ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Tove Janssonin syntymästä sata vuotta

Sami Mollgren • 09.08.2014 00:01 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • KOTIMAA

Tove Jansson elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa kesänviettopaikassaan.
Helsingissä 9. elokuuta 1914 syntynyt Tove Jansson oli suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, filosofian tohtori, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija. Laajimmin Jansson tunnetaan muumihahmojen luojana.

Jansson syntyi taiteilijaperheeseen ja hän oli lapsuudestaan saakka tuottelias. Aluksi hän keskittyi erityisesti kuvataiteeseen. Myöhemmin hän toimi myös kirjailijana ja kuvittajana. Suurin menestys alkoi 1950-luvulla, jolloin ilmestyivät ensimmäiset muumikirjat. Muumitarinoita valmistui lopulta Janssonin elämän aikana proosana ja kuvakirjoina toistakymmentä. Sanomalehtien sarjakuvina Muumit seikkalivat kaikkiaan puolessatoistatuhannessa sarjassa.

Jansson jakoi elämänsä vuosikymmeniä taidegraafikko, professori Tuulikki Pietilän kanssa. Muumeissa Pietilä näyttäytyy Tuutikin hahmossa. Pari vietti kesiään Porvoon edustalla Pellingin saaristossa pienellä Klovharunin saarella. Vuonna 1992 pariskunta saapui yhdessä presidentinlinnnaan tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Tove Jansson kuoli 27. kesäkuuta 2001.

Keväällä avattiin Helsingissä, Ateneumin taidemuseossa Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty juhlanäyttely. 7. syyskuuta asti jatkuvassa näyttelyssä esitellään Janssonin uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana. Syksyllä näyttely on esillä Japanissa. Janssonin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on järjestetty ja järjestetään vielä loppuvuoden aikana runsaasti muitakin tapahtumia, tilaisuuksia ja näyttelyitä. Myös televisiossa esitetään Tove Jansson -aiheisia ohjelmia. Alkuvuodesta Posti julkaisi Tove Jansson -postimerkin ja Rahapaja on julkaissut Tove Jansson -erikoisrahan. Syntymäpäivän kunniaksi Katajanokan puisto nimetään uudelleen taiteilijan nimikkopuistoksi.

Tove Janssonin ateljeekoti sijaitsi osoitteessa Ullanlinnankatu 1 (kuva: Vaeltaja2006)
Oven vieressä on muistolaatta. (kuva: Vaeltaja2006)

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy