TV-vinkki: Kielletty rakkaus Nelosella maanantaina 21.3. klo 20

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 48

TV-kanava Nelosen Kielletty rakkaus -ohjelmassa tavataan maanantai-iltana 21. maaliskuuta kello 20 Alex ja hänen tuleva vaimonsa Penina. Nyt 24-vuotias Alex oli ennen sukupuolenkorjausta lapsesta asti itsensä mieheksi kokenut Netta. Hän aloitti sukupuolenkorjausprosessin täytettyään 18 vuotta. Ohjelmassa tavataan myös Alexin äiti. Kielletyn rakkauden juontaja onAnni Hautala.

Koulussa Alexia kiusattiin, eikä pahantahtoisuus ole loppunut vieläkään. Pariskunta kertoo, että esimerkiksi netin keskustelupalstoilla kommentoidaan ilkeästi ja kyseenalaistetaan. Alex kertoo, että moni ei pidä häntä miehenä, tai pitävät pariskuntaa lesboina. Perheensä hän sen sijaan kertoo olleen tukena.

Ohjelmaan liittyvässä nettiekstrassa Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää selittää, mistä translaissa on kyse. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaa translakiuudistus oli valmiina jo viime vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.

- Laissa on kyse juridisen sukupuolen muuttamisesta. Siitä, että ihminen pystyisi ilmoitusmenetelmällä vaihtamaan rekisteritietoihin oman sukupuolensa, kiteyttää Mäenpää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mäenpää kritisoi sitä, että nykyisen lainsäädännön mukaan transihmisten täytyy käydä läpi sukupuolenkorjausleikkaus sekä kolmen vuoden prosessi psykologien ja lääkäreiden kanssa voidakseen juridisesti vaihtaa sukupuolensa. Mäenpää kuvaa nöyryyttäväksi prosessia, jossa pitää todistella sukupuolen kokemustaan ulkopuolisille. Lisäksi kaikki eivät halua kirugisiin operaatioihin.

Nelonen.fi: Nettiekstra: Setan puheenjohtaja kertoo, mistä translaissa on kyse
Ministeriötyöryhmä haluaa selvittää itsemääräämisoikeuden sukupuoleen
Selviytymistarina Tytöstä mieheksi

48 kommenttia

Ei olisi yhtään väärin, jos tämä ohjelma saisi kesällä Setan Asiallisen tiedon omenan.
Taas näitä sanamaagisia huomioita, sori. Nimittäin informaatiokatkosten "kokea"-verbin viljely kiinnitti huomiota.

Sukupuolen "kokeminen" asettunee vähän samaan asemaan kuin älykkyytensä, ruskeatukkaisuutensa, vasenkätisyytensä tai pottunenäisyytensä kokeminen.

Yksilölllinen sukupuoli on mitä on (mikä ikinä variaatio se onkaan) riippumatta omasta kokemisesta. Vähän samaan tapaan: älykkyys, kätisyys, ihonväri, tempperamentti jne. ovat mitä ovat riippumatta siitä, miten nämä itse kokee.

Sukupuoli on ominaisuus, ei henkinen tila. Ensisijaisesti sukupuoli vain on. Kuinka henkilö asian kokee, on toissijaista. Miten minkäkin henkilökohtaisen ominaisuuden kokee riippuu elämäntapahtumista, muiden suhtautumisesta jne. eikä useinkaan ominaisuudesta itsestään.

Miten asian sitten transsukupuolisen kohdalla voisi ilmaista, jos "kokemansa sukupuoli" on turhan psykologinen?

"Tajusi olevansa", "huomaamansa sukupuolen", "neurofysiologisen sukupuolensa"....?

Edit: sitten vielä asenteet puolin ja toisin. "Mäenpää kuvaa nöyryyttäväksi prosessia, jossa pitää todistella sukupuolen kokemustaan ulkopuolisille." On tietty harmi, jos joku kokee selvittämis- ja auttamisprosessin nöyryyttäväksi, sellaiseksi sitä tuskin on tarkoitettu. Prosessin kestoaika voisi varmaan olla lyhyempi, ja toteutuksessa voi olla parantamisen varaa. Mutta ajatus siitä, että sukupuoli olisi niin "pyhä" tila, että sen edessä empiriikan laitkin unohdettaisiin, on yksinkertaisesti huonosti informoitu.

On järkevää kaikkien osapuolten kannalta, että ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan jos hutkitaan. Ja sitten kun on tutkittu ja mahdollisesti hutkittu saatetaan henkilön juridiikka ajan tasalle - mahdollisimman joutuin.

Kommenttia muokattu: 25.03.2016 klo 09:30