ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Vanhuksetko muka ongelmajätettä?

JuhaniV • 06.10.2013 13:51 • 10 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Suomessa vallitsee edelleen vanhakantainen käsitys eläkeiän saavuttaneen ihmisen merkityksestä. Ajatellaan, että aktiivinen (=tuottava) elämä päättyy siihen, kun ihminen saa kouraansa eläkepäätöksen. Tämä ajattelu koskee sekä työelämässä olevia, että eläkeiän saavuttaneita.

Eläkkeelle siirtynyt ajattelee joskus, että ihana vapaus koittaa ja saa tehdä mitä ikänä lystää. Eläkkeelle siirtymiseen ei ole valmistauduttu mitenkään etukäteen, koska ”sittenhän on sitä aikaa”. Todellisuus on toinen. Seuraa haparointia, mitä sillä runsaalla vapaa-ajalla voisikaan oikeastaan tehdä. Kokeillaan golffia tai mennään viimeistä piirtoa myöten valmistellulle valmismatkalle, jossa ajattelu on luovutettu matkan ohjaajalle. Ystävyyssuhteet ovat saattaneet olla työelämän aikaan lähinnä vain perhe ja työtoverit. Nyt työtoverit jäävät ja perheenkin kanssa saattaa olla vähän niin ja näin. Mielen valtaa arvottomuuden tunne, jos oma arvo on rakentunut pelkästään esimerkiksi työuran varaan. Tuosta saattaa alkaa henkinen taantuminen. Jossakin kohdassa pitkästymistä ja yksinäisyyttä koetetaan lieventää olutkolpakkoon tarttumalla.

Työelämässä ja perhettään aktiivisesti hoitavilla ihmisillä katsanto saattaa olla se, että eläkkeelle jäänyt ei voi rakentaa tätä yhteiskuntaa enää millään tavalla. Sen olisi parasta kuolla pois mahdollisimman nopeasti aktiivisia ihmisiä häiritsemästä. Nykyaikanakaan työnantajat eivät ajattele, minkä osaamiskeskittymän he saattavat menettää eläkkeelle poistuvan ihmisen kohdalla. Jotkut yrityksen käytännöistä voivat olla dokumentoituina ainoastaan eläkkeelle lähtevän päässä. Kukaan ei hoksannut tallentaa niitä myöhempään käyttöön, kunnes se on liian myöhäistä.

Vielä jokin aika sitten vanhenevia, työelämässä olevia ihmisiä moitittiin siitä, että he ovat syyllisiä nuorten huonoon työllistymistilanteeseen. Nyt ääni kellossa on muuttunut. On todettu, ettei Suomen aikanaan paljon mainostettu eläkejärjestelmä olekaan kehujen arvoinen. Tulevaisuudessa eläkkeet ovat vääjäämättä odotuksia alhaisempia. Maksajia on liian vähän. Eläkkeiden maksajiksi toivotaan myös vanhenevia työntekijöitä heidän työuriaan pidentämällä vapaaehtoisesti ja lopulta myös pakolla. Olemme vain tämän asian kanssa pahasti myöhässä. Aiemmat varoitukset kaikuivat kuuroille korville.

Nyt on paikallaan asennemuutos tässä valtakunnassa aivan jokaisen kohdalla. Työelämässä olevat nuoret työntekijät saisivat alkaa tajuta sen, että heiltä puuttuu sitä hiljaista tietoa, jota ei löydy oppikirjoista taikka internetistä. Sellainen tieto kertyy vain pitkän kokemuksen ja käytännön seurauksena. Jotkut nuoret tämän jo tajuavat ja pyytävät vanhoilta mentorointia oman rajallisen ammattitaitonsa tueksi. Toiset ylenkatsovat sellaista osaamista ja haluavat tehdä itse kaikki ne virheet, joiden ohitse vanha voisi heidät neuvoa.

Vanhojen, jo eläkkeelle jääneiden on syytä tajuta, että paikalleen jääminen on kuolemaksi. Jos terveys antaa myöden, työelämässä voi vallan hyvin jatkaa pidempään. Itseään nuorempien kanssa toimiminen pitää myös mielen virkeänä.

Kaikki edellä mainittu koskee ilman muuta myös sateenkaari-ihmisiä. Homoyhteisöissä nuoruutta ja viriiliyttä on palvottu ja palvotaan edelleen. ”Vanha ei ole mitään, kun sillä ei edes seiso kunnolla. Sen lisäksi se on ruma.” Nämä nuoret homot eivät ajattele nenäänsä pidemmälle. Yhtenä päivänä he vääjäämättä ovat vanhoja. Todellisuudessahan he pelkäävät syvällä alitajunnassaan nuoruutensa menettämistä. Homovanhus on heille vakava muistutus tulevaisuudesta, jota ei haluttaisi kohdata mistään hinnasta. Oikeasti, jos vääjäämättömälle ei mitään mahda, siihen on syytä sopeutua. Vaikeata sellainen tuntuu kuitenkin olevan. Se on näkynyt selvästi myös ranneliike.netin joidenkin kirjoittajien kommenteissa.

Sateenkaari-ihmisille ihmissuhteiden menettäminen ja yksinäisyys ovat suuri ongelma ja haaste. Voi olla, että suhteet omaan sukuun ovat katkenneet vaikkapa homouden takia ja omia lapsia ei ole. Jos ystävyydet ovat perustuneet pelkästään ”lihallisiin arvoihin”, jatkonäkymät ovat erittäin huonot. Ihmissuhteita on syytä rakentaa määrätietoisesti pitkällä aikavälillä. Ne vaativat myös panostamista ja huolenpitoa, sekä antamista, että saamista. Ihmissuhteet eivät ole automaatti, kuten ei ole parisuhdekaan.

Uutisissa kerrotaan välillä tapauksista, joissa yksin elänyt vanha mies tai nainen on ollut kuukausia kuolleena, kenenkään sitä huomaamatta. Osa, kenties usea näistä yksinäisistä on sateenkaari-ihmisiä, joilla ei ole heidän elämänsä loppuvuosina ollut ainuttakaan heistä välittävää henkilöä.

Lopuksi tähän ajatus japanilaiselta naiselta dokumentissa, jossa esiteltiin yli sata vuotiaaksi eläneitä henkilöitä. Hän totesi, ”minulla on joka aamu syy nousta ylös vuoteesta”. Tällä naisella oli hoidettavanaan oma hedelmäpuutarha, jota hän huolsi joka ikinen päivä.

Tänään vietetään vanhustenpäivää. Tästä alkaa myös vanhusten viikko. Traditio on käynnistynyt jo vuonna 1954. Tästä huolimatta se on saanut varsin vähän julkista huomiota. Aivan samoin on käynyt tänä vuonna. Vanhustenpäivän ja -viikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota iäkkäiden asemaan yhteiskunnassa.

Olisikohan kauniiden juhlapuheiden lisäksi saada aikaan nykyistä enemmän linjauksia ja toimintaa nykyisen tilanteen asenteiden muuttamiseksi?


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Eläkeläiset maksavat myös suhteessa enemmän veroja kuin työssä käyvät, tämän moni unohtaa kätevästi.
  Xx_Val_xX • 06.10.2013 19:58
Toisinaan homopaikkojen omistajat ottavat "ikärasismin" esille. Heillä on asiassa sekin puoli, että ilman varttuneempia homoja bisnekset tuskin kannattaisivat. Torontolaisen SpaEcessin etikettitaulussa (joka on hauskakin osoitteessa www.spaexcess.com uskotaan siihen, että pienen hyvän teon nykyvanhuksille palkitsee aikanaan taivaan Great Faggot, kunhan kohtelias nuorimies ehtii senioriksi. Näin huoneentaulussa:
"Once in a while, do your good deed for the gay: let an old troll suck your cock. Such magnanimous gestures are duly recorded by the Great Faggot in the Sky, and when you are an old troll, the favors will be returned in kind. Yes, Virginia, that's the way it works."
  jnsto • 06.10.2013 23:07
Olipas taas sepustus palstan vakipapalta...

Xx_Val-xX:lle puolestaan sen verran, et eläkeläiset maksaa samoista tuloista vähemmän veroo ku vastaavii tuloi nauttiva palkansaaja + vielä se, et eläkepapat ja -mummot ei maksa eläkkeestään eläkemaksuu eikä työttömyysvakuutusmaksuu.

Ja nuorilla puolestaan on 300 mrd:n "eläkelupus" suurille ikäluokille. On se niin helppo olla nuori.

Henkilökohtaset eläketilit ois pitäny ottaa käyttöön jo sillon, kun nykystä eläkejärjestelmää luotiin.

Kommenttia muokattu: 07.10.2013 klo 06:05
  Riquman1990 • 07.10.2013 06:01
Suomi investoi keski-ikäisiin ja vanhuksiin koko ajan, mutta samalla nuoret jäävät paitsioon. Koulutuksesta leikataan ja työpaikoilla vaaditaan palkka-alea, vaikka jo nyt suuri osa työssäkäyvistä nuorista saa harjoittelijan palkkaa. Samalla kun nuoriso voi huonosti koulussa ja työssä, Suomessa on otettu käyttöön takuueläke, jonka suuruus on yli neljä kertaa suurempi kuin opintorahani. Mistä saadaan eläkkeiden maksajat, jos nuoria lyödään lyttyyn koko eduskunnan voimalla? Suomen koulutettu nuori polvi on kansainvälistä porukkaa, joka karistaa vanhan ja kylmän kotimaan tomun jaloistaan ja lähtee maailmalle.

Kysymys on siitä, investoidaanko tulevaisuuteen vaiko menneisyyteen.
  Alexi • 07.10.2013 10:13
Kyllä Suomeen itse asiassa tarvitaan palkka-alee, irtisanomissuojan heikentämistä ja yritysveron alentamista. Perhetukii ja opintotukii pitäs korottaa ja vastineeks leikata eläkkeitä, työttömyyskorvauksii, toimeentulotukii yms. Panostetaan enemmän nuoriin ja vähemmän vanhuksiin!

Tietysti opiskelijoita pitäs myös kepittää nykystä enemmän, eli rajata opintoaikoi. Ulkomaalasille lukukausmaksut.
  Riquman1990 • 07.10.2013 11:58
Amerikasta saadaan hyvää esimerkkiä. New Yorkissa näin kirkon edessä pitkän jonon, jossa oli työttömiä ja vanhuksia isot määrät. Odoteltiin hyväntekeväisyysleipäpaketteja. En tiedä, missä olivat ne vanhukset, jotka eivät pystyneet enää jonottamaan. Ehkä heille on järjestetty hätäaputöitä esim. rakennushankkeissa.

Olen seurannut myös Unkarin asioita. Siellä on leikattu työttömyyskorvauksia ja eläkkeitä. Toissa talvena satoja ihmisiä kuoli kylmyyteen, kun heillä ei ollut varaa maksaa lämmitys- ja sähkölaskuja.
  vaeltaja2006 • 07.10.2013 17:26
Kyse olikin isoimpien eläkkeiden ja työttömyyskorvausten leikkauksista sekä työttömyyskorvauksen keston lyhentämisestä (n. 90:een arkipäivään). Toimeentulotuesta puolestaan alennettas perusosaa. Perusosan lisäks maksettas edelleen sähköt, vuokrat, lämmitykset yms., ihan kuten tähänkin asti. Kukaan ei paleltus hengiltä.
  Riquman1990 • 07.10.2013 22:36
Riquman1990,
Miksi komppaat jatkuvasti Persesuomalaisia, kun olet selvästi Kokoomusnuori?
  Pete • 08.10.2013 04:04
Ehkä mä oisinkin Kokoomusnuori, jos niiden mielipiteet EU:sta, maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta ois vähän toisenlaisii. Etenkin EU on se, joka tökkii...
  Riquman1990 • 08.10.2013 07:43
Ennen nuoret olivat huolissaan siitä, että ei ollut nuorisotiloja. Nyt ollaan huolissaan EU:sta, maahanmuutosta ja vaaditaan markkaa takaisin?

Vanhuus ja vanhukset radikalisoituvat hippien ja punkkarien lähennellessä eläkeikää, samalla kun nuorisosta tulee entistä konservatiivisempaa. Sinun lapsesi ei todellakaan ole sinun lapsiasi juu..
  SaintJudy • 10.10.2013 12:28
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy