ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Tutkijat jäljittävät homolintuja

vaeltaja2006 • 28.08.2010 07:44 SATTUMAT
Professori Geoff MacFarlane Newcastlen yliopistosta New South Walesin osavaltiosta (Australia) on tutkinut 93 lintulajia. Hän tuli kolleegoidensa kanssa siihen tulokseen, että viisi prosenttia lintujen seksuaalisesta käyttäytymisestä kohdistuu omaan sukupuoleen. Mutta on lajeja, joilla se on selvästi yleisempää. 20% harmaahanhipareista on urospareja. Yleisesti ottaen uroslinnulla on enemmän homosuhteita, jos uros ei osallistu poikasten hoitamiseen. Erityisesti näin oli tilanne urosten polygaamisissa suhteissa, joissa yhdellä uroksella oli monta naarasta. Monet urokset varmistivat, että naaraat tulevat hedelmöitetyiksi, mutta ne eivät osallistuneet poikasten kasvattamiseen, vaan viettivät aikaa samaa sukupuolta olevien leikeissä. Mitä enemmän jaetaan kasvatusvastuuta molemmille vanhemmille, sitä vähemmän on homoseksuaalista käyttäytymistä. Naarailla homokäyttäytymistä havaittiin vain harvoin.


Homoallianssit

Monet lajit perustavat homoallinasseja. Useammat urokset liittyvät yhteen puolustamaan reviiriään. Samaa sukupuolta olevat parit käyttäytyvät heteroparien tapaan: ne voivat rakentaa pesiä ja kasvattaa poikasia, joita ne ovat tavalla tai toisella saaneet matkan varrella. Homoparit voivat elää yhdessä vuosikausia.

MacFarlane halusi selvittää, onko näitä käyttäytymistapoja myös kädellisillä. Tuloksia julkaistaan Animal Behaviour -lehdessä. Julkisuudessa on viime vuosina puhuttu eniten pingviinien parisuhteista. Bremerhavenin eläintarha joutui kritiikkiryöpyn alle, kun siellä yritettiin muuttaa pingviinien seksuaalista suuntautumista. Suunnanvaihtoyritykset epäonnistuivat.

(queer.de)

www.andreasholgerklein.de
www.newcastle.edu.au
www.livescience.com


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy