ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Tytöt tyttöinä koulussa ja pojat poikina?

Sami Mollgren • 17.11.2017 07:10 • 15 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Viime päivinä on käyty lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa painokasta keskustelua "sukupuolineutraalista kasvatuksesta", jossa pyritään esimerkiksi vältetämään lasten kutsumista tytöiksi ja pojiksi. Tällaisilla linjoilla ollaan esimerkiksi opetushallituksen kouluille julkaisemassa oppaassa.

Julkisuutta on saanut esimerkiksi lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen, joka on todennut, että "sukupuolierojen hämärtäminen on vastoin lapsen etua". Vantaan Sanomille antamassaan haastattelussa Sinkkonen on todennut, että "minä en tällaista moni­naisuus­puhetta ymmärrä alkuunkaan. Pojalla on munat ja tytöllä pimppi ja sillä selvä."

Sinkkosta on on pidetty "järjen äänenä" perinteisempää tyttö-poika -jakoa kannattavien keskuudessa, etenkin somekeskusteluissa. Esimerkiksi eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) katsoo Sinkkosen osoittavan opetushallituksen linjaukset "höpö höpöksi" ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ihmettelee opetushallituksen valtuuksia ohjeistaa tällaisissa asioissa, ja kiittelee Sinkkosta asiantuntijan puheenvuorosta.

Sinkkosen sanomisia kritisoi Helsingin Sanomissa lastenpsykiatri ja nuorisolääkäri Raisa Cacciatore, jonka mukaan "tässä on turha puhua hämärtämisestä, kun kyse on nimenomaan selkeyttämisestä, rehellisyydestä ja realismista". Opetusneuvos Satu Elo opetushallituksesta puolestaan kommentoi Helsingin Sanomille, että "sukupuoli on vain yksi ominaisuus monien ominaisuuksien joukossa. Sen jatkuva mainitseminen antaa lapselle ylikorostuneen käsityksen sukupuolen merkityksestä".

Mistä tosiasiassa sukupuolineutraalisuudessa on kyse?

Sukupuolineutraalisuus ei ole "hämärtämistä" vaan ahtaista malleista luopumista, sukupuolisuuden erityisen korostamisen välttämistä. Se on tilan antamista ja lasten näkemistä yksilöinä sen asemesta, että olisivat jonkin oletuksen alaisia.

Missään ei olla estämässä tyttöjä olemasta tyttöjä, eikä estetä poikia olemasta poikia.

Mitä lisäarvoa elämään tai opetukseen toisi se, että opettaja jakaisi luokan oppilaat tyttöihin ja poikiin - ja ehkä jopa antaisi näille eri tehtävät? Tällainen oli yleistä ainakin vielä 1980-luvulla. Mitä me silloin alakoulua käyneet siitä saimme? Mitä hyödyimme? Vielä aiemmin pojat pantiin automaattisesti puutöihin ja tytöt virkkaamaan pannulappuja, ilman pienintäkään valinnan mahdollisuutta. Sittemmin valinnan mahdollisuudet tällaisissa asioissa ovat lisääntyneet, kritiikin säestyksellä.

Yhtäläisesti on turhaa tieten tahtoen pyrkiä luomaan työpareja, joissa toinen on nimenomaan tyttö ja toinen poika.

Toinen asia on sitten opetus, jossa sukupuolisuutta ja sen moninaisuutta käsitellään. Sen pitää tietysti tapahtua ikään sopivalla tavalla. Alakoulussa riittänee, että kuvastossa ja tarinoissa huomioidaan monenlaiset perheet. Yläluokilla on jo aika puhua seurustelusta ja seksistäkin, ja silloin on aika käsitellä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjäkin - nimenomaan siinä mielessä, että osa läsnäolijoista kuuluu näihin vähemmistöihin - eikä vain perinteiseen malliin siten, että "ehkä sellaisia on tulla jossain".

Annetaan kaikille tilaa!

Asiasta keskustellessa vikaa on taas kerran yhtäläisesti sysissä ja sepissä. On ohipuhumista ja (tahallista) väärinymmärrystä. Etenkin sosiaalisen median yksisilmäinen keskustelukulttuuri on näyttänyt taas rumimpia puoliaan.

Sinkkonenkin on saanut osittain turhaa lokaa niskaansa somekeskustelussa, kun ei ole maltettu pysähtyä miettimään sitä, mitä Sinkkonen laajemmin sanoo. Sinkkoselta näyttää toki jääneen ymmärtämättä, että kukaan ei ole kieltämässä pojiksi ja tytöiksi kutsumista - vaan sukupuolineutraalisuudessa on pyrkimys vähentää sitä, että sukupuolta käytettäisiin luokitteluperusteena.

Ikävää nähtävää ja kuultavaa ovat myös puheenvuorot, jossa vaikkapa "maskuliinista miehisyyttä" ihanteenaan pitäviä kohtaan heitetään täyslaidallisia. Joillekin "maskuliinen miehisyys" kuitenkin voi olla hyvin luonnollinen osa itseä. Eikö rakentavampaa olisi antaa maskuliinisen miehisyydenkin maskuliinisen sankarin kultteineen olla laisensa - mutta pyrkiä tuomaan sellaisenkin piiriin muunlaisuuden ymmärtämistä?

Yritetäänkö yhdessä ymmärtää monenlaisuutta?

Onko oikeastaan perusteltua muualla kuin terveydenhuollon parissa kiinnittää erityisesti huomiota ihmisen sukupuoleen? Eikö sukupuolen korostaminen muussa elämässä ole aika turhaa? Eivätkö sukupuoli ja siihen liittyvät yksilötason elämänvalinnat olekaan luonnollinen asia? Eikö lapsi osaa itse esimerkiksi ottaa mieleisensä lelun tai valita mieleisiään vaatteita?

Eikö sukupuolisuuden tuputtaminen lapselle ole näin tarkastellen ihan turhaa?

Sukupuolisuuteen liittyvät yksilön valinnat näkyvät toki tieteen todistamana ihmisten toiminnassa, keskimäärin. Mutta me olemme yksilöitä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Sanottakoon myös, että Sinkkonen on sekoittanut ja tässä jutussakin on sekoitettu sukupuolineutraalius ja sukupuolisensitiivisyys keskenään.

Sukupuolineutraalius nimenomaan pyrkii neutralisoimaan erot pois ja tasapäistämään, mutta sukupuolisensitiivisyys lähtee eroista ja yksilöi.

Käytetään oikeita termejä!
  Sukupuolitietoinen (ei rekisteröitynyt) • 17.11.2017 10:25
Itse taas katson, että sukupuolineutraalisuuden ihanne kyllä sisältää sukupuolisensitiivisyyden (joka on asiaan varsinkin yksilötasolla liittyvää herkkyyttä ja hienotunteisuutta), mutta ei sukupuolineutraalisuus liity sukupuolisuuden (tosiasiallisten erojen) poistamiseen tai minkäänlaiseen tasapäistämiseen. Sukupuolineutraalisuus on sukupuoleen liittyvää tasapuolisuutta ja sitä, että sukupuoli(oletus) on vaikutukseton yksilön luokituskriteerinä. Nimenomaan sukupuolisuuden merkityksen turhan korostamisen ja sukupuolisen luokittelun välttäminen on neutraalisuutta.
  smo • 17.11.2017 10:41
Sinkkonen on täysin oikeassa. Tässä ’sukupuolineutraalisuudessa’ ei ole mitään järkeä. Alkaa mennä tämä hössötys aivan liian pitkälle.
Annetaanpa tyttöjen olla tyttöjä ja poikien poikia. Ja joskulle se ei passaa niin voi voi. Ei se silti tarkoita että jotain roolia tuputetaan. Näin oli minun lapsuudessa enkä minä ole siitä joutunut kärsimään vaikka homo olenkin.
  Järki käteen (ei rekisteröitynyt) • 17.11.2017 10:55
Itsekään en ole kärsinyt siitä, että sukupuolijakoa on korostettu. Minä en ole omalla kohdallani kokenut ns. perinteisen sukupuolikäsityksen mukaista tyttö-poika -jakoa (ainakaan suureksi tai mieleen jääneeksi) ongelmaksi.

Poikana ja sittemmin miehenä (joskin homona sellaisena) en koe joutuneeni olemaan sukupuolen suhteen jotain muuta kuin olen (joskin murrosiän jälkeen kätkin seksuaalisen suuntautuneisuuteni, mutta se on osittain toinen tarina). En ole ollut rämäpää, mutta ilmeisesti kuitenkin pojan/miehen muottiin riittävästi uppoava. Ja lopulle olen kai saanut riittävästi tilaa/ymmärrystä ;)

Kysymys kuitenkin kuuluu, että mitä kukaan on hyötynyt sukupuolijaon erityisestä korostamisesta ja esimerkiksi ryhmien muodostamisesta tai tehtävien jakamisesta sukupuolen perusteella.

He, jotka taas eivät aivan muottiin mahdu, ovat mahdollisesti kärsineetkin. Ja se on täysin tarpeetonta kärsimystä, riippumatta siitä, onko tällaisia ihmisiä vähän taikka paljon. Eikä tuohon sukupuolirooliin mahtumattomuuteen tarvitse edes liittyä sukupuolivähemmistöön kuuluminen tai seksuaalinen suuntautuneisuus mitenkään.

Siksi tässä "sukupuolineutraalisuudessa" nimenomaan on järkeä.
  smo • 17.11.2017 11:08
Minua puolestani ärsyttää, miten nämä sukupuolineutraalisuudesta pillastujat eivät havainnollista tai - todennäköisemmin - tietoisesti yrittävät HÄMÄRTÄÄ sitä, kuinka he vaatiessaan, että "tyttöjen annetaan olla tyttöjä ja poikien poikia" tulevat pitkälti yleistäneeksi omia käsityksiään siitä mitä tyttönä tai poikana oleminen voi merkitä.

Havainnollistavana esimerkkinä käy seuraava ajatusleikki siitä, miten nämä ihmiset kohtaisivat omista ennakkokäsityksistään poikkeavan lapsen: Sisältyisikö esimerkiksi prinsessaleikeistä tykkäävä ja pinkkiin pukeutuva poika määritelmään poikuudesta, jonka tulisi "antaa olla"?

Uskallan veikata "suvaitsevamman" pään vastaukseksi jotain ylläolevan nimimerkki "Järki käteen" kommentista löytyvää laimeaa voivottelua tai "eihän se minua henk. koht. haittaa, mutta toisaalta jos kiusataan, niin mitäs oot tollanen friikki" -tyylisiä sönkötyksiä.

Ihan kuin perinteiset sukupuoliroolit menisivät näille ihmisille lasten itsemääräämisoikeuden ja tasa-arvoisuuden edelle.

Kommenttia muokattu: 17.11.2017 klo 12:31
  Homopallero • 17.11.2017 12:28
Setan erittäin lukemisen arvoinen tietopaketti sukupuolisuuden moninaisuudesta: seta.fi
  smo • 17.11.2017 13:51
Miksi nimenomaan terveydenhuolto on poikkeus. Ei saisi jättää sitten ulkopuolelle. Siksi koska muuten ei laiteta yhtä paljon rahaa naisten tautien tutkimukseen...tässäkin halutaan rahaa ja paljastaa että naiset taas äänessä, kuten aina.
  Kolmoisritti • 18.11.2017 02:30
Kouluissa edelleen jaetaan kansioita tytöille punaiset ja pojille siniset kun
opettajalle oman ilmoituksen mukaan on niin vaikeaa luopua sukupuolite-
tusta väriajattelusta,ne jotka äänekkäästi puoltavat tällaista ovat kyllä kovasti huolissaan perinteisen sukpuoliajattelun kyseenalaistamisesta,heille
nykyelämä on vähän kurjaa.
  homo-x (ei rekisteröitynyt) • 18.11.2017 06:01
Kolmoisritti, siksi koska lääkärin on tietyissä tilanteissa hyvä tietää, minkälaisia elimiä hoidettavan ihmisen sisällä on. Siksi.
  smo • 18.11.2017 07:20
smo, sukupuolineutraalius ei pidä sisällään sukupuolisensitiivisyyttä:

"Kasvatuksessa sukupuolineutraali ajattelu johtaa sukupuolen huomiotta jättämiseen. Neutraali määrittyy tasaisuutena ja samankaltaisena toimintatapana henkilöiden eroista huolimatta. Tällöin lasten erot jäävät huomioimatta ja neutraali ajattelu estää näkemästä lasten erilaisuutta. Sukupuolineutraalius ei siten takaa tasa-arvoista kasvatusta vaan voi estää kasvatuksen sukupuolittuneiden käytäntöjen huomaamisen ja huomioimisen"

"Sukupuolisensitiivisyys on taitoa tarkastella sukupuolta biologisuuden lisäksi sosiaalisen ja kulttuurisen määrittelyjen näkökulmasta. Se on taitoa huomata omia ja toisen kasvattajien sukupuolittuneita käytäntöjä."

Ylitapio-Mäntylä, O. 2012. Sukupuolittuneet käytännöt varhaiskasvatuksessa. s. 25-26. Teoksessa Villit ja kiltit: tasa-arvoista kasvatusta tytöille ja pojille. Toim. Outi Ylipaio-Mäntylä 2012. Jyväskylä: PS-kustannus.
  Sukupuolitietoinen (ei rekisteröitynyt) • 18.11.2017 11:10
Sukupuolta ei sinänsä ole perusteltua erityisesti huomioida kasvatuksessa. Tämä ei johda lasten erojen jäämiseen huomiotta eikä estä näkemästä lasten erilaisuutta. Miksi johtaisi tai estäisi?

En ole vastuussa tuon viitatun teoksen tekijöiden rakentelemista/toistamista teorioista tai heidän käyttämistään käsitehierarkioista.

Kasvatus on eri asia kuin yhteiskunnallisten ilmiöiden tarkastelu.
  smo • 18.11.2017 11:44
Vilkaise sanakirjasta kohta 'neutraali' ja 'sensitiivinen'. Tämä ei suinkaan ole ainoastaan Ylitapio-Mäntylän keksimä jaottelu näin.
  sukupuolitietoinen (ei rekisteröitynyt) • 18.11.2017 13:56
Sanakirjassa käsitettä "neutraali" näemmä kuvataan siten, että on aivan perusteltua käyttää juuri käsitettä "sukupuolineutraali" kuvaamaan tiettyä (ei mitenkään tasapäistävää) kasvatusmallia, juuri kuten 17.11.2017 klo 10:41 jättämässäni kommentissa totean. Lapsia ei kasvateta erityisesti kahteen sukupuoleen perustuvan oletuksen mukaisesti, vaan sukupuolistereotypioiden suhteen neutraalisti - ja yksilön (sukupuolisuuteenkin liittyvien) erityispiirteiden suhteen sensitiivisesti. Kyse ei ole lapsen kasvattamisesta sukupuolineutraaliksi vaan sukupuolineutraalisti.
  smo • 18.11.2017 20:55
Vähän haiskahtaa siltä, että tämän pienen "sanasodan" taustalla lienee ainakin osittain se, että englannin kieli on nostettu "tieteen tekemisessä" jalustalle: asioita teorioineen opiskellaan yhä enemmän englanniksi, ja ko. kielen ilmaisukeinoihin liittyvät reunaehdot alkavat näyttää universaaleilta. Suomi ja muut agglutinoivat kielet eivät kuitenkaan ole yhtä lukkiutuneita yksittäisiin sanoihin kuin analyyttiset kielet (esimerkiksi englanti), vaan sanan täsmällisempi merkitys syntyy vasta varsinaisessa asiayhteydessään käytettyjen (sija)päätteiden kautta.

Joka tapauksessa sensitiivisyyttä (sukupuolten suhteen ja kaikkeen muuhunkin yksilöä koskevaan) tarvitaan kasvatustyössä. Kasvatuksessa ei ole tarpeen kasvattaa erityisesti tytöksi tai pojaksi, vaan pyrkiä kasvattamaan ihmiseksi, yksilöksi - sukupuolisuuden suhteen siis neutraalisti, olemalla samalla sensitiivinen. Tärkeintä on antaa tukea lapselle juuri sellaisena kuin tämä on.
  smo • 20.11.2017 11:46
Homopallero sen sanoo selkeästi ja ytimekkäästi. Kiitos, homopallero!
  martin • 03.12.2017 01:50
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy