ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
linkit kaikki artikkelit

USA: Seitsemäs osavaltio laillisti homoliitot

jnsto • 14.02.2012 03:51 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Samasukupuoliset parit voivat todennäköisesti avioitua Washingtonin osavaltiossa kesäkuun alusta lähtien.

Kuvernööri Christine Gregoire allekirjoitti lain, jonka osavaltion kongressin molemmat elimet aiemmin hyväksyivät.

Lain vastustajat ovat jo vaatineet kansanäänestystä lakimuutoksesta. Aloite nimeltään Referendum 73 johtaa äänestykseen marraskuussa, jos vastustajat saavat kerätyksi tarvittavat runsaat 120 000 äänestäjän allekirjoitusta kesäkuuhun mennessä.

Samaa sukupuolta olevat parit voivat USA:ssa avioitua Connecticutin, Iowan, Massachusettsin, New Hampshiren, New Yorkin ja Vermontin osavaltioissa sekä pääkaupungissa Washingtonissa. Nyt avioliittolakinsa yhdenvertaistaneen Washingtonin osavaltion lisäksi realistisia hankkeita on vireillä New Jerseyssä, Marylandissa ja Mainessa. New Jerseyn kuvernööri on tosin ilmoittanut kaatavansa vireillä olevan lain veto-oikeudellaan. Kaliforniassa kiista homoliittojen laillisuudesta päätyy todennäköisesti lopulta korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Osavaltion valitustuomioistuin oli äskettäin avioliittouudistuksen kannalla.

Liitovaltion laki ei tunnusta USA:ssa yhdenvertaista avioliittoa. Kanadassa liittovaltion laki teki avioliitoista sukupuolineutraalin 2005. Maan konservatiivihallitus on uhitellut lain muuttamista, mutta ei ole käytännössä lähtenyt lakia muuttamaan.

Washingtonin osavaltiossa hyväksyttiin rekisteröidyt parisuhteet vuonna 2007. Vuonna 2009 lakia laajennettiin ja säännöksistä tuli avioliittoon rinnastettavissa kaikessa muussa paitsi nimessä. Muutos päätyi kansanäänestykseen, mutta selvisi siitä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
New Jerseyn osavaltion (New Yorkin rajanaapuri, 8,8 miljoonaa asukasta, pääkaupunki Trenton) edustajainhuone hyväksyi eilen tasa-arvoisen avioliittolain äänin 42-33. Senaatti oli jo aiemmin hyväksynyt lain äänin 24-16.
New Jersey on siis 8. osavaltio oikealla asialla.

New Jerseyn kuvernööri Chris Christie on valitettavasti taantumuksellinen republikaani, joka on kieltäytynyt allekirjoittamasta lakia. Osavaltion asukkaat siis kannattavat ja senaatti sekä edustajainhuone ovat hyväksyneet uuden lain. Näin siis yksi kiihkomielinen meidän oikeuksien vastustaja voi estää demokraattisen päätöksen. Tässä tapauksessa demokratia ei toimi.

Kuvernööri Christie halua asiasta kansanäänestyksen, johon demokraatit eivät suostu, sillä ihmisoikeuksista ei päätetä kansanäänestyksellä. Sekä senaatin että edustajainhuoneen täytyisi saada nyt tasa-arvoisen avioliittolain taakse vielä lisää edustajia, mikä mahdollistaisi kuvernööri Christien jyräämisen.

www.nytimes.com

Länsi-Virginian (West Virginia, 1,8 miljoonaa asukasta, pääkaupunki Charleston) osavaltiossa on esitelty parisuhdelakialoite, joka toisi homopareille avioliittoon kuuluvat oikeudet. Lakialoitteen esitellyt demokraatti kertoi, että sen tarkoituksena on aluksi käynnistää keskustelu homo- ja lesboparien tasa-arvosta. Länsi-Virginia on köyhimpiä ja taantumuksellisimpia osavaltioita, jossa hlbt-kansalaisia saa vapaasti syrjiä, sillä syrjintäsuojalaitkin puuttuvat.

wvgazette.com
  hks • 17.02.2012 14:30
Ja sitten seuraava osavaltio, joka sijaitsee pääkaupunki Washington DC:n vieressä.

Marylandin osavaltion (5,8 miljoonaa asukasta, pääkaupunki Annapolis, suurin kaupunki Baltimore) edustajainhuone on juuri aloittamassa tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn.

Kansanedustajia on 140 eli meidän puolen pitäisi saada vähintään 71 ääntä. Kaksi republikaania kannattaa lakia, mutta muutama vanhoillinen demokraatti vastustaa. Lisäksi yksi lakia kannattava on sairaalassa ja toinen matkoilla.

Homovastaiset järjestöt, kirkkokunnat ja lahkot ovat äänessä. Homomyönteiset poliitikot muista osavaltioista kuten New Yorkin pormestari tekevät kaikkensa, jotta Marylandin avioliittolaki toteutuisi.

Tällä hetkellä ei siis ole varmaa, onko kannattajia tarpeellinen määrä. Jos on, asiasta päästäneen äänestämään muutaman tunnin kuluttua.

www.baltimoresun.com
  hks • 17.02.2012 21:00
Se onnistui!

Marylandin osavaltion edustajainhuone hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain äänin 72-67. Senaatti hyväksyi lain jo viime vuonna, mutta se joutuu äänestämään siitä vielä kerran. Läpimeno ensi viikon äänestyksessä on varma.

Kuvernööri O´Malley, tasa-arvojärjestöt ja muut lain eteen työtä tehneet julistivat päätöksen olleen osavaltion hallinnon merkittävimpiä. Jotkut uskonnon myrkyttämät edustajat olivat vihaisia, sillä päätös on kuulemma heidän jumalansa tahdon vastainen.
www.baltimoresun.com

Lisäys: Marylandin edustajainhuoneen 141 kansanedustajasta 7 on avoimesti homoja/lesboja.
---
Tämä oli poikkeuksellinen viikko.
Kolme osavaltiota, Washington maanantaina, New Jersey torstaina ja nyt Maryland perjantai-iltana, hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain.

Kiihkouskovaiset kirkkoineen ja virallisine vihajärjestöineen (National Organization for Marriage, ProtectMarriage ynnä monet muut) ovat lievästi sanottuna raivoissaan. Aloittivat heti nimienkeräämisen kansanäänestyksiä varten voidakseen kumota päätökset. Tästä tulee mielenkiintoinen vuosi Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Homovastaiset järjestöt saavat valtavia lahjoituksia, joten niillä on varaa taistella meidän oikeuksiamme vastaan. Ne ovat viime vuosikymmeninä käyttäneet laskelmien mukaan yli miljardi (1 000 000 000) dollaria taisteluun meitä vastaan. Kiihkouskovaiset eivät välitä auttaa köyhiä ja kodittomia kansalaisia.

New York Times kertoi, että lahjoitukset sateenkaari- ja muille tasa-arvojärjestöille ovat lisääntyneet huomattavasti. Esimerkkinä kerrottiin, että miljonäärit kokoontuivat Manhattanilla viime keväänä. He kaikki kannattivat tasa-arvoa, joillakin oli myös homolapsia, ja halusivat auttaa tasa-arvojärjestöjä. Kokoontumisen päätteeksi kaivettiin esiin shekkivihot. Pienin avustussumma oli kuusinumeroinen.

Kommenttia muokattu: 18.02.2012 klo 10:34
  hks • 18.02.2012 09:13
USA:n osavaltioiden HLBT- ja avioliittohankkeiden tarkka raportoiminen Suomessa tuppasi tympäisemään allekirjoittanutta, kun kaikenlainen henkinen etäisyys kuitenkin oli suuri ja joskus suomalaisissa uutisissa meni liittovaltiotaso ja state-taso iloisesti sekaisin jne. MUTTA Suomen tilanteen taantuminen ja presidentinvaalin tulos nostavat tällaisen seurannan uuteen vaikuttavuuteen. Suomessahantien ovat nostaneet pystyyn paljolti juuri ne piirit, jotka samalla toisaalta ihannoivat monia USA:n yhteiskunnan piireitä ja sikäläistä ase nnemaailmaa.
  jnsto • 18.02.2012 16:13
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy