ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Useamman tuhannen osallistujan Turku Pride -kulkue vaati äitiyslakia ja translakia lauantaina

27.08.2016 15:30 • päivitetty: 27.08.2016 18:22 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Turku Pride 2016 -kulkue valmistautumassa lähtemään matkaan. (kuva: Mikko Kivinen)

Teksti: Sami Mollgren, kuvat Mikko Kivinen

Turussa lauantai-iltapäivänä 27. elokuuta järjestetty pride-kulkue keräsi järjestäjän ennakkoarvion mukaan lähes kolmetuhatta osallistujaa kaupungin keskustaan. Kulkuereitti oli Vanhalta Suurtorilta puistojuhlapaikalle Puolalanpuistoon.

Kulkueen järjestäytyminen Vanhalla Suurtorilla alkoi ennen yhtä, ja kulkue lähti liikkeelle kello 13.30 kohti Puolalanpuistoa. Ajoneuvoja tai musiikkia ei kulkueessa ollut, lukuunottamatta joitain yksittäisiä äänentoistolaitteita.

Kulkueen iskulauseissa ja kylteissä uuden translain tarve oli esillä voimakkaasti, sekä siihen liittyvä oikeus omaan kehoon. Myös äitiyslain voimaansaattamista vaadittiin. Muistutettiin myös rakkauden kuulumisesta kaikille.

Puolalanpuistossa käynnistyi kulkueen jälkeen puistojuhla, jonne järjestäjät ennakkoon kehottivat ottamaan viltin mukaan. Elävää musiikkia esittivät punk-yhtye Sammuneet Katulyhdyt, folk-rock -henkisempi yhtye Harmi sekä vuoden 2016 virallisen pride-kappaleen taustalla oleva Mia Renwall.

Ohjelmaan kuului myös puheenvuoroja, kuten varapuheenjohtaja Viima Lampisen esittämä valtakunnallisen Setan tervehdys. Priden historiasta kertoi Camille Auer. Esimerkiksi pelosta ja pelkoa vastaan kamppailemisesta, hlbti-yhteisöllisyydestä puhui Miss Gay Finland -kilpailussa ranneliike.netin järjestämässä äänestyksessä yleisön suosikikseen äänestämä Tuuli Kamppila, joka on ensimmäinen transnainen kilpailun finaalissa. Myös Turku Pride ry:n puheenjohtaja Enni Rasimus ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ovat puhujina. Puistojuhlan juontajana oli Rätt Queen.


Puistojuhlapaikalle oli pystytetty myös järjestäjän infoteltta, eri järjestöjen esittelykojuja sekä ruoka- ja muita myyntikojuja. Myös Hiv-tukipisteen maksuton pikatestauspiste oli paikalla. Lapsillekin oli järjestetty ohjelmaa; tarinankerrontaa ja leikkejä.

Puistojuhlan ohjelma sai joiltain paikallaolijoilta myös kritiikkiä; artistivalintoja pidettiin yksipuolisina ja ranneliike.netin toimittajan mukaan eräät osallistuneet kokivat tapahtuman juontajan kielenkäytön olleen kyseenalaista, varsinkin ottaen huomioon paikalla olleen nuoremman väen ja lapsiperheet. Järjestäjien ilmoitus puistojuhlan ruoanmyynnin rajaamisesta vain kasvisruokaan synnytti tapahtuman alla myös keskustelua. Puistojuhlassa oli kuitenkin makkaran grillausta ja saatavilla muutakin kuin kasvisruokaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on yksi Turku Priden kummeista

Turussa opiskeluaikana asunut Pimiä muistutti puheessaan, että pride-tapahtumat ovat suuria ilon ja vapauden juhlia - mutta toisaalta samalla voidaan kysyä, että millä tolalla ovat ihmisoikeudet. Ollaanko menty ylöspäin vai alaspäin. Pimiän mielestä viime vuosina on otettu edistysaskelia, mutta edessä on vielä paljon tehtävää. Näköpiirissä on myös uhkia ja on mietittävä, mitä on tehtävä seuraavaksi, jotta kaikki voisivat elää yhdenvertaisesti ja kaikilla olisi samat oikeudet.

Pimiä esitteli myös yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtäviä. Hän kertoi, että vuoden 2015 alussa uudella yhdenvertaisuuslailla perustetun viran toimivalta koskee kaikkia syrjintäasioita. Syrjintäilmoitusten määrä on hänen mukaansa kasvussa, mutta hlbti-syrjintää koskevia kanteluita ei tule kovin säännöllisesti. Pimiä arvioi, että kanteluiden suhteellinen vähäinen määrä ei tarkoita sitä, etteikö syrjintää tapahtuisi. Hän arvioi, että syrjinnän kohteeksi joutuneet ja sellaista havainneet eivät välttämättä tiedä, että on taho, jolle asiasta voi ilmoittaa. Pimiä muistutti, että uuden lain myötä niin julkisille kuin yksityisillekin toimijoille tuli velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta.

Pimiä piti syrjinnän vastaisten lakien suhteen tilannetta hyvänä, mutta käytäntöjen jalkautumista hän piti haastavana. Yhdenvertaisuussuunnitelmien laadintaan hän kehotti ottamaan mukaan heidät, keitä asia koskee. Hän toivoi yhdenvertaisuusasioiden nousevan esille esimerkiksi seuraavissa kunnallisvaaleissa - ja kampanjoinnin olevan sanankäytöltään siistiä. Pimiä otti esiin myös sen, että uutta translakia ei edelleenkään ole saatu säädettyä. Pimiä otti esiin myös kansainvälisen tilanteen: monissa maissa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat edelleen laittomia, turvapaikkaa haetaan myös seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumiselta vainolta.


Turku Pridesta kasvoi nopeasti suuri tapahtuma

Aurinkoisella mutta erittäin tuulisella puistojuhlapaikalla Turku Priden pääkoordinaattori Panda Eriksson kertoi ranneliike.netin Mikko Kiviselle Turku Priden infoteltan lähteneen tuulessa aiemmin lauantaina lentoon.

Eriksson kertoi ranneliike.netille, että pride-viikko on sujunut hyvin. Viikon ohjelmista hän nosti esiin erityisesti paljon yleisöä keränneen "tarinaklubin", jossa osallistujat saattoivat jakaa esimerkiksi kaapistatulotarinoita. Eriksson pohti myös havahtumista siihen, että Turun pride-tapahtuma on kasvanut isoksi tapahtumaksi. Hänen mukaansa Turku Pride on saanut selvästi poliittisemman tapahtuman leiman kuin esimerkiksi Helsinki Pride.

Järjestyksessään kolmatta Turku pride -viikkoa on vietetty maanantaista 22. elokuuta alkaen. Tapahtuman päätöspäivä on sunnuntai 28. elokuuta.

Maanantaina pride-viikon avajaistilaisuudessa Turun kaupungin edustaja kertoi kaupungin suhtautuvan tapahtumaan myönteisesti. Kaupungin puolesta on esimerkiksi järjestetty sateenkaariliputus. Lisäksi kaupunki omasta aloitteestaan oli päättänyt valaista lauantai-iltana Kirjastosillan sateenkaaren väreillä.

Turku Priden Panda Eriksson kertoi ranneliike.netille, että aiemmin yksinomaan sponsorituloilla ja varankeruutapahtumilla rahoitettu Turku Pride on tänä vuonna ensimmäistä kertaa hakenut ja myös saanut rahallista avustusta Turun kaupungin kulttuurilautakunnan myöntämänä.

Sateenkaariliputusta kaupungintalon tuntumassa (kuva: Mikko Kivinen)
Pride-kulkue järjestäytymässä lähtöön (kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
Puistojuhlaa Puolalanpuistossa (kuva: Mikko Kivinen)
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä (kuva: Mikko Kivinen)
Turku Priden puistojuhlan juontaja Rätt Queen. (kuva: Mikko Kivinen)

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hyvä juttu ja kiitos kuvista!
  Tom Linkinen • 28.08.2016 22:38
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy