ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Unkarin pääministerivierailu antaisi mahdollisuuden ottaa kantaa

jnsto • 13.05.2013 06:16 • 8 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tiukkaa perhepoliittista linjaa vetävän Unkarin pääministerin vierailu Suomessa on Suomen varovaisille konservatiivijohtajille tasa-arvo- ja ihmisoikeusnäkökulmasta hankala. Unkarin pääministeri Viktor Orbán käy Suomessa tänään maanantaina 13.5. Hän keskustelee pääministeri Jyrki Kataisen kanssa mm "Unkarin tilanteeseen" ja maiden kahdenvälisiin suhteisiin liittyvistä kysymyksistä. Pääministeri myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Ystävälliset yhteiskuvat Orbánin kanssa tulevat vastaan lähivuosien suomalaisissa vaalikampanjoissa ja niitä käytettäessä kerrataan, sanoiko Suomen konservatiivijohto jotain tai ei. Helsingin Sanomat totesi laajassa katsauksessaan 13.5. Unkarin pääministerin olevan Kataiselle "hankala vieras". Lehti tiesi kertoa Kataisen tunteneen Orbánin jo pitkään ja heidän olevan "puheväleissä".

Unkarin uusi perustuslaki määrittelee Unkarin puolustavan avioliittoinstituutiota, joka on "miehen ja naisen välinen itsenäisen päätöksen perusteella syntynyt yhdessäelämisen muoto ja se on kansakunnan olemassaolon perusta”. Keväällä perustuslakiin tuli lisäys, joka kuuluu: ”Perhesuhteen perustana on avioliitto tai vanhempi-lapsi –suhde.”

Kommunismin murtumisvaiheessa Orbán esiintyi liberaalina uudistajana. Ensimmäisellä pääministerikaudellaan 1998–2002 hän oli kansallismielinen konservatiivi. Oppositioon jouduttuaan hänen toimintansa muuttui populistiseksi. Viime vuosina ennen paluuta valtaan Orbán yritti saada hallituksen kaadetuksi katumielenosoituksilla ja vähätteli avoimesti parlamentin roolia.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Nyt äkkiä mädät hedelmät, vihannekset ja kananmunat valmiiksi. Lähdetään joukolla viskelemään natsin päälle!
  Xx_Val_xX • 13.05.2013 09:38
Aamulla Unkarin pääministeri luennoi yliopistolla Aleksander-instituutissa. Luennossaan hän jälleen toisteli arvomaailmaansa ja perhenäkemyksiään. Pääministerin mukaan Eurooppa on siirtymässä uskonnollisesta pohjasta kohti maallistunutta pohjaa, kansakuntien sijasta kohti kansainvälisyyttä ja perheestä kohti yksilöä. Hän kuitenkin painotti, että kristillisyys ei kuulu menneisyyteen vaan tulevaisuuteen, ja kansakunnat ovat tärkeitä, samoin perhe. Näillä näkemyksillään hän omasta mielestään ehkä kuuluu Euroopassa vähemmistöön, mutta ei ole reilua sanoa, etteivätkö nämä näkemykset olisi myös eurooppalaista arvopohjaa. Pääministeri Orbanin mukaan taantumasta päästään vasta, kun maanosa palaa arvoihinsa.

mno.hu
  vaeltaja2006 • 13.05.2013 13:18
Euroopan historiasta niitä arvoja löytyy joka lähtöön.

Orbán on ilmeisesti valinnut niistä palautettavaksi vähän muut arvot kuin mihin valtaosa eurooppalaisista on valmis.
  Public eye • 13.05.2013 13:35
Sdp:n varapuheenjohtaja Eero Vainio esittää kritiikkiä Orbanin vierailua kohtaan.

Vainion mielestä Suomen pitäisi tuoda vahvemmin esille demokraattisia arvojaan ulkopolitiikassa. Kansalaisoikeusasioista Vainio nostaa esiin muun muassa rajoitukset naisten ja seksuaalivähemmistöjen asemassa ja muistuttaa, että myös romanivähemmistön laiminlyönti on tyypillistä Fideszin Unkarissa.

yle.fi

Orban torjuu arvostelun demokratian heikentämisestä. Arvostelu on kuulemma pinnallista ja perustuu väärinkäsityksiin.
Orban torjuu täysin EU-komission esittämän kritiikin Unkarin poliittisen järjestelmän muutoksista. Itse asiassa Orbanin mielestä mitään kritiikkiä ei edes ole esitetty.

yle.fi

Kommenttia muokattu: 13.05.2013 klo 17:05
  Havainnoija • 13.05.2013 16:28
Ongelma ei ole Orbán (poliitikot tulevat ja menevät) vaan hänen äänestäjät. Orbán on edelleenkin Unkarin suosituin poliitikko ja hänen puolueensa Fidesz edelleenkin suosituin puolue. Nuorimpien äänestäjien keskuudessa suosituin puolue on Jobbik, jolla on vielä järkyttävämpi arvomaailma.
  unkari (ei rekisteröitynyt) • 13.05.2013 19:17
orbánin arvot taitaa olla aika lähellä erään saksan johtajan arvoja, johon kukaan kokoomuslainen ei uskalla sanoa että toi on väärin. se on sit eri asia kun kokoomuksen politiikkaa katsoo että haluavatko erottua natseista...

Kommenttia muokattu: 13.05.2013 klo 19:25
  puppeliassi • 13.05.2013 19:24
Nimimerkin unkari kommentti on osuva. Juuri noin se menee. Tilannehan on saman kaltainen Suomessa. Kansa (!) valitsi perussuomalaisia edustajia noinkin monta eduskuntaan.
  JuhaniV • 13.05.2013 22:31
Edustaja Tossavainen (ps) tuo julki näkemyksensä:

reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi
  Havainnoija • 14.05.2013 18:58
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy