UK: Merkittävä huomionosoitus trans-pioneeri April Ashleylle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 3

Näyttelijätär, transsukupuolinen April Ashley (77v.) sai Englannin kuningattaren syntymäpäivänä arvokkaan MBE-kunniamerkin elämäntyöstään transsukupuolisten ihmisten tasa-arvon edistäjänä.

Ashley oli ensimmäinen britti, jolle tehtiin sukupuolenkorjausleikkaus vuonna 1960. Sen jälkeen hän on työskennellyt aktiivisesti trans-henkilöiden tasa-arvon puolesta.

Ashley teki aikanaan rohkean päätöksen sukupuolenkorjauksesta. Lääkärit varoittivat, että hänellä oli 50/50 mahdollisuus, ettei operaatio onnistuisi. Hän kertoi tunteneensa olevansa nainen, eikä voisi elää miehenä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ashleystä tuli menestyvä malli ja näyttelijätär. Hän esiintyi mm. elokuvassa Tie Hong Kongiin. Sunday People -niminen lehti outtasi hänet transsukupuolisena henkilönä vuonna 1961. Hänestä julkaistiin elämänkerta vuonna 1982. Omaelämäkerran hän julkaisi nimellä The First Lady, vuonna 2006. Ashley kirjoittaa parhaillaan toista omaelämänkertaansa, joka käsittelee ajanjaksoa vuodesta 1980 aina tähän päivään asti.

Gay Star News -uutinen

3 kommenttia

Meiltä Suomesta puuttuuu sellainen tapa, että palkittaisiin tai kunnioitettaisiin merkittävän elämäntyön tehneitä homoja, lesboja tai transihmisiä. Esim. tunnetut kirjailijat ja runoilijat täyttävät vuosia, eikä heitä mitenkään erityisesti muisteta. Voisi kunnioittaa muutenkin kuin yksityisesti tai suljetuissa piireissä. Presidentin vastaanotolla on joitakin aktivisteja nähty, mutta ei ole ollenkaan varmaa, että jatkossa siellä on montakaan.

Priden yhteydessä jaettava kunniapalkinto on tarkoitettu HLBTI-piirien ulkopuoliselle ansioituneelle.

Englannissa palkitaan elämäntyöstä ja Saksassa on mm. siviilirohkeuspalkinto. Palkitseminen nostaa kaikkien itsetuntoa.
  • 2 / 3
  • Poris
  • 18.6.2012, 12.29
Merkittävää on se, että juttu on ihan asiallinen. Ashley itse käyttää termiä "sex change", mutta siitä ei voi syyttää julkaisua, kun se käyttää suoraa lainausta. Hän todennäköisesti ole myöskään ensimmäinen sukupuolenkorjauksessa käynyt britti.