ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


vapaalla trendit matkakohteet ruoka- ja drinkkireseptit koti ja asuminen hyvinvointi ihonhoitovinkit
vapaa-aika & koti -keskustelu

Uuniperuna ja herkkutäyte

Sami Mollgren • 14.04.2003 11:53 • 9 kommenttia. RUOKA- JA DRINKKIRESEPTIT
Kevyt, helppotekoinen ja erittäin maukas ruoka syntyy muutamissa minuuteissa. Luonnollisesti perunoiden kypsymiseen kuluu oma aikansa. Odottelun aikana voi tehdä täytteen valmiiksi. Höyryävän kuumat perunat ja viileä täyte ovat odottamisen arvoisia.

Uuniperunan valmistaminen

Parhaat uuniperunat saat isoista ja "jauhoisista" perunoista, esimerkiksi Rosamunda on hyvää. Laita uuni lämpenemään 200..225 asteeseen. Sillä aikaa kääri perunat alumiinifolioon - kukin peruna omaan nyyttiinsä tai sitten useampia yhdessä. Halutessasi voit ripotella perunoiden päälle hieman vaikkapa merisuolaa makua antamaan. Voit myös tehdä muutamia pieniä viiltoja perunankuoreen.

Anna perunoiden olla kuumassa uunissa 45 .. 60 minuuttia. Kypsyyden voit kokeilla haarukalla tai hammastikulla. Jos grillailet ulkona, niin perunat kypsyvät mainiosti myös grilliritilän reunalla, joskin silloin kannattaa käyttää pienempiä perunoita, ja perunoita kannattaa käännellä välillä.

Täyteideoita

Täytteeseen tarvitset (tietysti syöjien määrästä riippuen) purkillisen kermaviiliä tai ranskankermaa, keskikokoisen sipulin, maun mukaan 50 .. 100 grammaa kylmäsavustettua kirjolohta, 100 grammaa kuorittuja katkaravunpyrstöjä ja sitruunapippuria. Ja koristeluun ruohosipulia.

Sipuli pilkotaan pieneksi, kuten myös kylmäsavustettu kirjolohi. Ainekset sekoitetaan keskenään ja laitetaan jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Samalla maku tasoittuu.

Täytteeseen voit laittaa lisäytyä antamaan myös jalopenonpaloja ja erilaisia mausteita. Kalan asemesta voit käyttää myös kinkun- tai kalkkunansuikaleita, silputtuja sieniä, kasviksia jne...

Myös sienisalaatti, italiansalaatti, waldorfinsalaatti ja vastaavat käyvät sellaisenaan täytteeksi.

Kun perunat ovat kypsiä...

Kun perunat ovat kypsiä, niin folio avataan. Perunat voi laittaa vielä muutamaksi minuutiksi uunin jälkilämpöön, jolloin kuoresta tulee rapeampi.

Tarjolle herkun voi laittaa usealla eri tapaa; koulukuntia on monia. Toiset ottavat perunan päältä kiilamaisen suikaleen pois ja halkeamaan laitetaan täytettä runsaasti. Toiset kovertavat perunan päälle paikan täyttelle. Ja jotkut yksinkertaisesti halkaisevat perunan.

Muistathan, että uuniperunoiden parasta osaa on rapeaksi paahtunut kuori.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Minusta paras uuniperunantäyte on smetana ja silli.
  Raili (ei rekisteröitynyt) • 30.12.2009 00:09
*vinkki*
Perunoiden kypsymistä uunissa voi avittaa keittämällä ne etukäteen vedessä jossa on runsaasti suolaa. Silloin potut voi käyttää uunissa ilman foliota ja näin kuoresta tulee rapeampi.
Ja kandee tehdä viillot tai haarukalla reijät; voivat "pamahtaa" uunissa.
  SaintJudy • 05.01.2010 11:42
Hyvä resepti.

Minun suosikkikastikkeeni on kermaviili, sipulisilppu ja yrttisuola.
  Marja (ei rekisteröitynyt) • 01.11.2011 17:56
Tzatziki on uuniperunan kanssa parasta mitä voi ajatella. Minä en tee uuniperunoita foliossa, vaan kypsennän ne puolikkaiksi halkaistuna veneinä.
  Uunipottu (ei rekisteröitynyt) • 28.01.2012 15:45
Siis ravintolassahan (yleensä) peruna tarjotaan foliossaan ja siihen vaan vedetään veitsellä viilto keskelle, puristetaan vähän molemmista päistä että se aukeaa, sitten vaan täytteet sisään ja lusikka päälle.
  Urbaaniapina (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2012 23:24
Peruna ei ole karppaajalle sopivaa ruokaa.
  Karppaaja (ei rekisteröitynyt) • 22.10.2012 08:28
En varmasti syö perunan kuorta.
   (ei rekisteröitynyt) • 13.01.2013 20:49
Jokainen miettiköön tykönään onko sopivaa tai ei,,,mutta meikä kypsentää tunnin folion sisällä... puoleksi tunniksi folio auki, Täytteeksi naudanpaistia ja pesiljaa silputtuna, ruohosipulituorejuustoa+ranskankermaa sopivasti notkeuttamaan...mums...hyvää on!
  Uuniperuna (ei rekisteröitynyt) • 28.02.2016 18:15
Uuniperunoita voi tehdä myös ilman foliota. Perunat halki, pellille leikkauspinta ylöspäin, päälle vähän yrttisuolaa ja öljyä, sitten uuniin 200 astetta 45 minuutiksi.
  Herkuttelija (ei rekisteröitynyt) • 21.10.2017 20:18
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 

Katso myös nämä:

   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy