ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Veteraaninäyttelijä Richard Chamberlain kehottaa homoja miesnäyttelijöitä pysymään kaapissa

JuhaniV • 30.12.2010 15:13 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Richard Chamberlain, 76-vuotias veteraaninäyttelijä neuvoo nuoria homomiehiä pysymään kaapissa, jos he aikovat edetä kunnolla omalla urallaan.

Advocate-lehti sai Chamberlainilta haastattelun. Siinä hän kertoo näkemyksensä siitä, että harhaisessa amerikkalaisessa yhteiskunnassa homofobia pitää huolen, ettei nuori, kaapista ulos astunut miesnäyttelijä etene urallaan kuuluisuuteen huippunäyttelijäksi. Aivan sama tilanne on hänen mielestään Englannissa ja vaikkapa Italiassa. Chamberlain: "Se on valitettavaa, se on typerää, se on sydämetöntä, se on moraalitonta, mutta näin se vain on".

Symppiksen oloinen Richard Chamberlain tuli aikanaan tunnetuksi ja erittäin pidetyksi tv-sarjassa roolistaan Tohtori Kildare (1961-1966). Hän astui ulos kaapista vasta 69 vuotiaana, vuonna 2003 muistelmakirjassaan "Shattered Love" (Voisi tarkoittaa "Lopen uupunut rakkaus".)

Richard Chamberlain on ollut parisuhteessa miehen kanssa yli kolmekymmentä vuotta.

****************

Brittinäyttelijä Rupert Everett on muutamana viime vuonna kommentoinut varsin katkerastikin sitä, että kun hän tuli ulos kaapista, työt Hollywoodissa loppuivat kuin seinään. Hänen mielestään Hollywoodissa on nokkimisjärjestys. Siellä yritetään esittää, että ollaan muka hyvin liberaaleja. Todellisuudessa Hollywood on äärimmäisen konservatiivinen paikka. Se maailma on rakennettu vain heteroille, jossa homojenkin roolit näyttelevät heterot.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Surullista tosiaan. Ehkä Richard Chamberlainin "kohtalo" kertoo jotain. Toki hänen oma uransa ei ole yleistettävissä, mutta Rupert Everettin tarina ainakin tukee Chamberlainin sanoja.
Vain aktiiviset keinot murtavat tämän muurin.
  martin • 30.12.2010 17:07
Harvat asiat korjaantuvat itsestään. Umpihankeen lähtevällä voi joskus olla raskas matka, mutta ei se latu sinne muuten synny ellei joku mene ensin. Niin arvostettu kuin haastateltu näyttelijä onkin, niin on mielestäni kategorinen virhe antaa perusteettoman syrjinnän kukoistaa. Pitkälle vietynä se menee siihen, että mitään ei kannata tehdä, koska ei se kuitenkaan onnistu. Huipulta on helppo huudella muille, että "ei tänne kannata yrittää, ei täällä ole kivaa".

Yhdysvalloissa -tuossa lököjen uimashortsien ja mini-bikinien höystämän kaksinaismoralismin kotimaassa- tilanne voi olla vähän ankeampi kuin läntisessä Euroopassa. Täällä asenneilmasto on tasaisesti päivittynyt ja moni laatuviihdettä tekevä tuotantoyhtiö on vähemmän fundamentalistisissa käsissä.

Olen vähentänyt suuren rahan leffojen seuraamista. Tuntuu ettei viime vuosina ole muutamaa piristävää poikkeusta lukuun ottamatta ole tullut kuin n. 1h 45min mittaista tusinakamaa, joka on yhtä yllätyksellistä kuin puristaisi hammastahnaa ulos tuubista. Monet leffat on sellaisia, ettei niistä keksi paljoa sanottavaa ja poliittinen korrektius on tappanut monta oivallusta. Melkein kuin katsoisi järven jäätymistä, maalin kuivumista tai nurmen kasvamista.
  Ossi Halme • 30.12.2010 18:26
Valitettavasti Richard Chamberlain ja Rupert Everett eivät ole näyttelijöinä kovin kummoisia, joten katkeruuden voi lukea myös sitä kautta.

Nimien Alan Cumming, Sir Ian McKellan, Neil Patrick Harris ja Stephen Fry urat ja roolit blockbustereista art-house elokuviin kertovat toista, niin Hollywoodista kuin kaupungin homofobiasta. Tosin kaikki edellämainitut ovat luoneet ensin uraa muualla kuin Hollywoodissa. En osaa kyllä sanoa, onko kukaan edellämainituista "openly gay" näyttelijöistä näytellyt pääosaa romanttisessa heterokomediassa...jos "uran tyssääminen" merkitsee tuota. Richard Chamberlain teki kaapista käsin suurimmat roolinsa, kuten Okalintujen katolisena pappina.

Tietysti näyttelijälle on eduksi olla luoda päiväunia "molempiin suuntiin", biseksuaalisuus on ollut aina osa Hollywoodin luomaa tähtikulttia...pitää olla määritelmätöntä "sitä jotakin". Ehkä homo näyttelemässä homoa tekee roolista liian "todellisen". Homo-laulaja, homo näyttelijä jne. Kukaan ei kai kutsu arvosteluissa Bruce Willisiä heteronäytteliäksi, vaikka arvosteluissa saatetaan korostaa actiontähden miehekästä adrenaaliryöpytystä - aivan kuin varmistukseksi. Samalla logiikalla söpöä Meg Ryan leffaa romanttiseksi *hetero*komediaksi? Valitettavasti "tunnustautuessaan" homoksi, taiteijan työtä tulkitaan juuri sen määritelmän kautta.

Kun hetero näyttelee homoa, sitä kutsutaan näyttelemiseksi. Olisiko Brokeback Mountain ollut samanlainen menestys, jos näyttelijät olisivat olleet homoja? Kun homo näyttelee heteroa - sitä kai kutsutaan kaapiksi?
  SaintJudy • 30.12.2010 18:45
Top Ten Openly Gay Male Hollywood Actors;

infostarcelebrity.blogspot.com

(*fixed link)

Kommenttia muokattu: 30.12.2010 klo 18:49
  SaintJudy • 30.12.2010 18:47
Saattaa olla näissä asenteissa myös vaikuttamassa ikä (Everett on 51 vuotias) ja tietenkin kuinka elämänsä ja ammatillisen uransa on kokenut. Toisaalta taas Ian McKellen on 71 vuotias. Hänellä on muistini mukaan aivan toisenlainen asenne homokysymykseen kuin Everettillä ja Chamberlainilla.

Kommenttia muokattu: 30.12.2010 klo 19:38
  JuhaniV • 30.12.2010 19:37
Minulla nousee karvat pystyyn keinotekoisista ihmiskuvista, joita homot viljelevät. Johtuu varmaan pienistä ympyröistä.

Näyttelijällä on se profiilinsa, joka tekee hänestä uskottavan vain joihinkin rooleihin. Sekä hänen julkinen minänsä että aiemmat roolit sanelevat tuon muotin. Jos työtilaisuuksista ei voi kieltäytyä niin ainakin omasta elämästään voi pitää suunsa kiinni.

Ei voi näytellä karskia miestä, jos kaikki tietävät näyttelijän olevan aktiivinen eläintensuojelija. Poliittisen roolinkin näyttely on hankalaa, jos näyttelijän jäsenkirja on tiedossa. Yleisö ei vaan lähde siihen näyttelijän rooliin mukaan, jos aiempi näyttelijän imago on ristiriidassa roolin kanssa. Yleensä näyttelijä jumiutuu yhden sortin rooleihin.

Toimii se toisinkin perin. Kotikadun Risto Autio meni eduskuntaan ja siitä seurasi pikapotkut näyttelijän työstä.
  JesseJones • 02.01.2011 09:26
Monilla näyttelijöillä on tietty profiili roolien suhteen. Monilla se ei kuitenkaan ole vastentahtoinen, vaan varta vasten itse luotu: näyttelijä tuntee tietynlaiset hahmot omimmaksi alueekseen ja viihtyy niissä. Parhaat näyttelijät pystyvät kuitenkin eläytymään monenlaisiin rooleihin, eikä ole mitään syytä, miksi esimerkiksi juutalainen ei pystyisi näyttelemään vaikka Hitleriä.

Esimerkiksi Rock Hudson aikoinaan näytteli heterorakastajan rooleja erittäin vakuuttavasti, ja tosielämässäänkin mies pystyy olemaan sekä karski että eläintensuojelija. Aktiivinen eläintensuojelu vaatii aika paljon karskiutta, ja siihen liittyy huomattavan paljon oleskelua alkeellisissa olosuhteissa ja vaikkapa salametsästäjät eivät tavallisesti ole eläintensuojelijoita kohtaan mitenkään helläkätisiä.

Muuten, sekä kansanedustajan että näyttelijän ammatit ovat kokopäivätyötä. Ei tule mieleeni ketään, joka olisi onnistunut suoriutumaan kunnialla molemmista samanaikaisesti. Pelkkä yrityskin johtaisi jommankumman tai todennäköisesti molempien jäämiseen pahasti retuperälle.
  Public eye • 02.01.2011 14:03
Toinen Will & Grace -sarjan luojista kommentoi Chamberlainin lausumia seuraavasti:

advocate.com
  Näyttelemätön (ei rekisteröitynyt) • 08.01.2011 02:33
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy