ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Uusi-Seelanti puhdistaa homosuhteista annetut tuomiot rikosrekisteristä

Sami Mollgren • 04.04.2018 10:56 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Wellington, Uusi-Seelanti
Uusi-Seelanti poistaa kansalaisten rikosrekisteristä tiedot tuomioista, jotka on annettu homoseksuaalisista suhteista. Maan parlamentti päätti asiasta tiistaina yksimielisesti.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Vuonna 2019 voimaan tulevan parlamentin päätöksen arvioidaan koskevan noin tuhatta miestä.

Uudessa-Seelannissa miesten väliset suhteet dekriminalisoitiin 1986, ja ne oli kriminalisoitu vuonna 1908. Ennen dekriminalisointia annetut tuomiot jäivät kuitenkin tuomittujen rikosrekisteriin. Perheenjäsenet voivat hakea edesmenneiden rikosrekisterimerkinnän poistamista.

Oikeusministeri Andrew Little pyytää anteeksi miehiltä ja sateenkaarivähemmistöihin kuuluvilta, jotka ovat tuomioiden vuoksi kärsineet ennakkoluuloista, leimaamisesta ja muista kielteisistä vaikutuksista. Hänen mukaansa laki viestii selvästi, ettei homoseksuaalien syrjintää voi enää hyväksyä.

Syrjintä homoseksuaalisuuden perusteella tuli laittomaksi Uudessa-Seelannissa vuonna 1993 ja samaa sukupuola olevat parit saivat oikeuden avioliittoon vuonna 2013.

Vastaavanlaisia vanhojen homosuhteista annettujen tuomioiden kumoamisia ja rikosrekistereiden puhdistamisia on tehty esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Saksassa. Saksassa on ollut mahdollista hakea korvausta vankila-ajasta.

Suomessa rikosrekisterimerkintöjä poistetaan määräajan jälkeen tuomion pituuden perusteella: ehdollisten tuomioiden osalta 5 vuoden jälkeen, alle kahden vuoden ehdottomien tuomioiden osalta 10 vuoden jälkeen ja alle viiden vuoden tuomioiden osalta 20 vuoden jälkeen. Homosuhteet dekriminalisoitiin Suomessa 1970-luvun alussa ja suojaikärajat yhtenäistettiin vuonna 1999.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy