ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Trumpin valinta innoitti Unkarin jälleen ahdistelemaan kansalaisjärjestöjään

vaeltaja2006 • 11.01.2017 15:20 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Trumpin valinta USAn presidentiksi koetaan Unkarissa ”lottovoittona”. Liberaalit hävisivät. Unkari julistautui jo neljä vuotta sitten epäliberaaliksi demokratiaksi. Nyt halutaan jälleen rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa.

The Guardian kertoi eilen, että Unkarissa valmistellaan lakia, jolla kansalaisjärjestöjen johto pakotettaisiin ilmoittamaan julkisesti varansa, samalla tavalla kuin ministerit ja pääministeri, vaikka valtio ei maksa penniäkään kansalaisjärjestöjen kuluja. Lakiesityksen uskotaan tulevan parlamentin käsittelyyn huhtikuussa.

Sanasota kansalaisjärjestöjä kohtaan on ollut käynnissä jo pitempään. Hallituksen suunnalta väitetään, että joidenkin kansalaisjärjestöjen johto on ”ulkomailta maksettua” ja että ne edistävät ”ulkomaisia intressejä”. Trumpin valinta USAn presidentiksi tarjonnee mahdollisuuden uuteen kansalaisjärjestöjen vastaiseen hyökkäykseen Unkarissa. Monien kansalaisjärjestöjen toimintaa ovat tukeneet EU ja USA, mutta jatkossa USAn osuus näyttää epävarmalta. Yksi rahoituslähde on ollut unkarilaissyntyisen miljardöörin, George Sorosin säätiö, ja se on Unkarin hallitukselle erityisen epämieluisaa. Sorosin säätiö on tukenut liberaalin yhteiskunnan hyväksi tehtyä kansalaistoimintaa. Unkarin pääministeri Orban on jo lehtihaastattelussa ennakoinut, että Trumpin aikana Soros työnnetään sivummalle.

Presidentti Obaman aikana vuonna 2014 Unkari oli nimetty yhdeksi niistä maista, joissa valtiovalta yritti rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa. Obaman hallinto monin tavoin suosi eri maiden kansalaisjärjestöjä ja esim. suurlähettiläät eri maissa osallistuivat paikallisiin pride-kulkueisiin. Orbanin vastaveto menneenä syksynä oli, että Unkarin suurlähettiläitä kiellettiin millään tavoin oma-aloitteisesti tukemasta pride-tapahtumia – ei sateenkaarilippuja, ei tiloja priden käyttöön, ei marssimista pride-kulkueessa.

Miljardööri Soros on ottanut kantaa tilanteeseen. Hänen mukaansa Trumpin hallitukseen tulee epäpäteviä äärimmäisyysmiehiä ja eläköityneitä kenraaleja. Itse Trump presidenttinä tuntee vetoa diktaattoreihin, joista jotkut saavat kutsun Washingtoniin ja loput saavat harjoittaa diktatuuriaan kaikessa rauhassa. Unkarin pääministeri Orban sai moitteita Obaman hallinnolta, mutta nyt Trumpin aikana Orban saa jatkaa kaikessa rauhassa. Trumpin tukijoukoissa Sorosin lausuntoon suhtauduttiin nyrpeästi.

Unkarin kansalaisjärjestöt, kuten esim. Transparency, ihmettelevät nyt, mitä tulee tapahtumaan. Jos seurataan Putinin esimerkkiä, ne voitaisiin määritellä ”ulkomaisiksi agenteiksi”, mutta se on epätodennäköistä, koska ne saavat osan tukirahoistaan EU:lta. Käytännössä niiden toimintaa voidaan vaikeuttaa byrokraattisilla määräyksillä ja syytöksillä vakoilusta tai muusta sisäiseen turvallisuuteen liittyvästä uhasta.

Vuonna 2012 Orbanin hallitus edellisen kerran hyökkäsi kansalaisjärjestöjä vastaan. Ne saivat silloin varoja toimintaansa Norjan rakennerahastoista. Norja joutui maksamaan joka vuosi huomattavia summia EU-rahastoihin, korvauksena siitä, että se sai EU:n ulkopuolisena maana sisämarkkinaoikeudet. Rahoja käytettiin mm. Unkarin demokratian edistämiseen. Pieni määrä kulkeutui mm. Budapestin priden hyväksi. Orbanin hallitus määräsi silloin kansalaisjärjestöihin kotietsinnät, ja samalla levitettiin uutista, että on paljon epäselvyyksiä. Todellisuudessa ei loppuraportin mukaan mitään epäslvyyksiä ollut.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Trump innoitti..." Just! Voisko otsikkoa niinku "vähän" muokata, ettei ois niin selkeän antitrumpistinen?

Trumpia ei henk.koht. voisi vähempää kiinnostaa Unkari. Ja sehän on vain hyvä, jos Euroopan islamisaatiota tukeva Soros saadaan syrjään. Vain tyhmä homo ja tyhmä lesbo voi kannattaa Sorosia.
  Jochanan • 11.01.2017 16:13
Maja, mä kyllä suon unkarille epäliberaalin demokratiansa jos se on jatkossakin suitsimassa näitä Saastan Hyökyaaltoja kuten 2015.
  Totuuden laukaus (ei rekisteröitynyt) • 11.01.2017 17:12
Otsikkoa korjattu: Trumpin valinta... Edellinen otsikko johtui siitä, että otsikolle varattu tila on rajattu ja pitää pyrkiä lyhyeen ja iskevään.
  vaeltaja2006 • 11.01.2017 18:06
Jochanan, suomen kielen verbi "innoittaa" (elähdytää, inspiroida) ei edellytä innoittajalta pienintäkään aktiivista toimintaa tai kiinnostusta innoituksen kohteeseen - itse asiassa innoittajan ei tarvitse edes olla tietoinen vaikutuksestaan innoittajana.
Vaikka olenkin tyhmä homo, en erityisemmin kannata Sorosia mutta sitä kannatan, että Unkarin kansalaistoimintaa tuetaan yksityisillä varoilla - eikä maahan syydetä valtion kustannettavaksi kuuluviin tarkoituksiin esimerkiksi EU:n yhteisiä varoja niin kauan kuin eurooppalaiset arvot eivät Unkarin valtaapitäville kelpaa.
  Public eye • 11.01.2017 19:29
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy