ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

USA: TV-sarjojen hahmoista joka 25:s kuuluu sateenkaarivähemmistöihin

Sami Mollgren • 02.10.2014 07:29 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT
USA:n suurimpien televisiokanavien sarjojen hahmoista noin joka 25:s kuuluu seksuaalivähemmistöihin. Kaapelikanavilla homohahmoja on määrällisesti enemmän.

Tiedot käyvät ilmi amerikkalaisen GLAAD-järjestön Where We Are on TV -selvityksestä. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

USA:n suurimpien TV-kanavien käsikirjoitettujen sarjojen hahmoista homoja, lesboja, biseksuaaleja ja transsukupuolisia on tällä 3,9 prosenttia, 32 kappaletta. Vakituisesti sarjoissa nähtävien hahmojen lisäksi GLAAD löysi 33 kertaluonteisesti tai satunnaisesti sarjoissa näkyneitä hahmoja.

Kuluvalla tuotantokaudella seksuaalivähemmistöihin kuuluvien hahmojen määrä on lisääntynyt edellisestä tuotantokaudesta hieman: viime vuonna vastaava lukema oli 3,3 prosenttia. Vuonna 2012 hlbti-vähemmistöihin kuuluvien osuus oli ennätykselliset 4,4 prosenttia.

FOX-kanavan ohjelmistossa seksuaalivähemmistöön kuuluvien hahmojen osuus on 6,5 prosenttia. Kanava pitää vertailussa johtopaikkaa. Viime vuonna FOX-kanavan kanssa johtopaikkaa yhdessä pitänyt ABC on pudonnut kärjestä. Hlbti-hahmojen osuus on 4,5 prosenttia. NBC:n luku on 3,8 prosenttia. Viime vuonna luku oli prosentin pienempi. CBS:n luku on 3,2 prosenttia. CW-kanavalla ei ole vakituisesti sarjoissa esiintyviä hlbti-hahmoja.

Kaikkiaan 65:stä vakituisesti tai satunnaisesti esiintyvistä hlbti-hahmoista 43 prosenttia on naisia ja 26 prosenttia värillisiä.

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvia hahmoja sarjoissa ei tällä tuotantokaudella sarjoissa esiinny. Viime vuonna FOX-kanavan Glee-sarjassa oli yksi transsukupuolinen hahmo.

Kaapelikanavilla sateenkaari loistaa kirkkaammin

Kaapelikanavilla hlbti-vähemmistöihin kuuluvia hahmoja on tällä tuotantokaudella 64. Viime vuonna vastaava luku oli 42. Vakituisten hahmojen lisäksi GLAAD laski 41 kertaluontoisesti tai satunnaisesti näkynyttä hlbti-hahmoa.

Kaapelikanaviin kuuluu esimerkiksi HBO, jonka sarjoissa nähdään vakituisesti 15 hlbti-hahmoa. Sekä ABC Familyllä että Showtimella on molemmilla 13 hlbti-hahmoa. Näistä 44 prosenttia on naisia ja 34 prosenttia värillisiä. The Fosters -sarjan Cole on ainoa transsukupuolinen hahmo.

TV-kanaville arvosanat

GLAAD on arvioinut kahdeksatta kertaa myös 15 verkon ohjelmasisältöä kaudella 2013-2014 hlbti-näkökulmasta. Arvio peustuu laatuun, monipuolisuuteen ja määrään. Erinomaisen arvosanan saivat ABC Family, HBO ja MTV. Näistä ABC Family ja MTV saivat parhaan arvosanan toiseen kertaan. Hyväksi rankattiin ABC, The CW, FOX, NBC, FX ja Showtime. Tyydyttävän arvion saivat CBS, TLC ja USA. Heikoimmin menestyivät A&E, History ja TNT.


Amerikkalaisjärjestö GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) pyrkii vaikuttamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä mediassa annettavaan kuvaan. Se toimii tapahtuvaa vahingollisten tietojen levittämistä vastaan. Järjestö jakaa gaalatapahtumissaan vuosittain palkintoja merkittäville mediavaikuttajille ja erilaisille mediailmiöille ja -töille joissa käsitellään HLBTI-ihmisten asioita.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mitäs kaikkea meillä Suomessa on? Salkkareiden lisäksi siis?
  smo • 02.10.2014 07:47
Täytyy valitettavasti tunnustaa, että suomalaisia sarjoja ei tule katsotuksi - ei yhden yhtä. Joskus olen yrittänyt mutta korkeintaan parin jakson jälkeen on ollut pakko luovuttaa. Ei nappaa. Teennäistä, kankeaa, väkisin väännettyä.

Amerikkalaiset osaavat tämän lajin, ja britit myös. Tosin jenkkisarjat ovat paljon ennalta arvattavampia ja turvautuvat usein tuhat kertaa koeteltuihin kliseisiin naurujen irrottamiseksi. Mutta ammattilaisten työtä on viihdyttävää seurata ja tarina edistyy liukkaasti.

Tarkennukseksi vielä, että seuraan lähinnä nopeita sitcomsarjoja. Sen sijaan ns. draamasarjoja, poliisi- ym. actionsarjoista puhumattakaan, en juuri jaksa seurata. Ainoana poikkeuksena on ollut viime vuosina Downton Abbey, joka sekin on alkanut jo pitkittyessään menettää hohtoaan. Jopa Maggie Smithin vanhalle armolle kirjoitetut vuorosanat toistavat jo liikaa itseään. Kohta taitaa olla taas uusia jaksoja tulossa.
  Public eye • 02.10.2014 11:38
"Mitäs kaikkea meillä Suomessa on? Salkkareiden lisäksi siis?"

Roba
  Is • 03.10.2014 01:19
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy