ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Tutkimus vahvistaa aiempia käsityksiä: isoveljien määrä nostaa todennäköisyyttä olla homoseksuaali

Sami Mollgren • 17.12.2017 15:16 • 9 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Seksuaalisen suuntautuneisuuden moninaisuuteen on todettu vaikuttavan monenlaisten asioiden. Tieteelliset löydökset vahvistavat käsitystä ominaisuuden synnynnäisyydestä ja biologisesta taustasta.

Jo pitkään on ollut tiedossa, että pojan todennäköisyys olla homo kasvaa sen mukaan, mitä enemmän isoveljiä tällä on. Ilmiön on myös jo aiemmin oletettu liittyvän siihen, että jokaisen poikalapsen myötä tietyt vasta-aineet äidin kehossa raskauden aikana lisääntyvät.

Vasta-aineissa on kysymys immuunijäjrestelmän tuottamista proteiineista haitallisten virusten ja bakteerien torjumiseksi. Raskaana olevien naisten elimistö saatta tuottaa näitä proteiineja myös sikiön molekyylejä vastaan, jos esimerkiksi sikiö kuuluu eri veriryhmään.

Kanadalaisen Brockin yliopiston sosiaalipsykologian professori Anthony Bogaert uskoo veljesten syntymäjärjestyksen mukaisesti voimistuvan vasta-ainemäärän liittyvän siihen, että poikaa odottavan naisen elimistössä syntyvä vasta-aine vaikuttaa sikiön Y-sukupuolikromosomin tuottamaan NLGN4Y-nimisinä tunnettuun proteiiniin neutraloimalla sen vaikutuksen. Proteiinilla on vaikutusta siihen, miten neuronit kommunikoivat keskenään. Kyseiset proteiinit syntyvät aivosolujen pinnalla. Bogaert arvioi New Scientist -julkaisulle äidin immuunivasteen voivan vaikuttaa aivojen niihin osiin, jotka säätelevät seksuaalista kiinnostumista.

Tutkijat havaitsivat, että vanhempia veljiä omaavien homoseksuaalien poikien äitien veressä oli korkeampi vasta-ainepitoisuus kuin sellaisten homoseksuaalien poikien äideillä, joilla ei ollut lainkaan isojaveljiä. Vielä vähemmän vasta-ainetta oli heteropoikien äideillä ja vähiten äideillä, joilla ei ollut lainkaan poikia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin ja vertailtiin kuitenkin vain 142 naisen verinäytettä, eikä määrää pidetä riittävänä varmojen johtopäätösten tekemiseen. Bogaert arveleekin, ettei veljesten syntymäjärjestykseen liittyvää palapeliä ole vielä saatu ratkaistua, mutta mekanismin ymmärtäminen lisääntyy.

On arvioitu, että seksuaalisen suuntautuneisuuden vaihtelusta noin 15 prosenttia selittyy veljesten syntymäjärjestykseen liittyvällä mekanismilla.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mielenkiintoista. Olen meidän veljeskatraasta nuorin, ja minulla on kaksi heteroa isoveljeä.

Kommenttia muokattu: 17.12.2017 klo 20:21
  1965 • 17.12.2017 19:55
Itse taas olen sisaruksistani vanhin ja ihan ehta homomies. Muut heteroita.
Olenko siis hutkimukseen nähden ihan aidosti poiikkeava ; )

Mitenkäs täällä muut, oletteko vanhimpia (esikoisia), keskimmäisiä, vai viimeisillään syntyneitä?
  human • 17.12.2017 21:16
Minä olen esikoinen ja ainoa poika. Pikkusiskoja on kaksin kappalein.
  smo • 17.12.2017 21:31
Olen vanhin neljästä. Loput, veli ja kaksi siskoa ovat ihan selkeästi heteroita.

Minua tympivät niin maar perusteellisesti tämän kaltaiset tutkimukset.
  JuhaniV • 17.12.2017 22:40
Minusta (myös tämänkaltaiset) tutkimukset ovat kiinnostavia. Ne lisäävät ymmärrystä, tässä tapauksessa siitä, miten luonnon vaihtelu voi toimia.

Seksuaalisen suuntautuneisuuden kohdalla ollaan erityisen jännän äärellä; ilmiön on havaittu olevan hyvin vahvasti synnynnäinen, biologinen ja ainakin osittain myös perinnöllinen ominaisuus. Toisaalta tiedämme, että ei-heteroiden kohdalla jälkeläisten määrä on vähäisempi; miten se silti perinnöllisenä(kin) ominaisuutena seuraa matkassa?

Länsimaissa ei-heterous on lakannut olemasta tabu. Asian tutkiminen on paremmin mahdollista, koska tutkimusten tueksi saadaan myös subjektiivinen totuus omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudesta.

Minusta kiinnostavaa on se, että asian kohdalla näyttää näyttää olevan monia polkuja. Vaikuttavatko eri polut ehkä yhdessä määrällisen voiman kautta seksuaalisen suuntautuneisuuden astelukuun vai vaikuttavatko eri osatekijät itsenään esimerkiksi seksuaalisen suuntautuneisuuden luonteeseen - siis siihen, mihin kohtaan yksilö asettuu hetero-bi-homo - asteikolla. Vaikuttavako samat mekanismit seksuaalisen suuntautuneisuuden lisäksi asian kannalta toissijaisiin ominaisuuksiin, kuten sormien pituuksiin tai kasvojen piirteisiin? Vaikuttavatko jotkut samat asiat (ja miten) naisten ja miesten seksuaaliseen suuntautuneisuuteen? Osa vaikuttavista asioista näyttää kytkeytyvän Y-kromosomiin. Entä onko oman sukupuolen kokemukseen ja seksuaaliseen suuntautuneisuuteen vaikuttavilla tekijöillä muuta yhteyttä kuin tyypillisyyttä säätelevänä "pääkytkimenä" toimivat kromosomiparit XX tai XY.
  smo • 18.12.2017 07:09
Hieman kyllä kyseenalaista tuollaisen ”tutkimuksen” reliabiliteetti, kun otoskoko on noin pieni. Miten lienee otanta tehty sen lisäksi.

Tulee mieleen tositapahtuma 90-luvulta:

Väitöskirjaa tehnyt lääkäri toimitti tutkimusaineistonsa laitoksensa tilastonörtille. Kun nörtti sitten kysyi, mitä näistä pitäisi selvittää, lääkäri vastasi, että katso nyt vain löytyisikö sieltä jotain mielenkiintoista.

Mistä tahansa tilastollisesta aineistosta löytyy aina jollakin menetelmällä jotakin, mille saadaan tilastollinen todennäköisyys 0,001 haulikkoammuntaa harrastamalla. Sellaisen tutkimuksen validiteetti onkin sitten myös täysin olematon.
  Irokeesi • 19.12.2017 12:02
Otoskoko tosiaan tässä on pieni, mutta ei kuitenkaan mitätön. Tutkimuksen tekijät toteavat, että varmempiin johtopäätöksiin tutkittavien määrä ei riitä. Toisaalta tulokset vahvistavat aiempia havaintoja. Vastaukset lisäksi ovat nimenomaan siihen kysymykseen, mihin on etsitty vastauksia.

Isoa kuvaa lainalaisuuksista voi maalata ja todennäköisyyksiä löytää tällaisilla pienempien otoksien tutkimuksilla - mutta yksilötasolle päästään vasta tutkimalla jokainen maapallolla elävä yksilö erikseen.
  smo • 19.12.2017 12:12
Otos 142 on todellakin niin pieni, ettei sellaisella voida tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä ”lainalaisuuksista”! Kysymys kuuluu myös, miten tuo 142 otos on tehty, onko siinä vinoutumaa. Meillä on lääketieteen puolelta historiassa paljon ikäviä esimerkkejä siitä, että aineistoa on karsittu / manipuloitu toivotun tuloksen aikaan saamiseksi.

Uutisen yhteydessä olleet linkit kahteen muuhun tutkimukseen vaikuttavat ikävä kyllä sellaisilta, että niitä voi kutsua sanoilla kvasitieteellistä sontaa:

“Non-right-handed men seem to be protected from homosexuality. Four hypotheses are proposed: (1) androgenic factors of non-right-handedness neutralize anti-male factors; (2) non-right-handedness and homosexuality are lethal or produce mental impairment; (3) non-right-handed male embryos are insensitive to anti-male factors; (4) mothers of non-right-handed fetuses do not produce anti-male factors.”

“In articles on handedness, homosexuality and SR (Blanchard and Lippa, 2006; Blanchard, 2006, 2007, 2008), FBO authors have attempted to show that handedness and sexual orientation of gays predict a high sex ratio (SR) in older siblings (this is rather a post-diction).”

Niin ja keskisormen pituudesta suhteessa muihin sormiinhan pystyy päättelemään yhtä jos toistakin.

Nuo tutkimukset ja ne joihin niissä viitataan, on saatu näyttämään uskottavilta ja näennäisen vakuuttavilta tilastotieteellisesti numeroin. Enemmän kuitenkin vaikuttaisi olevan niin, että on väen väkisin yritetty vääntää ympyrää suoraksi. Lähinnä tulee mieleeni nykyisen presidenttiehdokas Vanhasen isän rotuopilliset tutkimukset älykkyydestä.

”On arvioitu, että seksuaalisen suuntautuneisuuden vaihtelusta noin 15 prosenttia selittyy veljesten syntymäjärjestykseen liittyvällä mekanismilla.”
“The phenomenon is also only estimated to impact 15 per cent of gay men.”
Oma käännökseni tuosta olisi, että tämä ilmiö vaikuttaa vain noin 15 %:iin gay miehistä.

Kommenttia muokattu: 21.12.2017 klo 15:54
  Irokeesi • 19.12.2017 14:45
No ei aivan noin, irokeesi.
  smo • 19.12.2017 17:49
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy