Uzbekistanin presidentti: Demokratia edistää homoutta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 1

Wikileaksin tällä viikolla paljastamat julkiasemat Yhdysvaltain diplomaattiviestit paljastavat, että Uzbekistanin presidentin Islam Karimovin kertoneen, ettei hänen maansa tue ”länsimaista” demokratiaa, koska se edistää homoseksuaalisuutta. Islam Karimov on Uzbekistanin ensimmäinen presidentti ja tosiasiallinen diktaattori vuodesta 1989 lähtien. Hän hallinnut USA:n mukaan epävapaiden ja epärehellisten vaalien tuella.

Wikileaks julkaisi Yhdysvaltain diplomaattiviestin, jossa USA:n silloinen Etelä-Korean suurlähettiläs John Prunell esitti yhteenvedon Karimovin ja Etelä-Korean presidentin Roh Myu-Hyun välisestä tapaamisesta vuonna 2006. Miehet olivat tavanneet toisensa allekirjoittaakseen ”Strategista kumppanuutta koskevan julistuksen”, jossa he sopivat edistävänsä demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Ismail Karimov selvensi kuitenkin, ettei ”länsimainen” demokratia sovellu Uzbekistanille, koska maan 85%:n muslimiväestö ei hyväksyisi sitä. Sen sijaan hänen hallituksensa ottaisi käyttöön ”sen kulttuurille ominaisen” demokratian.

Ismail Karimov väitti sen jälkeen, että homoseksuaalisuus on ”ällöttävää” uzbekeille, ja sen takia länsimainen demokratia loukkaisi maan ”siveellistä puhtautta”, Prunellin sanoin ”luultavasti, koska se sallii ja synnyttää homoseksuaalisuutta”.

Prunell lisäsi: ”Karimovin demokratiaa koskevat kommentit ovat mielenkiintoisia, koska ne saattavat viitata politiikan muutokseen.. Hänen kommenttinsa länsimaisen demokratian väitetystä moraalittomuudesta saattavat merkitä, että maan hallitus on valmis hävittämään myytin, että se edes olisi kiinnostunut demokratiasta.”

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kahden miehen välinen vapaaehtoinen seksi voi Uzebikastinassa johtaa kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Pink news (Englanti)

1 kommenttia

Sinänsä voisi kuvitella, että kaikkien ihmisten tasa-arvoon lain edessä perustuva länsimainen demokratia edistäisi seksuaalista monimuotoisuutta ja tasa-arvoa.

Ei-heteroseksuaalisuus ei kuitenkaan ole mikään kulttuurirelativistinen ilmiö, eikä siitä saä väännettyä todellista moraalikysymystä sen helpommin kuin vaikka ihonväristäkään.