ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Utøyan katastrofi homomediassa

vaeltaja2006 • 07.08.2011 11:00 • 6 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Saksalainen queer.de-homouutissivusto oli ensimmäisten joukossa kertomassa Utøyan saaren tapahtumista. Jostain he kaivoivat esiin, että saaresta oli pelastunut sosiaalidemokraattien nuorisojärjestön puheenjohtaja, Eskil Pedersen, joka on avoimesti homo. Helsingin Sanomat teki jutun naisparista, joka pelasti 40 veteen paennutta nuorta. Uutinen meni heti myös queer.de-sivulle. Päivää myöhemmin naispari oli Spiegel-tv:ssä, tosin vain kahtena naisena. Homomedia puhui lesboparista.

Jotkut queer.de:n lukijat ovat ärtyneet siitä, että suuren katastrofin yhteydessä homous nostetaan tällä tavalla esiin. Eihän sillä ole mitään tekemistä surmien tai pelastustöiden kanssa. Queer.de puolustautuu. He ovat HLBT-media, joka tarkastselee maailmaa tietystä näkökulmasta. Aivan samalla tavalla joku paikallislehti etsii valtakunnallisista uutisista ne, jotka koskettavat sen paikkakunnan asioita. Valtakunnallinen media ei mainitse Eskilsenin homotaustaa eikä naisparin lesboutta. Se on kuitenkin homomedialle kiinnostava näkökulma, vaikka tärkeintä onkin se, mitä nämä ihmiset ovat tehneet, ei heidän suuntautumisensa.

Monista suurista uutistapahtumista löytyy kaivelemalla homoyhteyksiä. Esim. 2001 New Yorkin terrori-iskun jälkeen kerrottiin, miten United 93:n lentokoneen matkustajien joukossa homomies kävi muutaman muun kanssa hyökkäykseen terroristeja vastaan. Kone tuhoutui pellolle. Homomediassa nousi uutisaiheeksi myös pappi Mychal Judge. Hän oli raunioissa auttamassa loukkaantunutta ja kuoli itse lohkareista saamiinsa vammoihin. Hän oli New Yorkissa tunnettu ja aika avoimesti homo ja Clinton kävi hautajaisissa. Kuitenkaan valtalehdistö, esim. Spiegel, ei maininnut sanaakaan hänen homotaustastaan.

Saksassa homo- ja lesbojournalistien järjestö on julkaissut vajaat kymmenen vuotta sitten ns. Kölnin vetoomuksen. Media älköön tarkoituksellisesti vaietko ihmisten sekusaalisesta suuntutumisesta. Homo- ja lesboasiat on saatava arkipäiväisiksi niin, ettei niihin liity mitään erityistä dramatiikkaa.
www.blsj.de


Hieman ranneliikkeen uutisnäkökulmaa

On outoa, jos maailmassa tapahtuu erittäin mullistavia asioita, eikä niihin täällä reagoida millään tavalla. Japanin maanjäristys oli yksi sellainen asia. Homomaailman kommentteja ei löytynyt. Jotkut HLBT-sivut maailmalla ovat ratkaisseet asian niin, että heillä pyörivät sivussa tärkeimmät uutiset uutistoimiston tarjontana.

Vaikeita ovat olleet mm. suomalaiset kouluampumiset. Moni kysyy edelleen: millaiset oppilaat joutuivat surmaajan uhreiksi. Nämä perimmäiset kysymykset jäävät ikuisesti selvittämättä.

Toisinaan ollaan hyvinkin varhain mukana. Kun Puolan presidenttiä kuljettanut kone murskaantui, etsittiin heti vanhat uutiset presidentin homovihamielisyydestä. Julkisuuden ihmisten menestyksestä tai kuolemasta kertominen on aina vaikea asia. Kun jonkun maan entinen johtaja kuolee, se voi olla iso uutinen, mutta homonäkökulmaa ei löydy muulla tavoin kuin katselemalla, millainen oli yhteiskunnan ilmapiiri hänen aikanaan. Entä kun tiedämme, että he ovat homoja tai lesboja, mutta sitä ei ole missään aikaisemmin sanottu ääneen. Kaapista ulos pakottaminen ei varmaankaan ole HLBTI-median tarkoitus muulloin kuin hyvin räikeissä tilanteissa.

Kun suomalainen kulttuurihenkilö ja tv-toimittaja kuoli, hänen yksityisyydestään löytyi tietoja wikipediasta ja keväisestä haastattelusta. Mutta on myös niitä julkisuuden henkilöitä, jotka moni tuntee ja tietää, mutta jotka pitävät tiukasti kiinni yksityisyydestään. Näistä ihmisistä voidaan puhua avoimemmin vasta sitten, kun he muuttuvat osaksi homohistoriaa. Vuosikymmenien mittaan huhutkin muuttuvat osaksi homohistoriaa, kun parempia asiakirjoja ei ole olemassa (vrt. Mannerheim).

Tähän aiheeseen liittyy keskustelupalstalla kommentti Risto Uimosen kirjasta "Median mahti"

ranneliike.net


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kuvaavaahan mediakäsittelyn ja asenteiden eriarvoistamisesta on esim. se, miten Helsingin Sanomissa Erkki Toivasen muistokirjoituksessa mainitaan vain sana "elämänkumppani", mutta ei edes hänen nimeään, eikä mitään muuta asian suhteen, vaikka asia varmasti on olennainen osa kyseisen henkilön henkilökuvaa.

muistot.hs.fi

Toki muistokirjoituksen sisältöön ovat tuossa tapauksessa voineet vaikuttaa omaisetkin, heidän asenteensa ja tahtonsa.
  jossei kysytä, ei kerrota (ei rekisteröitynyt) • 07.08.2011 16:02
Pistetään Peder Eskilsen nimi muistiin, sillä kaverista on varmaan tulossa melkoinen Norjalaisen yhteiskunnan vaikuttaja, ehkä tuleva pääministeri. Kaverissä on ainesta.
  oscari • 07.08.2011 16:48
"On outoa, jos maailmassa tapahtuu erittäin mullistavia asioita, eikä niihin täällä reagoida millään tavalla."

"Täällä" reagoidaan maailman asioista myös muissa medioissa, reagointi ei ole aina asian esiin kirjottamista. Pitänee muistaa, etä homomaailma on pitkälti intergoitunut kaiken maailman maanjäristyksissä valtaväestöön. Toisaalta Ranneliike ei ole oikein vakuuttanut vielä ensisijaiselta uutislähteeltä, jota seurata maailman katastrofeissa.
Tietysti on kiinnostavaa, miten Norjan tapahtumista löytyi toimijoina myös HLBTI-kansa, ja miten asia uutisoitiin - uutisen pääpointti on kuitenkin muualla.
  SaintJudy • 07.08.2011 17:17
"Toisaalta Ranneliike ei ole oikein vakuuttanut vielä ensisijaiselta uutislähteeltä"

Siitä tässä ei ole kysymys. Enemmän on kysymys siitä, että eletään samoja tunteita, mitä suuri osa mahdollisista sivustolla kävijoistä tuntee.

Tässä esimerkki: Kun on joulu, on erikoista, jos joka päivä tapahtumia seuraava media ei asettaudu joulutunnelmiin. Suuri osa homoväestä on kotiseudulla sukuloimassa, vanhempia tapaamassa ja joulukirkossa, mutta täällä vain paasataan ihmisoikeuksista ja uskonnollisista ääriliikkeistä. Silloin ei kovin hyvin aistita sitä, mitä on juuri nyt tässä ajassa.

Sama näiden suurten uutisten aikaan. Niihin on jotenkin reagoitava ja elettävä mukana. Norjan tragedian aikaan elettiin mukana ja se oli minun mielestäni hyvä asia.


Queer.de-sivuston lukijakommenteissa ollaan puolesta ja vastaan. Toisten mielestä tragedian raportointi HLBT-näkökulmasta on pelkkää markkinointia. Toisten mielestä terroristihyökkäys kohdistui epäsuorasti kaikkea suvaitsevaisuutta, hyväksyntää ja moniarvoisuutta vastaan ("kulttuurimarxismi").

Monien kommentoijien mielestä on tärkeää. että HLBT-media nostaa esiin paitsi uhreja, myös sankareita. Sankareita löytyi Utöijan tapahtumista. Yksi kommentoija kysyy: oliko Pedersen sankari? Hän pakeni saaresta veneellä? Kävikö hän noukkimassa veteen joutuneita? Kuka on oikea sankari? Toinen vastaa: hänen rauhallinen olemuksensa ,jossa ei ollut kostonhimoa, on jo sellaisenaan sankaruutta. Ei kostoa vaan katsotaan tulevaa ja uskotaan tulevaisuuteen

Jos Utöijan tapahtumista ei voi kertoa, mistä homomedia kertoisi? Seksistä, ihmissuhteista, homobileisstä, syrjinnästä? Se johtaisi nopeaan mediakuolemaan. Näin on käynyt esim. joissakin maissa homotv-kanaville. Kun liikaa keskitytään vain homobileisiin ja aidsiin ja prideen, katsojat kaikkoavat.
  vaeltaja2006 • 07.08.2011 20:23
Pari hajanaista ajatusta asiasta:

Ns. yleisuutisia tulee harvemmin referoitua, koska moni seuraa aktiivisesti mm. iltapäivälehtien nettisivuja, joille päivittyy suurimmat puheenaiheet useista eri uutistoimistoista. Osaltaan vaikuttaa sekin, että useimmat artikkelikirjoittajat toimivat oman aikataulunsa rajoissa eli pitkiä juttuja ei välttämättä ole aikaa kirjoittaa silloin, kun ne ovat "kuumia" ja niistä käydään jo laajaa suomenkielistä keskustelua muualla. Luulen silti, että esim. Pride-iskujen uutisointi saattoi ainakin alkuvaiheessa olla nopeampaa ja laajempaa kuin kaupallisilla sivustoilla. RL:llä on kaupalliseen mediaan nähden melko kapeat resurssit omaan uutishankintaan. Mielestäni RL on kuitenkin "markkinajohtaja" alallaan.

RL kattaa Suomen mittakaavassa laajan skaalan artikkeleita tuoreista uutisista ns. hömppäjuttuihin. Pidän hyvänä, että pinnallinen hömppä ei ole vallannut tätä mediaa, sillä kapea katsontakanta etäännyttää lukijat tehokkaasti.

Moni artikkelikirjoittaja poimii aiheita kansainvälisiltä sivustoilta, joita muutenkin seuraa. Itse en lähde joka juttua kääntämään, vaan poimin muutenkin pyörivästä streamista sellaiset, joilla ajattelen olevan jonkinlaista arvoa kotimaisille lukijoille. Käsittääkseni myös isommasta mediasta jotkut toimittajat seuraavat RL:n uutisvirtaa, vaikka RL mainitaan lähteenä aika harvoin.

Ns. pakko-outtaamiseen suhtaudun 99,9% kielteisesti. Mielestäni oikeus yksityisyyteen on vahvempi oikeus, kuin suuren yleisön oikeus tietää yksityisasioita. Vaikka aineistoa mehevään uutispommiin olisikin, niin pidän vastenmielisenä luottamuksen rikkomista, jos se tehdään lähinnä juoruilun tarpeisiin. Toisaalta on hyvin vähän sillä tasolla toimivia ihmisiä, joiden yksityiselämän käänteissä yksityisyyden raja murtuisi "oikeuden saada tietää" alla. Itselleni tulee lähinnä mieleen tilanne, missä esim. hyvin agressiivisesti julkisuudessa toimiva henkilö pelaa kaksilla korteilla eli esim. päivisin hyökkää julkisesti sellaisten ihmisten kimppuun, joiden kanssa viettää öitään (jos tiedätte mitä tarkoitan).
  Ossi Halme • 07.08.2011 22:28
Vertaus paikallislehtien pyrkimykseen löytää ao paikkakuntaan liittyvä aspekti valtakunnallisista jutuista on osuva. Samaan tapaan täällä pitäisi löytää HLBT-näkökulma tai sidos suuriin juttuihin. Koska emme ole ns ensisijainen media yleisuutisissa, yleisuutisiin liittyvien juttujemme kärjen tulisi nähdäkseni jo tarjota ao sidos tai näkökulma, sitten vasta yleisuutisen kertaus, jos tarpeen. - Olen itse tämän saitin uutiskirjoittajana varsin uusi ja koko perinteesen en ole tutustunut. Toimituksien vuotuisrutiinista ja uutisagendasta suuri osa perustuu ao toimituksen perinteeseen.

Aiemmassa elämänvaiheessa olin vastuussa Suomesta ulkomaille menevistä uutisista.. Kaikkein kamalimpia olivat ne päivät, jolloin joku suuri paukku hallitsi maailman uutisia, sellaisena päivänä "news about Finland" oli kertakaikkiaan parokiaalista, mutta siinä roolissa olii pysyttävä. Jos ei muuta, niin suomalaisia kommentteja sitten.

Jos emme löydä HLBT-näkökulmaa jostain uutisesta, ehkä yleisuutista tältä saitilta odotetakaan.
  Torontolainen • 07.08.2011 22:41
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy