ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Verovähennys hylättiin, koska puuttuu mies

vaeltaja2006 • 30.08.2010 17:11 • 10 kommenttia. SATTUMAT
Tutkija Tuula Juvonen paheksui sunnuntaina Hesarin mielipide-palstalla veroviranomaisten päätöstä. Hän asuu Tampereella, mutta on töissä Jyväskylässä. Jyväskylässä on työn takia asunto, josta joutuu maksamaan vuokraa. Viikonloppuisin hän matkustaa kotiin Tampereelle.

Jos hänellä olisi Tampereella aviomies tai puoliso, hän voisi vähentää verotuksessa kakkosasunnon vuokran ja matkat Tampereelle. Se on perheellisen oikeus. Sinkku ei voi vähentää. Juvonen muistuttaa, että sinkullakin on omaa henkilökohtaista elämää: läheisiä ihmissuhteita, joita on hoidettava ja on mahdollisesti sukulaisia ja muita, sellaisiakin, jotka tarvitsevat apua tai tukea. Niitä verottaja ei tunnusta vähennyksen perusteeksi. Pitää olla puoliso tai lapsia. Sinkun ei verottajan mielestä tarvitse matkustella kotiin viikonloppuisin. Pysyköön työpaikkakunnallaan.

*****

Suomessa on lainsäädäntöä tasa-arvoisesta kohtelusta. Kuitenkaan perhemuoto ei ilmeisesti ole niiden kriteerien joukossa, joiden mukaan tasa-arvoa tarkastellaan. Sinkun kuoleman jälkeen perilliset maksavat mahtavat perintöverot. Sinkkuja on Suomessa yksi miljoona. Valtaosalla heistä on kuitenkin läheisiä ystävyyssuhteita. Eivät he "yksinäisiä" ole.

Yksi ongelma on köyhyysrajoilla ja työttömänä elävän homon tai lesbon ongelma. Jos asuu maalla, kaukana kaupungeista, voi joutua yksinäisyyskierteeseen. HLBTI-väestön huvielämä keskittyy suuriin kaupunkeihin. Saako sossun luukulta lisäavustusta käyntiin lähimmän kaupungin homotansseissa?


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Toisaalta ymmärrän ja toisaalta taas en. Selkeästi perhemuoto siis vaikuttaa vähennyksiin ja asetusten tulkintaan. Mutta täytyykö yhteiskunnan ihan oikeasti tukea kaikkea mahdollista? Jos ihminen on saanut työtä eri puolelta maata, pitääkö ihan oikeasti saada vähentää kakkosasunto siksi, että saa pitää kavereihin yhteyttä? Pitäisikö jostakin maksaa jopa itse?
  Aboa • 30.08.2010 20:16
Toisaalta, Juvonen valitteli verovähennyksistä, ei puhunut "sossun luukusta" kumminkaan...
  Rokkihomo • 30.08.2010 21:10
Eihän sinkun tarviikaan matkustaa "kotiin" viikonlopuks, vaan se voi myös muuttaa työn perässä. Perheellinen ei välttämättä.

Miten toi uutinen liitty homouteen?
  Riquman1990 • 30.08.2010 21:17
Lainsäädäntöä ohjaavat tietyt, ääneenlausumattomat periaatteet; erilaisilla vähennyksillä ihmiset halutaan ohjata suhteeseen, ja sitä kautta lisääntymään. Sinkkuus on vain välivaihe. Lapset puolestaan tuovat taloudellista lisäarvoa yhteiskunnalle suhteen lisäksi, eli raha kiertää.

Hauskaa sinänsä, miten tästä arvopohjasta, joka ohjaa päätöksentekoa, ei keskustella. Joskus se tosin pilkistää esiin, kuten keskusteltaessa parisuhdelainsäädännöstä; homosuhde ei ole oikea suhde, koska siinä ei voi syntyä lapsia, eli suhteilun taustalla ei olekaan kahden ihmisen välinen tunneside vaan yhteiskunnan kannalta muut intressit? Näinhän sitä lausuttiin monesta suusta 2000-luvun alkupuolella. Eivät ne näkemykset siitä mihinkään ole kadonneet.
  Ransom (ei rekisteröitynyt) • 30.08.2010 21:50
Kovin arveluttavalta linjaukselta vaikuttaa verottajalta. Eiväthän puoliso ja lapset ainoita sidoksia paikkakunnalle ole vaan erilaisia huollettaviakin voi olla monenlaisia. Paljon isompi kysymys sitten on, miksi sinkun pitäisi alistua muuttamaan kokonaan vastenmieliseen paikkaan mutta perheellisen ei? Jälleen mainio osoitus siitä mitä tapahtuu kun lainsäädäntöä käsitellään tilkkutäkkinä paikkaillen. Perhelainsäädäntömme tarvitsee kipeästi järeää kokonaisarviointia ja johdonmukaistamista modernisoituneeseen käsitykseen perheistä ja parisuhteista. Siinä samalla voi sitten pohtia olisiko egyptiläisen isoäidin tapauksesta havaittavissa jokin olennainen ristiriita omassa vanhusten huoltoa koskevassa ajattelussamme.
  Tero Kankaanperä • 31.08.2010 08:52
Perheellisellä/pariskunnalla on kylläkin usein sellainen käytännön ongelma, että työpaikat ovat eri paikkakunnilla. Ei silloin voi kohtuudella vaatia, että jommankumman on luovuttava työpaikastaan tai muuten tulee pakollinen asumusero. Toisen puolisoista asuinpaikassa on varsinainen koti, ja toinen asuu työpäivät vähennyskelpoisessa työkämpässä.

Minun mielestäni yksin elävän ihmisen on kyettävä itse päättämään, mihin hän elämänsä rakentaa. Ei ole yhteiskunnan (=muiden veronmaksajien) velvollisuus osallistua kahden asuinpaikan rahoittamiseen vain siksi, että elämän eri osa-alueet ovat liian hajallaan.
  Public eye • 31.08.2010 10:34
Pekka ja Paavo (nimi muutettu) ovat asuneet yhdessä 10 vuotta. He eivät halua rekisteröityyn parisuhteeseen, koska Paavo pelkää, että papereista näkyisi siviilisääty ja paljastuisi homous.

Pekka joutuu valtion hajasijoitamisen uhriksi ja työpaikka siirtyy Helsingistä Mikkeliin. Viranomaiselle Pekka on sinkku. Pitääkö hänen muuttaa Mikkeliin ja olla tyytyväinen? Heteroavioliitossa oleva työtoveri saa vähennyksenä kakkosasuntonsa Mikkelissä.

Voisiko ajatella, että verottaja kohtelisi ihmisiä samalla tavalla? Eihän tässä yritetä mitään verohuijausta. Kyllä yksin elävälläkin voi olla tiukat siteet paikkakunnalle, jossa hän on elämänsä elänyt. Ainakaan homon ei ole ihan helppo yhtäkkiä muuttaa Merikarvialle tai Suonenjoelle.
  vaeltaja2006 • 31.08.2010 11:38
Verovähennys ei sinänsä ole keneltäkään pois, mutta yhteisiä verotuloja ne vähentävät. Mutta mihin asti sopivat syyt kelpaavat? Minulla on läheiset suhteet vanhempiini, jotka asuvat eri paikkakunnalla. Voinko vähentää verotuksessa vuokrayksiön Kuusamosta, jos haluan heihin pitää kontaktia?

Minun, kuten kuvitteellisten Pekan ja Paavon elämä on täynnä valintoja. Yksi valinta on se, tahtooko suhteensa rekisteröidä vaiko ei. Ymmärrän Paavon pelot, mutta joskus omalle elämälleen täytyy vain tehdä jotakin. Sama valinta on edessä siinä, missä paikassa asuu ja minkä työpaikan ottaa vastaan. Ei kai yhteiskunnan oikeasti tarvitse tukea kaikkia, niin että jokainen saa ihan kaiken mitä tahtoo?
  Aboa • 31.08.2010 15:14
Luin sitten itse Hesarin mielipidekirjoituksenkin. Niin tiedenaisen kirjoittamaa tekstiä kuin se olikin, ei minulle täysin selvinnyt, mihin väite sukupuolisyrjinnästä perustuu.
Jos laissa määrätään, että työn vuoksi hankkimastaan kakkosasunnosta vähennyksen saadakseen henkilön on elettävä avio- tai avoliitossa (joista jälkimmäiseen ymmärrän Juvosen viittaavan käsitteellä "verotuksellinen puoliso (tuloverolain 7 §)", ei kai sen perusteella kohdella ihmistä eri tavoin sen mukaan, sattuuko hän tai hänen puolisonsa olemaan mies vai nainen.
Korjannette, jos olen väärässä.
  Public eye • 31.08.2010 15:39
Kysymys ei sinkunkaan kohdalla ole välttämättä vain läheisistä suhteista. Viittasin viestissäni apua/silmällä pitoa (tai enemmän) vaativiin iäkkäisiin, sairaisiin, vammaisiin tai päihdeongelmaisiin sisaruksiin tai vanhempiin. Meillä näyttää olevan sellainen suunta, että juuri läheisten ja sukulaisten vastuu näissä tilanteissa on kovasti kasvamaan päin.

En ole Public eyen tapaan ollenkaan varma tarttuuko sukupuolisyrjintä "syytteenä", mutta viranomaisen velvollisuutta kaikessa toiminnassaan suunnitelmallisesti edistää yhdenvertaisuutta tuo ei varmasti toteuta - päinvastoin!
  Tero Kankaanperä • 01.09.2010 09:23
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy