ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Uudistuneen avioliittolain ensimmäinen päivä

Sami Mollgren • 01.03.2017 21:09 YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva lakiuudistus astui voimaan Suomessa keskiviikkona 1.3.2017.

Lain voimaantulopäivänä tiedotusvälineet ovat käsitelleet asiaa monin tavoin: on esimerkiksi haastateltu naimisiin aikovia pareja, kuvailtu pitkää prosessia lakiuudistuksen taustalla ja otettu esiin kirkossa aiheen ympärillä vellova keskustelu. Suomen avioliittolain uudistus on huomioitu myös monissa ulkomaisissa tiedotusvälineissä.

Maistraatit ovat kertoneet 32 samaa sukupuolta olevan parin aikeessta avioitua lain voimaantuloviikolla. Lisäksi monet rekisteröidyssä parisuhteessa eläneet parit muuttavat parisuhteensa avioliitoksi, kuten kansanedustaja Markku Rossi ja taiteilija Matti Kaarlejärvi. Nykyisin rekisteröidyssä parisuhteessa elävä mediapersoona Mikko Silvennoinen puolestaan kertoi Ylen A-studiossa avioituvansa tulevana kesänä. Britannian X Factor -kilpailussa menestynyt Saara Aalto puolestaan kosi kumppaniaan Meri Sopasta.

Keskiviikkona Helsingissä musiikkiteatteri Kapsäkissä järjestettävässä "Vihdoinkin vihille" -joukkovihkimistapahtumassa yhdeksän paria solmi avioliiton. Vihkimisen suoritti parin toiveen mukaan joko maistraatin henkikirjoittaja tai evankelis-luterilaisen kirkon pappi.

Vielä aamupäivällä maistraattien verkkosivuilla ladattavana oleva avioliiton esteiden tutkintapyyntölomake oli vanhanmallinen; siinä kysyttiin miehen ja naisen tietoja. Virhe korjattiin päivän aikana. Maistraateista pahoiteltiin virhettä. Uudessa versiossa ei puhuta sukupuolesta.

Jotkut avioliittolain uudistumisesta hermostuneet ovat käyttäneet sosiaalisessa mediassa kovaa kieltä. Ja musiikkiteatteri Kapsäkin joukkovihkimistapahtuman järjestäjä kertoo saaneensa suotanaisia uhkailuja.
Seta toteaa avioliittolain uudistuksen olevan merkittävän virstanpylvään. Setan verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa todetaan, että tänään levähdämme ja juhlimme rakkautta ja yhdenvertaisuutta. Huomenna jatkamme töitä sen puolesta, ettei ketään syrjitä seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun, sukupuolipiirteiden tai perhemuodon takia, ei Suomessa, eikä muualla maailmassa.

Pyykkinaruja sateenkaaren väreissä on esillä eri puolilla maata, esimerkiksi Helsingin Kaapelitehtaalla. Kyse on Heidi Lunabban ja Ilar Gunilla Perssonin yhteisötaidehankkeesta.
Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan Clarion-ketjuun kuuluvan hotellin julkisivua valaistaan tasa-arvoisen avioliittolain kunniaksi viikon ajan sateenkaaren väreissä vaihtuvin valoin. Hotelli on kertonut yrityksen perustaviin arvoihin kuuluvan tasa-arvon. Kesällä yritys aikoo osallistua Helsinki Prideen.
Teleoperaattori Sonera ilmaisi kantansa tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloon tuomalla Facebook-sivulleen sateenkaaren värit lakiuudistuksen voimaantulopäivänä. (kuvakaappaus Soneran FB-sivuilta)
VR ja Kivimiehet tahtovat. (kuvakaappaus Twitteristä)
Vaasan onnittelee. (kuvakaappaus Twitteristä)
Fazer onnittelee (kuvakaappaus Twitteristä)
 

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy