ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Unkarin pääministeri: Homoja siedetään, kunhan eivät keikuta venettä

vaeltaja2006 • 24.05.2015 08:42 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Virallisen Unkarin arvomaailmaa leimaa ikivanha kristillisyys
Toisin kuin Irlanti Unkari ei aio perääntyä valitsemaltaan perinteiseltä, ei-liberaalilta linjalta. Pääministeri Viktor Orbán antoi Index-nettilehdelle lyhyen lausunnon homojen asemasta heti homo- ja transfobian päivän jälkeen viime maanantaina.

Euroalueeseen kuuluvan maan pääministerin näkemykset melkein hätkähdyttävät. Orbán oli hieman ärtynyt, kun hän joutui Debrecenin kaupungissa vieraillessaan yllättävään haastatteluun homoasioista. Haastattelija kysyi Orbanilta, millainen viesti hänellä olisi homofobeille. Monissa läntisissä maissahan poliitikot ovat vaatineet homojen kunnioittamista (“Respect to the Gays”). Ensin Orbánia huvitti kysymys ja mieleen tuli, että homoista voisi vääntää vitsiä. Hän kuitenkin hieman vakavoitui ja muistutti, että Unkari pitää kiinni perinteisistä arvoista. Vaikka Unkari on suvaitsevainen, se ei tarkoita, että erilaisia ajattelutapoja kohdeltaisiin tasa-arvoisina. Suvaitsevaisuus merkitsee Orbanille kärsivällisyyttä: yritetään elää yhdessä. Se henki löytyy uudesta perustuslaista. Perustuslaissa miehen ja naisen avioliittoa pidetään parempana kuin muita yhdessäasumisen muotoja.

Nykytilanteessa elämäntyyliltään erilaiset ihmiset ovat pystyneet elämään sovinnossa. Pääministeri Orbán sanoi olevansa kiitollinen Unkarin ”homoyhteisölle” siitä, että se on pidättäytynyt provokatiivisuudesta, sellaisesta, jota nähdään monissa muissa Euroopan maissa. Jos homoyhteisö ryhtyy provokatiivisemmaksi, rauha voi järkkyä.


Unkarin nykyisessä hallituksessa on vuodesta 2010 alkaen ollut kaksi puoluetta: Fidesz ja sen ”takiainen” kristillisdemokraatit. Asenne homoihin ja transihmisiin on ollut pääosin kielteinen. Maassa on edellisen hallituksen sorvaama rekisteröity parisuhde, mutta samaa sukupuolta olevien avioliitot on nyt kielletty uudessa perustuslaissa. Pride-marssit ovat kohdanneet rajua vastarintaa, ja kulkueet on erotettu muusta maailmasta poliisin erityistoimin. Hallituspuolueissa yleinen näkemys ilmeisesti on, että homoja saa kohdella laeissa ja säädöksissä eri tavalla kuin heteroja. Kun muualla vaaditaan homojen kunnioittamista, virallisessa Unkarissa koko kysymys on pelkkä vitsi.


Vastalauseita

Budapestin Priden nettisivulla kommentoidaan Orbanin näkemyksiä. Jos Orban väittää, että nyt eletään rauhanomaisesti rinta rinnan, hän unohtaa satojen tuhansien hlbti-ihmisten todellisen tilanteen: on syrjintää, painostusta, ahdistelua, piilossa elämistä ja näkymättömyyttä. Pääministeri ei halunnut lausua edes puolta sanaa homofobisista viharikoksista.

Koska Unkari on suvaitsematon maa, homo- ja lesbopoliitikot eivät uskalla ulos kaapista. Entinen liberaali poliitikko ja avoimesti lesbo Klára Ungár teki sen heidän puolestaan. Hän kertoi kahdesta Fidesz-puolueen poliitikosta, joita hän pitää homoina. Hän puolusti paljastustaan niin, että demokratioissa on ”outattu” poliitikkoja (paljastettu homoseksuaaleiksi) silloin, kun nämä toimivat homofobisissa puolueissa homoväestön etujen vastaisesti. Hän outtasi Fidesz-puolueen eturivin poliitikot Jozsef Szájerin ja Mátét Kocsisin. (molemmat kristillisdemokraatteja, Jozsef Szájer on nykyisin EU-meppi, naimisissa, yksi tytär, Mátét Kocsis avioliitossa, yksi poika). Paljastuksen tekijä ei kertonut, miten luotettava tieto on ja mistä peräisin. Toinen paljastetuista kertoi menevänsä oikeuteen. Homoksi kutsuminen ei ole rangaistavaa, mutta valheen levittäminen on, kertoi homojärjestön nettisivu.


Kiihkokirjoittelu homoja vastaan

Äärioikeistolaiseen mediaan ilmestyi viikon kuluessa avoimesti homofobista tekstiä. Magyar Hirlap on äärioikeistolaisin ja sen vakiokirjoittaja Zolt Bayer äärimmäisen ärhäkkä. Hän kirjoitti hävyttömästi Luxemburgin pääministerin avioliitosta miehen kanssa ja kertoi, miten tulee suhtautua homofobian vastaiseen päivään: se jätetään kokonaan noteeraamatta. ”Se päivä edustaa idioottien maailmaa. Meillä on oikeus olla homofobeja”.
Yksi englanninkielinen bloggaaja käänsi pääministeri Orbánin haastattelun englanniksi

Haastattelijan kysymys:
As today is the International Day Against Homophobia, politicians worldwide, including conservatives declared: “Respect to the Gays” and the Government did not make a statement concerning this subject, therefore my question would be that as Prime Minister, what message would you have for the homophobes, and what actions will the Government take to ensure that in Hungary, non-heterosexual couples could hold hands publicly without fear

Pääministerin vastaus:
– (Orbán, visibly annoyed) This is a question which makes one want to joke around, but I would spare us from anything of the sort. So… I would suggest that anyone, who makes public statements about this matter… to do this with reasonable care. Hungary is a serious country. It is fundamentally based on traditional values. Hungary is a tolerant nation. Tolerance does not mean that we would legislate slants of life different from our own as equal. We differentiate between them. Tolerance means patience, tolerance means an ability to coexist, this is the basis of the Hungarian Constitution, it clearly differentiates between a marital relationship between a man and a woman and other, different forms of cohabitation. We are going to keep this. By the way, I am grateful for the Hungarian community of homosexuals that they are not exhibiting the provocative behaviour against which numerous European nations are struggling, and which only results in the exact opposite outcome that they want to achieve. I believe that in Hungary, even though the Constitution clearly differentiates between marriage and other forms of cohabitation, the people with lifestyles different from our own outlook on life are safe, they are given the respect of basic human dignity that they deserve, and I believe that, if I am seeing the commuters of Budapest correctly, foreigners don’t feel that in this respect, Budapest would be a dangerous city. This means that this is good, this is how we can live together. If we steer this system towards any direction, even if we make more stringent regulations or the community of homosexuals start being more provocative, I think that the current peaceful, calm equilibrium will be no more. No-one would benefit from this. Everyone benefits from being able to coexist. I believe that as we are now, we can live together.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Miksi tämä kaikki vaikuttaa niin tutulta? Perussuomalaisten vuoksi? Perusnuorten käsitys vähemmistöjen paikasta on ollut yksinkertaisesti: olkaa näkymättömiä. Jos on pakko olla esillä, esittäkää vähemmistökritiikkiä. Vrt Karhun ja Tynkkysen ulostulot.
  karhumiäs (ei rekisteröitynyt) • 24.05.2015 20:16
EU:n huippukokouksessahan viime perjantaina Euroopan komission nykyinen puheenjohtaja, Luxemburgin Jean-Claude Juncker tapasi Unkarin Orbánin.
Orbánin saapuessa Juncker tokaisi vieressään olleelle Latvian pääminiesterille "Diktaattori tulee". Juncker töräyttikin sitten Orbánille "Terve, diktaattori" ja antoi myös läpsyn poskelle. (Juncker luultavasti viittasi kommentillaan myös yhdysvaltalaisen senaattorin John McCainin joulukuiseen kommenttiin, jossa tämä kutsui Orbánia uusfasistiseksi diktaattoriksi, mutta osansa saattoi hyvinkin olla unkarilaisten kommentit Luxemburgin pääministeriin liittyen).
Orban vastasi Junckerille "Terve, suurherttua".

Aiemmin viime viikolla, tiistaina Unkarin Orbán herätti pahennusta halutessaan keskustella EU-parlamentissa kuolemanrangaistuksen käyttöönotosta. Sitä olivat toivoneet jotkut Unkarin nykyviranomaiset.

- - -

Jutun kuvatekstiin "Virallisen Unkarin arvomaailmaa leimaa ikivanha kristillisyys" ei voi muuta sanoa, kuin että kristillisyys ei ole perinteistä, eikä ikivanhaa, vaan se on ainoastaan luonnottoman vanhoillista.

Mitä Unkarissa oli ennen kristillisyyden sinne maahanmuuttoa? Paljon hyvää, tietenkin.

Kommenttia muokattu: 25.05.2015 klo 01:12
  human • 25.05.2015 00:56
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy