Varauksellisuus avioliittotasa-arvosta käynyt vähiin maakuntalehdissä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

Vanhoillisten tilaajien pelko on yhä vähentynyt suomenkielisissä maakuntalehdissä. Pääkirjoitukset avioliittolain tilanteesta ovat olleet pääasiassa perusmyönteisiä. Eroa on lähinnä siinä, kuinka paljon tasa-arvon vastustajien asennetta kunnioitetaan. Kantaa ottamaton pääkirjoitus löytyi kuitenkin vielä ainakin Iisalmen Sanomista. Sen pääkirjoittaja ei ole varma edes aloitteen selviämisestä lakivaliokunnasta.

Savon Sanomissa aiheesta julkaistiin sekä varovaisempi pääkirjoitus (21.2.) että uudistusta kannattava päätoimittajan kolumni (22.2.). Pääkirjoituksessa "Kunnioitusta keskusteluun" todettiin vastustajien leimautuvan julkisuudessa vanhanaikaisiksi ja tyhmiksi, vaikka "kysymys on aidosta arvoihin liittyvästä pyrkimyksestä - aivan samoin kuin kannattajillakin". Pääkirjoitus leimautuu kuitenkin tasa-arvoa kannattavaksi todetessaan myönteisesti, että tilanteen ympärillä leijuu "saman tyyppinen rajat ylittävän vapaamielisyyden henki" kuin Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjassa. Päätoimittaja Jari Tourunen julkaisi päivää myöhemmin kolumnin "Avioliitto tasa-arvoiseksi". Hän toteaa nykyisen lain olevan "julma ja epäoikeudenmukainen" Tourunen huomauttaa myös, että lainlaatijan ei tarvitse mitenkään suojella heteroseksuaalista parisuhdetta, sillä avioliittolain uudistaminen ei muuta seksuaalisen suuntautumisen suhdelukua mihinkään suuntaan.

Keskisuomalainen totesi pääkirjoituksessa (21.2.) lain hyväksymisen olevan vain ajan kysymys. - Suomi on ollut jälkijunassa sukupuolineutraalin lain hyväksymisessä, kirjoitti lehti ja huomautti Suomen olevan ainoa Pohjoismaa, jossa lakia ei ole hyväksytty. - Suuri allekirjoittajien määrä viestii selkeästi, että kansalaiset kokevat asian tärkeäksi tasa-arvokysymykseksi. Keskisuomalainen viittaa myös tutkimustuloksiin siitä, että suurin osa suomalaisista kannattaa sukupuolineutraalia lakia ja arvelee osan kansanedustajista aliarvioineen äänestäjiensä liberaalisuuden ja ennustaa kansanedustajien asenteen nyt olevan mahdollisesti muuttumassa. Keskisuomalainen ei ollut aiemmin ottanut perusmyönteistä pääkirjoitustason kantaa avioliittolain uudistamiseen.

Turun Sanomat luonnehti (23.2.) tilannetta eduskunnan kypsyyskokeeksi. - Vastustajilta on unohtunut tai he ovat halunneet unohtaa, että lakialoite koskee vain avioliiton juridista sisältöä. Molemmilla kansankirkoilla on vastakin täysi oikeus kieltäytyä vihkimästä. TS kertaa adoptio-oikeuden perustuvan samaan juridisen tasa-arvon logiikkaan kuin itse avioliittolain muutos.

Kaleva totesi (21.2.), että lain muuttaminen aloitteen esittämässä muodossa ei ole keneltäkään pois. "Se ei horjuta nykyistä perhejärjestelmää, vaikka muutoksen vastustajat tätä väittävät. Tosiasiassahan avioliiton rooli vain korostuu, kun yhä useammalla parilla on siihen mahdollisuus."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Iisalmen Sanomat jätti kannan ottamatta. Lehti toteaa (21.2) keskustelun avioliittolain muuttamisesta olevan lopulta kamppailu konservatiivien ja liberaalien arvojen välillä. Lehti ei ota kantaa. "Kumpi ryhmä on lopulta oikeassa? Se riippuu jokaisen omasta arvomaailmasta. Omantunnon kysymyksissä ei ole absoluuttisen oikeita ja vääriä vastauksia."

Iisalmen Sanomat ei ole varma aloitteen selviämisestä lakivaliokunnasta.
"Jos ja kun lakiesitys tulee myöhemmin keväällä suuren salin äänestykseen, tuloksesta tullee tiukka. Tilanne olisi todennäköisesti sama, jos asiasta järjestettäisiin kansanäänestys."

Iisalmen Sanomien pk
Savon Sanomien päätoimittajan kolumni
Savon Sanomien pääkirjoitus

1 kommenttia

Olen seuraillut avioliittolakiasiaa pitkään. Ilmassa tuntuu juuri nyt liikkuvan myönteisiä tuulenvireitä siihen suuntaan, että eduskunnassa tasa-arvoinen avioliittolaki tulee saamaan riittävästi myötätuulta lain läpimenolle. Tämä edellyttäen ettei lakivaliokunta asiaa torppaa, mitä pidän nyt epätodennäköisenä.

Kallistun sille kannalle, että pääsemme kohta samaan joukkoon tämän lain kanssa kuin muutikin pohjoismaat.