ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Unkarissa sunnuntaina vaalit, Fidesz voittaa ylivoimaisesti

vaeltaja2006 • 04.04.2014 09:16 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Ne, jotka varmasti menevät äänestämään, äänestävät kannatuskyselyn mukaan näin. Fidesz ja KDNP on nykyinen hallituspuolue. Yhdistyneessä vasemmistossa mukana vasemmistoa ja liberaaleja. Jobbik on Euroopassa levottomuutta herättänyt äärioikeistopuolue
Unkarin parlamenttivaalit pidetään sunnuntaina huhtikuun 6. päivänä 2014. Kannatuskyselyjen mukaan hallitseva kansallis-populistis-kristillinen puolue Fidesz vie selvän voiton. Vasemmisto ja liberaalit liittoutuivat "hallitus vaihtoon" -ryhmäksi, mutta kannatus jäi puolitiehen. Äärioikeistolainen tai uusnatsistinen Jobbik tulee vahvistumaan, ja se on parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä. Vihreät eli LMP keikkuu 5%:n äänikynnyksen tienoilla.

Nyt maata on neljän vuoden ajan hallinnut Fidesz yhdessä apupuolueensa kristillisdemokraattien kanssa. Heillä on ylivoimainen valta, koska parlamenttipaikoista yli kaksi kolmasosaa on tällä ryhmällä. He ovat "mullistaneet" koko yhteiskunnan aivan uuteen muotoon. Kaikki tärkeät viranomaispaikat on täytetty Fideszin uskollisilla kannattajilla. Esim. syyttäjälaitoksen uskotaan olevan Fidesz-miesten käsissä, ja käynnissä on useita entisiin vallanpitäjiin kohdistuvia oikeusprosesseja (toisten mielestä näytösoikeudenkäyntejä). Fidesz on populistinen puolue, samantapainen kuin meillä Suomessa perussuomalaiset. Pääministeri Orbán ja hänen perheensä ovat katolisia. Pääministerin erityinen kiinnostus kohdistuu jalkapalloon.

Tv, radio ja lehdistö ovat pääasiassa Fideszin ohjauksessa. Kun lukee hallitusta lähellä olevaa lehteä Magyar Nemzet ja sen rinnalla vasemmistoliberaalia Népszabadságia, on kuin lukisi kahden eri maan lehteä. Tärkeät uutiset ovat aivan erilaisia. Vastapuolen henkilöihin kohdistuvat parjauskampanjat ovat jokapäiväisiä.

Fidesz torjuu kaikki parannukset samaa sukupuolta olevien asemaan. Rekisteröity parisuhde päätettiin edellisen sosialistihallituksen aikana, mutta nykyinen Fidesz-hallitus ajoi läpi perustuslain muutoksen, jossa homo- tai lesboperhe ei ole perhe, ja avioliittoon pääsevät vain mies ja nainen. Hallitusta lähellä olevan Magyar Nemzet -lehden pílkallinen tai vihamielinen asenne homoliittoja kohtaan käy ilmi lehden helmikuisesta uutisesta, jossa suurena skandaalina kerrottiin entisen sosialistisen pääministerin Ferenc Gyurzsányn kannattavan homojen avioliitto-oikeutta ja adoptiota.

Nézõpont-istituutin uusin kannatusmittaus kertoo, että äänestysvilkkaus tulee olemaan n. 62%. Fidesz voittaa ylivoimaisesti. Fidesz on erityisen suosittu Budapestin ulkopuolella. Oppositio syyttää, että vaalilaki muutettiin niin, että se suosii Fidesziä. Esim. vaalipiirit on piirretty uusiksi niin, että on hajotettu opposition perinteiset vahvat alueet (ns. gerrymandering). Kustakin vaalipiiristä valitaan vain se, joka saa eniten ääniä. Loput äänet "menevät hukkaan". Hukkaan menneet äänet kuitenkin lasketaan yhteen, ja niillä voi saada joitakin täydennyspaikkoja ("lohdutuspaikkoja") parlamenttiin.

Koko väestön keskuudessa eri ryhmien kannatus on tällainen Nésõpontin mukaan.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kuka on vaalien seksikkäin mies? kenessä eniten maskuliinisuutta? Kuvien jälkeen on äänestys-osasto.

index.hu
  vaeltaja2006 • 06.04.2014 13:59
Entä kaunein naisehdokas?

index.hu
  vaeltaja2006 • 06.04.2014 14:02
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy