Unkarin tilanne ja EU:n arvot

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1
Unkarin kansallinen ylpeys: kuninkaan kruunu, tosin risti on vähän vinossa


EU:lla on ollut vaikeuksia, kun on etsitty keinoja, miten vikuroiva ja vastaanhangoitteleva jäsenmaa saadaan ruotuun. Talousongelmissa olevia jäsenmaita joudutaan auttamaan ja avulle asetetaan tiukat ehdot, mutta mitä tehdään maalle, joka toimii EU:n perusarvojen vastaisesti?

Tänään Brysselissä esitellään raporttiluonnos, jossa arvioidaan Unkarissa kevättalvella tehtyjä perustuslakimuutoksia ja niissä olevia ristiriitoja Euroopan unionin arvojen kanssa. Raportin on tehnyt portugalilainen vihreitä edustava Rui Tavares. Unkarilta tullaan vaatimaan muutoksia perustuslakiin.

Unkari sai perustuslain ennätysnopeudella keväällä 2012. Perustuslain valmistelu oli monien mielestä puutteellista ja epädemokraattista. Suuren vaalivoiton saanut kansalliskonservatiivis-kristillinen Fidesz-puolue saneli perustuslain sisällön. Tukena oli Fideszin yhteistyökumppani Kristillisdemokraatit. Perustuslakiin tuli mm. selkeä homoavioliittokielto, eli avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

Perustuslain laadinnassa ei kovinkaan paljon kyselty muiden mielipiteitä, vaikka jonkinlaisia ”kuulemisia” parlamenttitalossa järjestettiinkin. Lisäksi oli kansalaiskysely, jossa kysyttiin n. 20 toisarvoista asiaa. Koskaan ei ole kerrottu, mitä kansa vastasi. Oppositiota ei kuunneltu lainkaan. Parlamentin käsittely eteni niin nopeasti, että vastakkaisten näkemysten esittäjät eivät juuri ehtineet mukaan.

Suuri häly nousi tänä vuonna kevättalvella perustuslakimuutoksista, joissa mm. perheen käsite rajattiin niin, että sateenkaariperheet eivät muodosta perhettä. Vielä isompi ongelma on, että perustuslakituomioistuimelta otettiin valtaa pois. Perustuslakituomioistuin oli viime syksynä kumonnut useita lakeja perustuslain vastaisina, mm. lain perheen määritelmästä. Nyt kevättalvella tuomioistuimen kumoamat lait vietiin osaksi perustuslakia, jolloin niitä ei voi enää kumota. Siitä nousi maailmalla iso haloo helmi-maaliskuussa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

EU on käsitellyt Unkarin tilannetta viimeksi huhtikuussa. EU:ssa on vahvana näkemys siitä, että Unkarissa demokratia on vaarassa, ja tilalle ollaan luomassa yhden puolueen ”itsevaltiutta”. Fidesz-puolueella menee kuitenkin omassa maassa loistavasti. Julkisesta kohusta huolimatta Fidesz-puolueella on gallupien mukaan selkeä johtoasema ja se on jopa vahvistanut asemiaan. Eilen tulivat viimeisimmät kannatusluvut. Puolet unkarilaisista äänestäisi Fidesziä, jos nyt olisi vaalit. Fideszin johto esittelee EU:n mörkönä, joka uhkaa Unkarin itsemääräämisoikeuksia. Kuitenkin EUlta tuleva taloustuki otetaan mielellään vastaan.

Onko EU:lla niin selkeät omat arvot, että yksiselitteisesti voidaan joku maa tuomita EU-arvojen rikkomisesta. Se varmaan kuullaan tämän päivän julkistustilaisuudessa Brysselissä. EU-arvoihin ei kuitenkaan missään olosuhteissa kuulu avioliittojen muodosta päättäminen. Jokainen maa itse päättää, sallitaanko rekisteröidyt parisuhteet tai tasa-arvoinen avioliitto. Tässä asiassa EU:sta ei saada vetoapua, ei Unkariin eikä Suomeen.

****

Viime viikkoina on saatu havainto-opetusta siitä, mitä tarkoittaa, kun yhdellä puolueella on ehdoton ylivalta. Melkein joka viikko on uusi skandaali. Tällä viikolla se liittyy tupakkaan. Uusi tupakkalaki tuli voimaan, ja tupakkaa saa heinäkuusta alkaen myydä vain erityisissä tupakkakaupoissa. Tupakkakauppaa saa pitää, kun hankki virallisen luvan. Luvat olivat jaossa huhtikuussa. Tupakkakauppiaalle luvataan n. 10-12% voitto-osuus myynnistä. Huhtikuun kolmannella viikolla yksi Fideszin kansanedustaja kertoi, miten luvat jaettiin hänen kotikaupungissaan. Paikallinen Fidesz-johtaja toi puoluekokoukselle listan hakijoista. Hän kehotti puolueensa kokousta ruksaamaan ne henkilöt, jotka ovat ”sopivia”. Sadat tupakkakauppalisenssit jaettiin puolueen omille miehille ja naisille, heidän lapsilleen ja sukulaisilleen. Kun asia paljastui, skandaali oli valmis. Sodan jälkeen tupakkakioskeja oli annettu sotaleskille toimeentulon varmistamiseksi. Nyt suuri joukko ns. vanhoista tupakkakaupan pitäjistä heitetään kylmästi ulos, ja tilalle tulee Fidesz-puolueen aktiiveja ja heidän sukulaisiaan. Korruptiota pahimmasta päästä. Kaiken kukkuraksi Parlamenttiin tuli ennätysnopeudella uusi lakialoite, jolla tupakkakauppalisenssien saajien nimet olisi muutettu salaisiksi. Mutta kansa ehti selvittää omien paikkakuntiensa luvansaajat. Nettiin tuli karttoja, joissa näkyy fideszläiset uudet tupakkakauppiaat. Heitä on satoja: puoluejohtajia, virkamiehiä, heidän isovanhempiaan ja lapsiaan. Pääministeri Viktor Orban myönsi perjantaina radiohaastattelussa, että vanhojen kauppiaiden ulosheittäminen ei ole oikein. On keksittävä jokin muu ratkaisu.

Yhden puolueen ylivalta johtaa siihen, että puuttuu valtakoneiston kontrolli. Vallassaolijat luulevat voivansa tehdä, mitä haluavat. Valta turmelee.


1 kommenttia

Tuo kristilliskonservatisoitunut Unkarin nyky-yksipuoluevalta saikin nopeammin aikaan jopa enempi pahaa, kuin taannoinen Unkarin muutamakymmenvuotinen kommunistien yksinvaltius.