ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Vaalitulos: Itsetuntoa liberaalille Suomelle

jnsto • 23.01.2012 00:27 • 6 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Heti toisen kierroksen kokoonpanon selvittyä pääministeri Katainen ehätti toteamaan, että loppukilpailussa on kaksi suvaitsevaista ja Eurooppa-suuntautunutta.

Kovin pitkälle Sauli Niinistön "suvaitsevaistamisessa" tuskin kuitenkaan mennään, koska kokoomuksen ehdokkaalle on oleellista saada Väyrystä, Soinia ja Essayahia äänestäneiden kannatus. Tässä on lähinnä se riski, että tuo porukka jäisi kotiin, vuoto Haavistolle lienee vähäistä. Tosin esimerkiksi PS:n ay-siivessä Niinistön taannoinen kommentti laittomista lakoista ei hevin unohdu.

Presidentinvaalien ykköskierroksen tuloksella voi olla tulosta sellaisenaan suurempi merkitys siinä, että se antoi omanarvontuntoa ja menestymisen kokemuksen liberaalille Suomelle. Raskaan vuoden 2011 jälkeen sen ilmapiirissä alkoi olla tappiomielialaa. Näiden vaalien jälkeen jotkut kahden vaiheilla vaikkapa avioliittolakipaperin kanssa vaappuvat kansanedustajat voivat uskaltaa paremmin hanketta kannattamaan. Ja ehkä Yleisradiossa ei pelätä "poleemisia ohjelmia".

Tietenkin tulos voidaan nähdä myös niin, että maa on selkeästi jakautunut "uuteen" ja "vanhaan" Suomeen. Mutta vanhassa Suomessa äärimmäisen suvaitsemattomuuden tuki jää aika vähäiseksi, Essayahin kannatuksen valossa. Ehkä se havaitaan myös pääministeripuolueessa.

Kataisen kesäinen linjaus kristillisdemokraattien erityiskohtelusta vaikuttaa tässä valossa epätarkoituksenmukaiselta, ainakin julkisten tietojen perusteella. Ministeri Räsäsen avoimuus omiensa asian edistämisessä oli varmaankin rasite myös Niinistölle. Etenkin kun Niinistö ei siitä ottanut etäisyyttä.

Kampanjassa kyllä tuli realistisen selväksi HLBT-aihepiirin marginaalisuus Suomessa. Muutoin hyvinkin varoen edenneessä Niinistön kampanjassa oli varaa kohdella tylysti oikeastaan vain HLBT-suomalaisia, jos loppumetrien tölväisy työmarkkinoille jäteteään huomiotta.

Haaviston "ongelman" esille nostanut Yleisradion vieraileva asiantuntija Risto Uimonen myönsi Haaviston rikkoneen ennakkoluuloja. Uimonen piti "ongelmaa" kuitenkin esillä ja viittasi sen yhteydessä siihen, että "vaalit ratkaisevat" Soinin ja Väyrysen äänestäjät. Lähetyksen juontajat olisivat voineet enemmänkin tentata Uimosta hänen aiemmista ennustuksistaan.

Kahden toisen vaiheen ehdokkaan kampanjoinnin rahalliset edellytykset poikkeavat suuresti. Niinistöllä on mediatietojen mukaan miljoonabudjetti, Haavistolla paljon vähemmän. Vuonna 1994 Rehnin kampanja torjui ykköskierroksen jälkeen porvaripuolueiden tarjouksen ammattiavusta ja teki ilmeisen virheen. Ensimmäisten joukossa demarien Liisa Jaakonsaari pohdiskeli televiossa "taitavansa äänestää" Haavistoa. Ehkä olisi mahdollista, että demarikentän ilmeisen tuen myötä ay-liike aktivoituu Haaviston puolella.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Viime vuotta synkensi ääritaantumuksen saama vaalivoitto eduskuntavaaleissa ja lähinnä se, että se perustui vihaan maahanmuuttajia, homoja ja ruotsinkielisiä kohtaan. Perussuomalaisten lietsoma halveksunta kansanryhmiä kohtaan myrkytti ja myrkyttää edelleen yhteiskuntaamme. Suomesta tuli yhtäkkiä kylmempi ja kovempi.

Toivon tietenkin, että nyt tapahtuu käänne parempaan, ja että pohjoismaisiin arvoihin kuuluvat tasa-arvo ja kaikkien ihmisten kunnioittaminen tuodaan esille voimakkaammin. Välillä tosiaan hirvitti se suunta, johon Suomi oli menossa. Täytyy myöntää, että en välillä enää tuntenut Suomea samalla tavalla omaksi maaksi kuin aikaisemmin, se tuntui vieraalta.
Helppohan tässä meikäläisen on toiveita esittää, mutta oikeamielisten kansalaisten esiintulo olisi nyt ensiarvoisen tärkeää, jotta Suomen henkinen ilmapiiri parantuisi tai edes normalisoituisi.
Nyt on myös aika hoitaa hlbt-kansalaisten oikeudet pohjoismaiselle tasolle.
  hks • 23.01.2012 08:58
Mitä nyt tapahtui oli aivan valtava voitto niille, jotka elämässään kärsivät seksuaaliseen tai sukupuoliseen vähemmistöön kuulumisen takia. Tämä oli suurenmoinen näpäytys äänestäjiltä niille, jotka olettelivat heiltä suvaitsemattomuutta. Missä kaltoinkohtelemisen peto nostaa maassamme päätään siellä voidaan viitata Haaviston menestykseen eikä Haaviston voittoa kukaan pysty ottamaan pois. Ilman muuta Haavisto voitti mutta riittikö voitto presidentiksi saakka jää nähtäväksi. Se tietenkin on selvä ettei olla äänestämässä pelkkää edustushomoa vaan presidenttiä, joten jokainen punnitsee mielessään ne asiat, joita Niinistö ja Haavisto ajavat ja joilla heidän presidenttiytensä profiloituisi.

Mutta Haaviston menestys siis tuottaa ihan konkreettisella tasolla turvallisuuden tunnetta maahamme. Hän ei peittynyt vihapuheisiin ja vihatekoihin. Tämä aamu 23.01.2012 on historiallinen valoisuudessaan.

Ihminen joka pelkää seksuaalisuutensa tai sukupuolisuutensa takia voi kurkistella uudella luottamuksella kilpensä takaa.

Äänestäjät päättivät ettei vaaleista tullut vainovaaleja.
  pois ottamatonta (ei rekisteröitynyt) • 23.01.2012 09:19
Minusta tässä vaalissa voitti avoimesti eteenpäin katsova Suomi. Rannalle jäivät muiden muassa ne, jotka haluaisivat sulkeutua ja käpertyä tänne pohjan perukoille. Ja kuten edellä todettiin, osoitti Haaviston ponnistus toiselle kierrokselle sen, että ei-hetero suuntautuminen on aika monelle suomalaiselle merkityksetön asia.

Minua ei toisaalta kamalan suuresti hätkähdyttänyt perussuomalaisten menestyminen viime vuoden eduskuntavaaleissa. Näin ja näen sen edelleen protestina tietynlaiselle poliittiselle elitismille - sille, ettei suuren kansanosan murheita haluta kuunnella tai niitä tuntemuksia oteta todesta.
  smo • 23.01.2012 09:51
Minäkään en haluaisi asettaa vastakkain maaseutua ja kaupunkeja tai kuolutettuja ja kouluja käymättömiä. Perussuomalaisten äänestäjien motiiveja ei kannattane arvioida pelkästään hommafoorumilla tai näilläkin palstoilla näkyvien ääriainesten mielipiteiden perusteella. Minua ärsyttää Helsingin Sanomienkin eittämä ajatus "liberaaleista kaupunkilaisista": kaupungeissa asuu myös juntteja (vrt. Halla-Aho) ja maaseudulla mieleltään avoimia ja suvaitsevaisia ihmisiä.

Itse olen työni takia liikkunut maakunnissa ympäri Suomea vuosikausia, eikä minun homouteni, minkä yleensä tuon esiin, ole herättänyt mitään suuria tunteita, ei Pudasjärvellä eikä Viitasaarella.
  Krister • 23.01.2012 14:53
Kaikki ns. hätävarjelun liioittelijat saavat mennä pikku hiljaa itseensä. Homouden kannalta kaikkein pahinta porukkaa ovat itsensä älymystöön lukevat portinvartijat, joita on esimerkiksi koulujen rehtoreissa ja muissa pomoissa. He verhoutuvat sallivuuteen, mutta ovat kuitenkin taantumuksen palveluksessa. Se mitä Suomen kansan sadat tuhannet tekivät äänestäessään Haavistoa oli järkyttävän suuri teko!!! Ihmiset äänestivät itsenään ja havahtuneina eivätkä kyselleet kellokkailta mielipidettä tai oikeutta äänestämiseensä. Demokratia voi yllättää eliitin ja siksi demokratia onkin niin hieno asia. Toisella kierroksella näemme onko Haavisto typerä homo - en usko - vai briljantti valtiomies, joka rakastaa eliitin kannalta väärin; mutta mitä tekee eliitti jolla silläkin on vain ääni per ikuinen muka oikeassaolija... minusta tuntuu, että ensimmäisellä kierroksella Suomen kansa ensimmäisen kerran historiassaan sanoi jotakin todella painavaa rakkaudesta kun se näki ohi rakkauden ihmisen, tavoitteineen, tekoineen, tärkeyksineen.
  ohi (ei rekisteröitynyt) • 23.01.2012 18:53
Ajatelkaas että yli 500 000 ihmistä äänesti Haavistoa, n. joka kymmenes vastaantulija! Se on mielestäni HEMMETIN paljon tässä asenneilmastossa!!! Noin suurta määrää ihmisiä ei Haaviston homous haitannut. Tätä ei olisi uskonut 15 vuotta sitten todeksi. Eikä se silloin olisi ollut mahdollistakaan.
  moikka moi (ei rekisteröitynyt) • 26.01.2012 19:05
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy