Vanhojen homofobisten päätösten korjaaminen vaikeaa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Englantilainen Alan Turing sai kuninkaallisen armahduksen. Riittääkö armahdus? Asia on oikeudellisesti monimutkainen. Puuttuu myös halua korjata vanhoja tuomioita. Ihmisoikeustuomioistuin antoi marraskuussa oikeutta itävaltalaismiehille.


Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi marraskuussa 2013 Itävallan syrjinnästä, kun se ei suostunut purkamaan rikoslain syrjivän pykälän 209 perusteella neljälle homomiehelle määrättyä rangaistusta 1980- ja 1990-luvuilla.

Kun Itävallassa luovuttiin homosuhteiden täyskiellosta vuonna 1971, tuli voimaan rikoslain neljä homofobista erityispykälää. Pykälä 209 määräsi homosuhteiden alaikärjaksi 18 vuotta, lesbo- ja heterosuhteissa alaikäraja oli 14 vuotta. Pykälässä 210 kriminalisoitiin homoprostituutio. Pykälä 220 kielsi homoseksuaalisuuden esittämisen hyväksyttävänä. Pykälä 221 kielsi homoutta suosivat järjestöt.


Perustuslakituomioistuin kumosi epätasa-arvoisen pykälän 209 vuonna 2002. Pian sen jälkeen myös Strassbourgin ihmisoikeustuomioistuin piti lakia syrjivänä. Sen jälkeen seksuaalikontaktien alarajana oli 14 vuotta, sekä homoilla että heteroilla.

Pykälän 209 perusteella langetetut tuomiot kuitenkin jäivät voimaan ja näkyivät noin 1500 henkilön rikosrekistereissä. Lisäksi rekisterissä olivat ne tuomiot, jotka oli saatu ennen vuotta 1971. Vuonna 2006 liittopresidentti Fischer julisti armahduksen ja suuri osa rikosrekisterimerkinnöistä saatiin pois.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Osalle tuomituista merkinnät jäivät, koska virkamiehistö vastusti kaikkien merkintöjen poistamista. Jotkut, joille merkinnät jäivät, valittivat oikeuteen, mutta heitä ei kuultu, ei edes korkeimmassa oikeudessa. Neljä miestä vaati sisäministeriöltä, että heitä koskevat merkinnät poistetaan euroopanlaajuisesta rekisteristä. Tuomion purkua he eivät vaatineet. Perustuslakituomioistuin kuitenkin torjui sen, että rekisteriä ylläpitävät virkamiehet joutuisivat arvioimaan vanhoja tuomioita. Vain oikeus voisi päättää, että jossain tapauksessa rikotaan ihmisoikeuksia.

Tämän jälkeen nämä neljä miestä vaativat korkeinta oikeutta käsittelemään uudelleen heidän tapauksensa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli jo aikaisemmin todennut pykälän 209 ihmisoikeuksia loukkaavaksi. Itävallan korkein oikeus totesikin, että jos lakitekstistä johtuen tuomitut ovat joutuneet kärsimään perusoikeusloukkauksista, voi kääntyä korkeimman oikeuden puoleen ja vaatia uutta käsittelyä. Kuitenkin vaatimukset on esitettävä kuuden kuukauden kuluessa.

Kuuden kuukauden määräajan takia monet rikosrekisterimerkinnät ja tuomiot jäivät kuitenkin voimaan, ja eri oikeusistuimet näkivät, että asiassa on toimittu oikein.

Marraskuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kuitenkin päätti yksimielisesti, että on toimittu syrjivästi ja ihmisoikeustuomioistuimeen valittaneiden ihmisoikeuksia on loukattu. Valittajat saivat kukin 5000 euron vahingonkorvauksen ja korvausta oikeudenkäyntikuluista.

Vanhat tuomiot joudutaan poistamaan rekistereistä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!