ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Vancouverilaisyliopisto satsasi homohistoriaan kirjallisuudessa

jnsto • 22.01.2015 00:52 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT
“Tämä 1890-luvun kirjallinen porno on jotenkin hyvin nykyaikaista, ei jotain muinaista pederastista holhousta, vaan kaksi miestä…” Näin kuvaa Brittiläisen Kolumbian Yliopiston (UBC) englannin kirjallisuuden professori Gregory Mackie yliopiston kokoelmiinsa ostamaa homojen ”käyttökirjaa” Teleny, jonka päätekijäksi arvellaan Oscar Wildeä.

Teleny julkaistiin vailla tekijänimiä 1893. Homoromaani kertoo kahden miehen tuhoon tuomitusta rakkaudesta. He ovat unkarilainen pianisti Rene Teleny ja hänen rakastajansa Camille des Grieux. Tällaisilla kirjoilla oli suunnaton kysyntä viktoriaanisena aikana, mutta kirjan onnistui hankkimaan vain, jos tunsi ”oikeat henkilöt”. Tuotetta voi ehkä verrata jakeluntavan osalta Suomessa kädestä käteen – tai paremminkin lompakkojen tai pöytälaatikkojen kätköihin – levinneisiin pieniin Tom of Finland -kortteihin.

Justin O’Hearn, tohtorikoulutettava viktoriaanisen ajan kirjallisuudessa, kuvasi Xtralle hankintaa suureksi voitoksi "queer studies" -sektorille. Hän arvelee Wilden ilmeisesti jättäneen käsikirjoituksen jollekin kirjakauppiaalle ja toiset jatkoivat sitä. Teleny oli ensimmäinen kirja, joka kuvasi käytännön homoseksuaalisuutta – ainakin englanniksi ja nykytietoisuudessa. - Jatko-osa Des Grieux on painettu 1899, mahdollisesti tarkoituksessa tehdä rahaa, hän arveli.

UBC maksoi Telenyn ja jatko-osan käsikirjoituksesta yhteensä 39 000 Kanadan dollaria.
Yliopisto kattoi hankinnat pääasiassa itse, vain 3000 kerättiin lahjoittajilta. Ostopaikkana oli Christiesin huutokauppa marraskuussa. Kirjat sijoitetaan UBC:n Colbeck Collection –osastoon 1800-luvun kirjallisuudesta. Hankittuja kirjoja tiedetään säilyneen vain muutamia kappaleita. Ne ovat yksityisomistuksessa.

Wilden tunnetuimpia teoksia ovat The Importance of Being Earnest, An Ideal Husband, The Picture of Dorian Gray ja De Profundis. Wilde istui vankilassa 1895-1897 ja kuoli 1900.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Eikä toki tarvitse rajoittua vain Eurooppaan

rictornorton.co.uk

rictornorton.co.uk
  human • 23.01.2015 19:14
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy