiden välillä ei ole kivimuureja.

Asioista ei voida puhua, jos niille ei ole nimiä. Nimien hämärtäminen ei poista ongelmia asioista.
  smo • 17.04.2012 10:35
Mä toivon, että edes bi-seksuaalien kohdalla ei puhuta mistään valinnasta. Bi rakastuu ja muodostaa parisuhteensa siihen ihmiseen joka hyvältä ja oikealta kumppanilta tuntuu samoin kuin kaikki muutkin. Ainoa ero on se, että kumppanin sukupuoli voi olla sama tai toinen kuin itsellään.

Väitteet siitä, että bi voisi jotenkin valita tunteidensa kohteen sukupuolen perusteella ovat täysin absurdeja. Yhtä hankalaa on bi-seksuaalille olla 'heteronormatiivisessa' suhteessa tai yrittää löytää vain vastakkaisen sukupuolen parisuhteita kuin muillekin identiteettiään salaaville, jos tunteet vievät toisaalle.
  Hanna Kalanne (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2012 10:54
Lähetin ao. kommentin Forssille:

Haluaisin kommentoida Valtakunnansyyttäjänviraston "Rangaistavan vihapuheen levittäminen Internetissä" -tekstin luonnoksen kohdan Kohteet (kansanryhmät) määritelmää seksuaalisesta suuntautumisesta.

Luonnoksessa seksuaalinen suuntautuminen rinnastetaan uskontoon ja vakaumukseen sellaisena ominaisuutena, jonka ihminen voi "mahdollisesti" itse valita. Tällaiselle määritelmälle ei ole tietojeni mukaan yleisesti hyväksyttyä, tieteelliseen tutkimustietoon perustuvaa faktuaalista pohjaa. Se, että ihminen elää jonkin seksuaalisen suuntautumisen ulkoisen merkistön tai käyttäytymismallien mukaan, tai että jotkut, tavallisesti uskonnollispohjaiset järjestöt väittävät voivansa "eheyttää" ihmisen seksuaalista suuntautumista, ei tee seksuaalisesta suuntautumisesta valittavissa olevaa ominaisuutta.

Seksuaalisen suuntautumisen määrittelemisen on aina lähdettävä ihmisen henkilökohtaisen kokemuksen kunnioittamisesta. Näin ollen ei pitäisi puhua valitsemisen vaan itsensä löytämisen mahdollisuudesta. Minusta määritelmässä olisi siksi parempi käyttää vaikkapa muotoilua: Vallalla olevan yleisen käsityksen mukaan seksuaalinen suuntautuminen on ihmisen synnynnäinen ominaisuus, josta tietoiseksi tulemiseen ja jonka kanssa elämiseen esimerkiksi kulttuuritaustalla ja sosiaalisella ympäristöllä on suuri merkitys.
  Sami Koivisto (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2012 11:18
Olen samaa mieltä Hanna Kalanteen kanssa. Itsekin laitoin "valita" lainausmerkkeihin juuri siksi, koska se on vähän väärä termi rakkaudesta puhuttaessa. Pahoittelen, jos ulosanti antoi väärän kuvan. Minusta nämä asiat ovat ylipäätänsä niin vakavia, ettei lain ole varaa tulkita niitä mitenkään väärin. Seksuaalinen suuntautuminen ei ole ihmisen valittavissa, eikä siten siis ole rinnastettavissa uskontoon tai vakaumukseen. Myös sukupuolivähemmistöt on saatava lain suojan piiriin. He saattavat kohdata jopa homoja ja lesboja pahempaa syrjintää. Jos jonkun virallisen työryhmän raporttien tiedot perustuvat keittöpsykologisiin harhaluuloihin olisi syytä panostaa vähemmän heteronormatiiviseen seksuaalivalistukseen koulutuksessa. Onneksi kyseessä on pelkkä luonnos.
  Homopallero (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2012 11:29
Vihapuhetyöryhmä lähettää raportista lausuntopyynnön seuraaville tahoille:

Electronic Frontier Finland ry (EFFI)
Enar-Finland ry
Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto, FICom ry
Ihmisoikeusliitto ry
Seksuaalinen tasavertaisuus ry (SETA)
Suomen Journalistiliitto ry
Piraattipuolue
Päätoimittajien yhdistys ry
Vapaan sanan yhdistys
Viestinnän Keskusliitto ry
Viestintävirasto / Cert.fi -yksikkö
Vähemmistövaltuutetun toimisto

Edellä mainitut tahot voivat lähettää lausuntojaan 14.5.2012 saakka.
Toivottavasti Seta ry toimii ajoissa ja korjaa ainakin sen törkeän virheen, että homous olisi muka valittavissa.

www.poliisi.fi
  hks • 17.04.2012 15:48
Huomasittehan että tuossa raportissahan puhuttiin että seksuaalisuus olisi valittavissa.

Eli tuossa vihapuhetyöryhmän raporttiluonnoksessa ollaan siis sitä mieltä että heterous, eli seksuaalinen suuntautuminen vastakkaiseen sukupuoleen, on valittavissa oleva ominaisuus - mielenkiintoista!

Onkohan ne saaneet ilmiantoja tai tunnustuksia ihmisiltä, jotka ovat valinneet heterouden?

Poliisin piirissäkin on kyllä varmasti yhtä suurta vaikeutta ymmärtää ihmisten seksuaalisuuden variaatioita. Eiköhän se sielläkin lähde asetelmasta normatiiviheterot ja muut, eikä siellä tunneta esim. juuri niitä eroja, mitä biseksuaaleilla, homoilla ja lesboilla on.

Heterothan toteuttavat heterouttaan, biseksuaalit toteuttavat biseksuaalisuuttaan ja homot toteuttavat homoseksuaalisuuttaan.

Seksuaalisuuden lisäksihän Suomessa monesti käytännössä syrjitään myös esim. uskonvapaita, olettamalla erinäisiä uskonnollisia asioita kaikille monissakin tilanteissa.

Kommenttia muokattu: 18.04.2012 klo 02:55
  human • 18.04.2012 02:46
Suomessa on sananvapaus :) homot eivät voi saada tässä asiassa erikois kohtelua...
  janne.n (ei rekisteröitynyt) • 19.04.2012 14:03
"Huomasittehan että tuossa raportissahan puhuttiin että seksuaalisuus olisi valittavissa."

No juuri mm. siitä ongelmastahan tuossa yllä keskustellaan...
Ja sukupuolet huomioiden, onneksi.
Kiitos omasta puolestani asiassa aktiivisina olleille.

- - -

Poliisi kaipaa rakentavia kommentteja, ja tuo ei ole sellainen, "janne.n", suosittelen mieluummin politiikkaan mukaan menemistä, siellä tuollaisille mielipiteille on nykyään tilaa.
  Rokkihomo • 19.04.2012 15:11
Onko usko yliluonnolliseen sellainen asia jonka voi valita? Ei kai. Tässä laissa ei ole kyse henkilökohtaisista tunteista vaan siitä kuinka niitä tai niihin liittyvää maailmankuvaa esittää tai kuinka se on muiden havaittavissa.

Jos ihmisellä on fyysinen vamma, hän ei voi itse valita sitä miltä haluaa näyttää. Homoseksuaalisuuden tai henkilökohtaisen uskonnollisen vakaumuksensa voi kertoa muille halutessaan.

Tärkeä ja hyvä asia siis se, että vihapuhe on kielletty myös niitä kohtaan jotka halutessaan voisivat oman ****:nsa piilottaa - mutta eivät halua.

Kukaan tuskin haluaa mitään tällaista:
www.uusisuomi.fi
  Json (ei rekisteröitynyt) • 23.04.2012 16:12
Seksuaalista suuntautumista ei voi valita. Musta Lorna Byrne kirjoittaa asiasta hienosti ja uskottavasti. Jotenkin näin " Jumala tietää jo hedelmöityshetkellä kenestä tulee homo ja kenestä hetero, se on Jumalan tahto ja että Jumala rakastaa kaikkia luotujaan". Joten joka kerta kun kirkko tai muu uskonnollinen suuntaus sanoo, että homous on luonnotona ja syntiä niin he lyövät Jumalaa kasvoihin, arvostelevat Hänen tekemisiään ja epäilevät.
  Xx_Val_xX • 15.01.2013 23:57
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy