ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

USA: "TV-sarja Will & Grace syypäänä homojen asioiden etenemiseen"

JuhaniV • 30.03.2013 09:50 • 12 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT
Ääriuskovaiset ja konservatiivit etsivät kiivaasti syntipukkeja tasa-arvoisten avioliittolakien etenemiselle.

Yhdysvalloissa homojen ja lesbojen parisuhteiden virallistaminen aina avioliittoon asti etenee vääjäämättömästi. Äärioikeisto on jo tunnustannut häviönsä. Syntipukkien etsintä on käynnissä.

Mielikuvituksellisia syitä on etsitty niin homoseksuaalisuudelle kuin miksi tasa-arvoinen avioliittoasia etenee tällä hetkellä merkittävällä vauhdilla siellä. Liikkeellä on vahvoja ennakkoveikkauksia siitä, että korkein oikeus kumoaa Kaliforniaan kansanäänestyksellä keskeytetyt samaa sukupuolta olevien avioliittot. Uusia avioliittoja ei ole voitu hyväksyä äänestyksen jälkeen. Korkeimman oikeuden veikataan kumoavan perustuslain vastaisena myös liittovaltiotasoisen DOMA-lain. Se estää samaa sukupuolta olevia pareja saamasta virallistetulle liitolleen liittovaltiotasoisen hyväksynnän ja sitä myötä taloudellisia etuja, joista heteroparit nauttivat jo nyt.

Republikaani Rick Santorum, joka oli aiemmin senaatorina ja mukana myös viimeisimmässä presidenttivaalikisassa, on arvionut Will & Grace -tv-sarjan olleen alkusysäys ja syy siihen, että yhteiskunnassa alettiin homosuhteet hyväksyä enenevässä määrin. Kahdeksan vuotta esitetty sarja aloitti 1998 ja viimeiset jaksot esitettiin vuonna 2006. Tilannekomedia Will & Grace kuvasi homoja hyvin sympaattisella ja helposti lähestyttävällä tavalla, säädettynä amerikkalaiseen ymmärrykseen ja mielenmaisemaan.

Varapresidentti Joe Biden on puhunut myös samaisesta tv-sarjasta:
"Luulen, että Will & Grace -tv-sarja koulutti amerikkalaisia enemmän kuin mikään muu siihen mennessä".


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
aina jotain älytöntä syytellään:milloin leffat, tv sarjat, pelit, ja kirjojakin, tosin raamattu ja koraani yms on sellaisia etten suosittele lapsille niitä lukemaan. täynnä ällöttävyyksiä ja vihapuhetta!

edit mutta will and grace on tosi hyvä sarja! itse ainakin saanut nauraa kunnolla.

Kommenttia muokattu: 30.03.2013 klo 10:08
  puppeliassi • 30.03.2013 10:07
Uskon kyllä, että asenteiden myötämielistymisessä suuri ansio on monilla televisiosarjoilla ja monilla muillakin viihteen ilmiöillä. Moni ihminen on niiden kautta nähnyt, etteivät homot poikkea heteroista.

Viihteen ihmiset ja ilmiöt ovat merkittäviä mielipidevaikuttajia.
  smo • 30.03.2013 11:50
Ihana "syypää"! Uskoisin kuitenkin, että homojen ja lesbojen kohtaaminen arkielämässä on ollut tärkeä ja itseasiassa merkittävämpi tekijä hbt-väen hyväksymisessä kuluneiden vuosien varrella. Jo myötämielisiä ei ole tarvinnut taivutella ja konservatiiveilla on Yhdysvalloissa paljolti oma kulttuurinsa. Konservatiiveilla aito kohtaaminen voi muuttaa asennetta. Käydyt lukuiset teolgiset pohdinnat asian tiimoilta ovat myös yksi tekijä. Hyväksyvä teologia on uskaltanut ottaa teeman esille ja esittää vasta-argumentteja.
Ylläolevaan: Raamattu on monin kohdin erittäin hyvää luettavaa lapsille!
  martin • 30.03.2013 13:09
martin. jos lukee lapselle kaiken raamatusta niin sitten ei voi kritisoida jos lapsi tahtoo pelata k18 väkivaltapelejä.

raamatussa on monta kohtaa joka ei ole lapselle sopivaa ja koko kirja saattaa sekoittaa pään.

edit ja on raamattu sekoittanut monen aikuisenkin pään esim hitler, breivik, paavi, ääriuskovat.

edit2 ja myös koraani on aika monen ihmisen pään pistänyt sekaisin.

nämä vanhat uskonnot kuvastavat sen ajan mielipiteitä ja tietoa, jota ei ollut viisaimmillakaan kuin murto osa mitä tavallisen nuoren tietotaso on.. nykyään.

Kommenttia muokattu: 30.03.2013 klo 13:47

Kommenttia muokattu: 30.03.2013 klo 13:52

Kommenttia muokattu: 30.03.2013 klo 13:52
  puppeliassi • 30.03.2013 13:45
Sarjan käsitys homoista oli - aika kummallinen; ei hellyydenosoituksia tai liiemmilti suudelmia muuten, kuin komedia keinoin. Taisivat he tehdä jossain vaiheessa aiheesta pilkkaakin, mitä saa/ tai on soveliasta näyttää prime time sitcomin puitteessa.
Jackia esittänyt Sean Hayes teki kyllä loistavan roolin kaikkine mahdollisine maneerein, mitä homoon voi liittää. Sarjan sivuhahmot olivatkin sen parasta antia, eihän kukaan sarjaa katsonut Will ja Gracen takia, joiden suhdesolmut olikuin suoraan Dharma & Gregistä, vaan sarjan ehdoton starba oli tietenkin juoppo Karen Walker.
  SaintJudy • 30.03.2013 14:52
Samaa mieltä, Will & Gracen homokuva on aika etäinen (jokaiselle suhteelle olennainen, fyysinenkin koskettaminenhan uupuu sarjasta aika täysin, paitsi puheina) ja sarjan nimi pitäisi olla ehdottomasti Jack & Karen, sillä heidän ansiostaanhan sarjasta pidetään. Will & Grace ovat sarjassa "kroonisesti moniongelmaista täytetavaraa" - mutta Jackin ja Karenin ilmestyessä kuvaan, nousee sarjan katsojilla "nupit kaakkoon" : )

raamatun ja Will & Gracen ero: ensinmainitussa on todella kuivaa huumoria ja se näkyy sen lukutöllöttäjä-seuraajakunnassa.

Will and Gracesta tässä samalla sellainen fakta, että sarjan näyttelijäkohtaukset on kaikki kuvattu studiolla Los Angelesissa, Kaliforniassa ja siihen on vain lisätty ulkokuvainserttejä rakennuksista New Yorkissa, jotta syntyisi vaikutelma sarjan sijoittumisesta New Yorkiin.
Tuo liittynee osaksi myös sarjan nostamiseen esiin Kalifornia-avioliitto-oikeus -dilemmassa.

Hlbt-teemaisia tv-sarjojahan on - yllättävänkin - iso pino ja osa pyörinyt hyvinkin pitkään.

70-luvun lopulta oli Kupla (Soap), jossa Jodie:lla oli seksiä naisten kanssa, kerrasta lapsikin, eikä sarjassa uskallettu paljoa puhua ja esittää hänestä käytännön tasolla homona, vaikka hänet muuten arkihomona tuotiinkin esiin. Hänet esitettiin aika paljon esim. lesbon kanssa asuvana homomiehenä tms. eli kuvaustavassa esitettiin homo-miehellä biseksuaalista elämäntapaa en.wikipedia.org

80-luvun Dynastia-sarjassa on myöskin Steven Carrington homo?bi-poika.
en.wikipedia.org

Äkä, Älä kerro äidille, Queer as Folk, britti- ja jenkki-versioineen sisältävät tunnepuoltakin mukana, kaiken bilettämisen lisäksi.
Britti-Äkä en.wikipedia.org
US-Äkä en.wikipedia.org

Saksassa on pyörinyt vuodesta 1995 lähtien suosittu sarja Verbotene Liebe ("Forbidden Love"), jossa 1999 lähtien on ollut homo- ja biseksuaali- sekä lesbo-suhteetkin vahvasti esillä, eritoten vaiherikkaana Christian & Oliver -suhteena (rakastumista, suhdetta, kirkko-avioliittoa, adoptiota, eroa ja yhteenpalaamista ...)
en.wikipedia.org Sarjaa näytetään Jenkeissäkin.
Christian: en.wikipedia.org
Oliver: en.wikipedia.org
Verbotene Liebessä homo/lesbo/bi -roolihahmoja on kaikkiaan ollut toistakymmentä.

Englannissa on suosituimmissa perhesarjoissa homo/lesbo/bi-roolihahmoja ollut vaikka kuinka.
Coronation Streetissä useita ja siitä erityisesti esillä ollut transseksuaali Hayley Cropper -roolihahmo, joka sarjassa meni naimisiinkin heti kun Britanniassa avioliittolakia taannoin muutettiin niin, että trans-ihmisetkin saattoivat avioitua
en.wikipedia.org
Hayley: en.wikipedia.org

Emmerdalessakin useita en.wikipedia.org

Viime vuosina Englannin suosituimmassa sarjassa, East Endersissä (jossa homo/lesbo/bi-roolihahmoja on ollut toistakymmentä) muslimi-bi Syed Masoodin ja maallistuneemman homo Christian Clarken suhde on ollut yhtenä roolihahmoparina esillä - he tosin molemmat poistuivat sarjasta 15.12.2012
Christian: en.wikipedia.org
Syed: en.wikipedia.org

Noissa saksalais- ja brittisarjoissa on ollut suosittua käyttää homon/bin roolihahmon nimenä Christian-nimeä. Noiden molempien miesrakkaus-jaksot löytyvät youtubestakin.

Mullan alla toi, jenkeillekään ei niin itsestään selvän asian, afroamerikkalaisen ja valkoisen miehen homosuhteen esille en.wikipedia.org

L-Word lesbo/bi-naisten sarja tietenkin ihan kulttimaineessa myös.

Lyhykäinen bi-henkisempi Metrosexuality näytettiin meilläkin
en.wikipedia.org

Pikku-Britanniassa hlbt-teema on myös esillä.
en.wikipedia.org

Lähes jokaisessa, itseään ja yleisöään vähänkin kunnioittavassa sairaala-tv-sarjassakin on hlbt-hahmoja.

Glee:ssä on myös oma homo-osuutensa en.wikipedia.org

Tasa-veroisen avioliitto-oikeuden Kanadassa on tehty 2007 parin kauden verran My Fabulous Gay Wedding -realitysarjaa en.wikipedia.org
sekä jo aiemmin 2005 saman teeman First comes Love -sarjaa.

Varsin homoarkiansiokaskin on Moderni perhe -sarja, jossa ihan karhuillaankin
en.wikipedia.org

Pelkästään netissä näytettäviä sarjoja on myös useita, esmes
Friends and Benefits www.youtube.com
In Between Men www.youtube.com

Varsin suositti ja erittäin "hlbt-world aware" on Steam Room Stories www.youtube.com

Lisää lgbt-roolihahmoista tv-mediassa löytyy esmes täältä en.wikipedia.org

Kommenttia muokattu: 31.03.2013 klo 13:18
  human • 30.03.2013 16:44
GayMedia-alalta ajankohtaisohjelma
www.youtube.com

Hauskat Steam Room Stories -pääsiäiset!
Eli jos hoterot miehet pähkii, mistä homo-saunassa puhutaan - jos puhutaan : )
www.youtube.com

Kommenttia muokattu: 30.03.2013 klo 18:52
  human • 30.03.2013 18:42
Täytyy myöntää, että W & G:ssä oli ärsyttävää se, että kaikki hellyydenosoituksen puuttuivat.

Edelliseen melko pitkään luetteloon saippuasarjoja voi lisätä:
Hollyoaks (Craig - Jean-Paul; Ste(ven) - Doug/Brendan)
Days of our lives (DOOL) (Will - Sonny)
  martin • 30.03.2013 20:31
Lisäisin tuohon pitkän saippis-luetteloon saksalaisen Marienhof-sarjan, jossa ainakin 90-luvun puolessa välin/lopulla viiletti useita l-/bi-naisia <3
  aischa • 30.03.2013 20:45
Soapin Jodie (Billy Chrystal) ei kyllä häärännyt biseksuaalisesti, vaan oli ihan arkkityyppihomo, ja sellaisena todellakin varmaan ensimmäinen Yhdysvaltain historiassa. Sarja muuten myöhemmin kiellettiin muunmuassa juuri tämän takia.

EDIT: TV-historiassa siis.

Kommenttia muokattu: 30.03.2013 klo 21:15
  Pete • 30.03.2013 21:14
" --arkkityyppihomo", joka oli aikaansa edellä siinä mielessä, että Billy Crystalin esittämä Jodie oli yksinhuoltaja ja vastaa tietyllä tapaa nykypäivän apilaperhe-isiä. Jodien ongelmat muistaakseni taisivat pyöriä enempi huoltajuuden ympärillä, kun aikansa kuva vapautuneesta homomiehestä taisi olla loputtomiin cruisaava ja discoissa pörräävä yliseksuaalinen macho. Huomionarvoista Jodien hahmossa lienee Jodiessa oli se, että rooli taisi olla täyspäisin hahmo koko sarjassa.

Amerikkalaiset seksikomediat ylipäätään on ilmiö sinänsä, dialogissa voidaan mennä vaikka kuinka pitkälle, mutta mitään actionia ei ole. Tämä rajoittuu usein myös parien välisiin hellyyden osoituksiin. W&G:n intiimimmät hetket taisivat olla, kun Willin poikaystävä Vince hyväili uusia käsineitään.
  SaintJudy • 30.03.2013 22:18
Saksan Verbotene Liebe on ihan elämää, siinä halataan, pussataan, rakastellaan, ... riidellään jne - harmi kun sitä ei ole hankittu Suomen yleiskanaville

www.youtube.com
www.youtube.com
www.youtube.com

Ja he elävät sarjassa monien muitten ihmisten kera.
Avioliittokin solmittiin, kooste siitä www.youtube.com

www.youtube.com

Noh, ovat keskenään naimisissa jo toiseenkin kertaan - ehkä sarja on aika raadollisen realistinenkin ja miesparin rakasteluita kuvataan melko romanttisesti, mutta sinällään samalla tasolla ja tavalla, kuin sarjan muidenkin, heteroitten roolihahmojen osalta - tuo tietysti luonnollista, sarjan esitysaika huomioiden.
Tiettynä kipupistegeneraattorina sarjan miesparin suhteessa on toisen biseksuaalisuus, missä hänellä veri vetää välillä sinne naisten pariin.

Kommenttia muokattu: 31.03.2013 klo 13:28
  human • 31.03.2013 00:18
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy