TransHelsinki-seminaari: Transnuoret tekevät itse infomateriaalia mm. opettajien käyttöön

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

"Muu, mikä" hanke alkoi viime vuonna 2010. Sukupuolivähemmistönuorille järjestettiin kesäleiri, jonka tuotoksena syntyi vihkonen "Muu, mikä? Sukupuolivähemmistönuorten visio 2020". Nuoret joutuvat kohtaamaan monenlaisia sosiaalisia ongelmia ja kaltoinkohtelemista. Nuorten lähipiiri ja yhteiskunta ei välttämättä tiedä, miten tulisi kohdata sukupuolen moninaisuutta. Koulussa kohtelu voi olla julmaa.

Tähän kouluasiaan on tänä vuonna kiinnitetty enemmän huomiota. Nyt hanke käy nimellä: "Sanoista tekoihin". Muu, mikä? -hankkeen edustaja kertoi, miten visioita voitaisiin konkretisoida. Tänä vuonnakin on ollut leiri. Menneellä viikolla oli myös tapaaminen sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille ja eri alojen ammattilaisille. Halutaan vuorovaikutusta nuorten ja ammattilaisten välille. Yleinen ongelma on se, että opetus- ja nuorisoalan ammattilaiset eivät tiedä juuri mitään sukupuolivähemmistönuorista.


Kouluopetuksessa sukupuolisuus nousee vain harvoin esiin ja silloinkin hyvin toiseuttavasti. Sukupuolivähemmistöön kuuluvan nuoren on vaikea löytää siitä itsensä. Tarvittaisiin kokonaisvaltaisempaa opetusta sukupuolen moninaisuuteen. Jos asiasta koulussa puhutaan ,se usein tulee esiin seksuaalisuuden yhteydessä, ja se liitetään virheellisesti seksuaalisuuteen.

Sukupuoli-ilmaisun takia lapset ja nuoret kokevat paljon kiusaamista.Opettajat eivät aina puutu kiusaamiseen, kun se johtuu sukupuolen ilmaisusta. Pahimmassa tapauksessa nuorta saatetaan syyttää esim. provosoivasta pukeutumisesta. Opettajilla ja muilla nuorten kanssa toimivilla ei ole riittävästi tietoa sukupuolivähemmistöistä. Nuori joutuu itse valistamaan aikuisia sukupuolikysymyksissä. Se on usein kohtuutonta. Aikuisten tulee ottaa vastuu ja olla aikuisia. Nyt nuoret joutuvat ottamaan vastaan aikuisten hämmennyksen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Transnuoret kohtaavat koulussa myös käytännön ongelmia: mitä vessaa käytän, mille urheilutunnille menen, jne.

Hankkeen osalta ollaan tekemässä nettisivut muita nuoria ja opettajia tai nuorisotyöntekijöitä varten. Sinne tulee selkeitä ohjeita siitä, miten kohdata sukupuolivähemmistöön kuuluva nuori.

Audio
Kesto n. 10 min.

1 kommenttia

Hieno juttu, opettajien tiedot ovat tosiaan vähäisiä ja heikohkoja omien kokemuksienikin perusteella niin seksuaali- kuin sukupuolivähemmistöistäkin. Lukion oppitunneilla kun aiheeseen liittyvää opetusta tuli kuunneltua, tuli mieleen, että ovatkohan he muistakin aiheista opettaneet yhtä epämääräisiä juttuja.