Valtasuhteiden muutosko toi populistisen maallikkoteologian Ylen hartauksiin

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 50

Kirkon voimasuhteiden kääntyminen kirkolliskokoustasolla vanhoillisten eduksi siivilöityy alaspäin. Tähän viittaa populistis-maallikkoteologisen iltahartauden (Radio 1) anti keskiviikkona 20.7.16. Puhujana oli suntio Lauri Pynnä Urjalasta. Tasa-arvoisen avioliiton vastustaminen oli niin itsestään selvää, ettei puhuja viitsinyt rakentaa siitä edes riitaa. Muutamien vanhentuneiden sanojen käyttö siirsi kuulijan vuosikymmenten taakse.

Luomiskertomukseen viitaten korostettiin miehen ja naisen suhdetta. Tasa-arvo on puhujan mukaan ymmärretty väärin, jos kyseenalaistetaan ainutkertaista erilaisuutta. Sen Pynnä taisi sanoa kuuluvan ihmisyyden ytimeen.

Puhuja ei ollut mitenkään aktiivisesti homofobinen. "Aina lienee ollut homoja", hän sanoi ja jatkoi toteamuksella, että "kaikille meille on täällä tilaa ja käyttöä. Yksikään ihminen ei ole turha." Joku tiukemman linjan kristitty saattoi odottaa Urjalasta helvetin tulen virittelyä. Sitä ei tullut. Oltiin kai palattu aikaan, jolloin kylään kuului "setämiehiä" eikä aiheesta enempää puhuttu. Tiukin suoraan vastapuolelle tarkoitettu kritiikki kuului "No jopas nyt jotakin".

Jumalan käskyn lisääntyä ja täyttää maa ihmiskunta oli puhujan mukaan täyttänyt kiitettävästi, mutta maapallon huolenpidossa oli menestytty huonommin. Suntio rukoilikin vastuullisuutta ympäristöasioissa.

Raamatunlauseita puhuja ei harrastanut. Suntio Pynnä viritti hartaustunnelman toteamalla naisten viikon kolmannen päivän ehtineen iltaan. Sitten seurasi "nimpparionnittelu sankarittarille". Yllättäen puhuja vielä viipyi naisten viikkoon liittyvissä sääkysymyksissä. Hän sanoi vanhan kansan pelänneen sateisen naisten viikon johtavan pitkiin sateisiin, mutta muistutti myös ajatuksesta "Kesä kuivaa, minkä se kastelee".

Hartaus oli terminologialtaan arkaistinen. Puhuja mm käytti ilmaisua "alikehittyneet maat" (jo pitkään on puhuttu kehitysmaista tai kehittyvistä maista). Aiemmin puheessaan hän kertoi junaan ja asemille mahtumisesta, ja sanoi sitten joitakin riittävän "niille seisakkeillekin". Rautatieliikennepaikkojen jako asemiin, pysäkkeihin ja seisakkeisiin on lopetettu aikaa sitten.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tarkoituksellisesti tai ei, sananvalinnat korostivat mielikuvaa paluusta entiseen. Ihmiskuntaa suntio kuvasi "luomakunnan kruunuksi". Ehkä on yleinenkin tapa jossain päin seurakuntakenttää vetäytyä entisaikojen kielen suojiin?

Poliittinen taso on toivonut Yleisradiolta äskettäin perinteisten suomalaisten arvojen esilläpitoa. Tässä Kirkon tiedotuskeskus toteutti toivetta kääntämällä kelloa taaksepäin. Liberaalissa osassa suomalaisia tällaiset hartaudet kuulostavat lähinnä banaaleilta ja ns vapaiden suuntien osto-ohjelmilta kaupallisilla kanavilla.

Tahatonta komiikkaa oli ilmassa kuuluttajan ilmoittaessa huomenna torstaina lähetettävän "keskiajan iltahartaus", Yle Radio 1:n kesäteemaan liittyen. Kyllä tämä hartaus Urjalasta olisi keskiaikaisesta käynyt. Vaan ehkä keskiaikaisen iltahartauden pitäjä onkin katolinen.

Iltahartaus Areenassa

50 kommenttia

Täst jutust tulee jotenkin mieleen tämä Juicen kappale:

https://www.youtube.com/watch?v=X3oaWyruThQ

Aivan erityisesti tämä kohta:

"Olipa toisen kerran Urmas Liljeström Hän oli saanut kappalaisen viransijaisen Urjalan seurakunnassa, Arttu Johannes Tötterbergin sijaisen Arttu Johannes Tötterberg oli nimittäin lomalla Kanariansaarilla Eräänä päivänä Urjalan seurakunnan kirkkoherranvirastoon tuli eräs hippinuorukainen Jeesus Maria von Fyrgendal, ja väitti olevansa Jumalan poika Välittömästi Urjas Liljeström antoi ristiinnaulita hippinuorukaisen Johon Arttu Johannes Tötterbergin vaimo Eloveena, Kuuluisan kauraryynitehtaan omistaja, sanoi: 'Hyvä Urmas, hipin surmas' Urmas Liljeström oli nimittäin allerginen ihmisille"
  • 2 / 50
  • Jorma Hentilä
  • 21.7.2016, 0.30
Ylitulkintaa arvella, että iltahartauden puhujan valinnalla olisi jotakin tekemistä kirkolliskokouksen kokoonpanon tai Yleisradion asioita käsitellleen ns. Satosen työryhmän esitysten kanssa.

Radiohartauksissa on puhujina muitakin kuin teologeja.