ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Vanhoillisuus yrittää neljättä kautta Kanadassa

jnsto • 17.10.2015 13:21 • 5 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Daily Xtra kysyi muilta puoluejohtajilta, miksi arvelevat Harperin jättäneen koskaan näyttytymästä prideissa.
Alkujaan avoimesti tasa-arvoista avioliittoa vastustaneella agendalla valittu Kanadan pääministeri Stephen Harper yrittää maanantaina neljättä vaalivoittoa. Liberaalihallituksen 2005 säätämää avioliittolakia Harper ei lopulta lähtenyt muuttamaan, mutta jo Harperin ensimmäisen vähemmistöhallituksen aikana mm pride-tapahtumien avustuksia liittovaltion tasolta karsittiin.

Aluksi vähemmistöhallituksena valtaan päässyt Harper on onnistunut kahdesti uusimaan valtakirjansa enemmistöhallituksena. Maanantain 19.10 vaaleissa neljäs kausi on mahdollinen, joskin tutkimukset viittaavat mahdollisuuksiin että joko demarit (NDP) tai liberaalit saattaisivat nekin voittaa. Kanadan järjestelmä ei tunne koalitiohallituksia. Yhdessä vaiheessa Harperin toiminnasta kauhistuneet NDP ja Liberaalit päättivät muodostaa koalition, mutta Harper iski takaisin lomauttamalla parlamentin pitkäksi aikaa ja kutsumalla uudet vaalit, joissa sai enemmistön. Kenraalikuvernööri olisi voinut kieltäytyä hyväksymästä lomautusta, mutta ei tohtinut.

Harperin menestys on perustunut siihen, että vanhoillisista kanadalaisista on pidetty hyvää huolta ja työikäistä keskiluokkaa suosittu verotuksessa. Kansalaisuuden saanet maahanmuuttajat ovat olleet keskeinen tukiryhmä. Kanadan suurimman kaupungin Toronton esikaupunkien vaalipiirit ovat siirtyneet liberaaleilta konservatiiveille juuri mm maahanmuuttajaäänestäjien tuella. Vapaamielinen keskusta (eli "vanha Toronto" ennen alueliitoksia) on demarien ja liberaalien aluetta eikä sen vaalipiireihin ("riding") konservatiiveilla ole paljon asiaa ollut.

Harper ei ole onnistunut tuhoamaan "tasa-arvoista Kanadaa", mutta muuttanut maata uusliberalistiseen - tai neokonservatiiviseen - suuntaan. Kanadaa on vaikea verrata Suomeen, koska esimerkiksi terveydenhoitoa lukuunottamatta sosiaalinen turvaverkko oli jo alun perin aika olematon, mm koulutus kallista ja työvoima niin "joustavaa", että Sipilä-Bernerin hallitus ei sellaista Suomeen voi edes unelmoida.

Oheisessa Xtran vieohaastattelussa liberaalien Justin Trudeau ja demarien (NDP) Tom Mulcair vastaavat kysymykseen, miksi arvelevat Harperin jättäneen näyttäytymättä Pride-paraateissa. Kolmanneksi on mukaan otettu Kanadan pienen vihreän puolueen puheenjohtaja Elizabeth May. Hän pohdiskelee Harperin kyllä muutoin pystyneen sentään esiintymään iloisten ja onnellisten joukkojen edessä.

Homofobia on jäänyt Harperin retoriikassa taakse. Se ei Kanadassa enää kanna. Hyvä esimerkki on provinssitason konservatiivien tappiokierre Ontariossa. Kohdennetussa viestinnässä mm maahanmuuttajille teemaa on kuitenkin pidetty esillä. Etenkin aasiaislaustaisten maahanmuuttajien ääntä konservatiivit ovat kuunnelleet tarkalla korvalla.

Harperin menestys osoittaa, että vanhoillinen viesti voidaan taitavasti pitää sivussa, kunhan riittävän laajalle äänestäjäkunnalle on tarjolla kannatuskelpoista toimintaa mm taloudessa. Kanadassa taloudellinen eriarvoisuus on kasvanut ja tämä ei ole ollut mitenkään este keskiluokalle kannattaa Harperia.

Harper on uskontotaustaltaan helluntailainen ja mm korostetusti Israelin ystävä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hell-und-die-jengi vaikuttavaa olevan nihkeää sakkia riippumatta kansalaisuudesta. Täällä taas aa-spedet Niiko ja Turunen edustavat samaa paskaa.

Kiinostavan ristiriitaista, että Kandassa uususkovaisten tärkeä taustajoukko onkin maahanmuuttajat, joista varmasti iso osa on muslimeja. Tässähän on selvä potentiaali persuille kasvattaa kannatusta.
  Minna B (ei rekisteröitynyt) • 17.10.2015 15:08
Joo, paljolti maahanmuuttajien äänillä meni joku vuosi sitten parlamenttiin entinen poliisipäällikkö, joka oli viimeisiä homovastaisia operaatioita aikanaan poliisiesimiehenä johtaneita. Harper teki miehestä kuitenkin sitten vanhusasioiden apulaisministerin tai jotain muuta vähän asianomaisen toiveita vastaamatonta, kun mies oli ajatellut tekevänsä bernerit suoraan vallan ytimeen. - Laajat ratsiat homoja vastaan päättyivät Torontossa 90-luvun puolivälissä. Siihen saakka ajettiin poliisin bussi homobaarin eteen - ja kaikki putkan kautta.

Kommenttia muokattu: 17.10.2015 klo 16:20

Kommenttia muokattu: 17.10.2015 klo 16:21
  jnsto • 17.10.2015 16:02
Joo, toi aa-natsien toiminta alkaa saada jo aika käsittämättömiä piirteitä. Vastustetaan muslimien maahanmuuttoa ja ollaan valmiita suosimaan kristittyjä pakolaisia muiden sijaan - ja sitten mennään moskeijaan keräämään muslimeilta nimiä tasa-arvon vastaiseen kansalaisaloitteeseen.
  Ristiriitainen (ei rekisteröitynyt) • 17.10.2015 16:17
Eivätpähän onnistuneet.
Lällällää...
  Pete • 20.10.2015 15:30
Kommentissa mainittu poliisimies putosi.
  jnsto • 21.10.2015 10:06
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy