ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Venäläistä nykytaidetta esillä Café Cavalierissa

Sami Mollgren • 28.03.2016 13:02 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Helsingissä sijaitsevassa Café Cavalierissa aukeaa aprillipäivänä perjantaina 1. huhtikuuta juhannuksen yli kestävä näyttely, jossa on esillä pietarilaisen taidemaalari Kostja Goldtv Mitenevin nykytaidetta otsikolla Dandy-Spring.

Café Cavalierin Pekka Saukkonen kertoo ranneliike.netille vakuuttuneensa Kostjan töistä tämän ensi kertaa tavattuaan.

- Venäläinen nykytaide on korkeatasoista ja jopa rohkeaa. Juttelimme Venäjän hgtbl-kultuurista niin Venäjällä kuin Suomessakin ja sovimme samalla näyttelyn. Sitten tuli viesti että hän oli keskustelumme pohjalta inspiroitunut aiheesta ja luonut kokonaan uuden kokoelman Cavalieriin, kertoo Saukkonen.

- Näyttelymme viestii avoimuuden ja suvaitsevuuden tärkeydestä. Vaikka Venäjällä säädetään lakeja, jossa homoseksuaaleja sorretaan, niin taide ei kuitenkaan pysähdy vaan peilaa niin nykyhetkeä kuin historiaakin.

Mitenev kertoo aloittaneensa taiteen tekemisen 80-luvulla perestroikan aikaan.

- Vuonna 1986 ohjasin taidekeskus Punaiseen Lokakuuhun performanssin nimeltään "Runoja elokuvasta". Ystävystyin boheemiin Necrorealists-taideyhtymään, joka koostui elokuvantekijoistä ja kuvataiteilijoista ja tein sanoituksia The Strange Games -yhtyeelle, kertoo Mitenev.

- Liityin liikkeeseen nimeltä "New Artists", osallistuin ryhmän yhteisnäyttelyihin vuosina 1987-1992 ja tein ensimmäisen lyhytelokuvani, "Olon seuraajat". Monien projektien jälkeen, ensimmäinen pitkä elokuvani "Tyhmät huulet" kiellettiin välittömästi viranomaisten toimesta.

- 90-luvulla internetin synnyn aikaan, liityin kansainväliseen "New Media" -taideliikkeeseen ja loin tyylisuunnan "Web-art". Siitä lähtien olen toiminut myös kansainvälisena katutaiteilijana.

- Nykytaiteessa ei ole sääntöjä. Se on uusi tunnustus. Moderni ihminen käyttää muotia haarniskana, suojautuakseen. Muotoilu on meille nautinto, mutta nykytaide on uusi uskontomme. Voin tehdä elämälläni mitä tahansa, mutta kaikki mitä teen, on taidetta, toteaa Mitenev.

Taiteilijan viime vuosien näyttelyitä:

2010 The State Russian Museum, Pietari
2011 The Museum of Catalan Art, Barcelona
2011 Eremitaasi, Pietari
2012 Louvre, Parisi
2015 Biennale 56, Venetsia
2015 Vertical, Pietari

Mitenev kertoo Cavalierissa järjestettävän näyttelyn olevan omistettu Mihail Kuzminille (1872-1936), jonka töihin kuuluu homoseksuaalisia aiheita sisältävä pienoisromaani Siivet (Krylja, 1907). Se aiheutti aikanaan kirjallisen skandaalin.

Café Cavalier sijaitsee osoitteessa Malminrinne 2-4, Helsinki. Neljä vuotta toimineen Cavalierin seinillä on ollut säännöllisesti esillä taidetta ja ravintolassa on järjestetty erilaisia kulttuuritilaisuuksia.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy