ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Tove Janssonin syntymästä sata vuotta: Janssonin ura esillä juhlanäyttelyssä Ateneumissa

Sami Mollgren • 16.03.2014 15:01 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Juhlanäyttely Ateneumissa on osa Tove Janssonin juhlavuoden ohjelmaa.
Helsingissä, Ateneumin taidemuseossa avattiin perjantaina 14.3. Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty juhlanäyttely. Kesän yli, 7. syyskuuta asti jatkuvassa näyttelyssä esitellään Janssonin uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana.

Näyttelyn on kuratoinut FT Tuula Karjalainen ja sen näyttelyarkkitehtuurista vastaa Marjaana Kinnermä.

Juhlanäyttely Ateneumissa on osa Tove Janssonin juhlavuoden ohjelmaa ja se on avoinna 14.3. - 7.9.2014. Juhlavuoden aikana Suomessa ja myös ulkomailla järjestetään lukuisia näyttelyitä, tapahtumia ja muita tilaisuuksia. Niistä kerrotaan tove100.fi-sivustolla.

Helsingissä 9. elokuuta 1914 syntynyt Tove Jansson oli suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, filosofian tohtori, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija. Laajimmin Jansson tunnetaan muumihahmojen luojana.

Jansson syntyi taiteilijaperheeseen ja hän oli lapsuudestaan saakka tuottelias. Aluksi hän keskittyi erityisesti kuvataiteeseen. Myöhemmin hän toimi myös kirjailijana ja kuvittajana. Suurin menestys alkoi 1950-luvulla, jolloin ilmestyivät ensimmäiset muumikirjat. Muumitarinoita valmistui lopulta Janssonin elämän aikana proosana ja kuvakirjoina toistakymmentä. Sanomalehtien sarjakuvina Muumit seikkalivat kaikkiaan puolessatoistatuhannessa sarjassa.

Tove Jansson elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa.
Tove Jansson
Tove Jansson ja muumi-hahmot.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tove Janssonin tarinoitahan voi kuunnella Toven itsensä lukemina nyt varsin laajasti, ruotsiksi, kun Yle:n Radioteatterin ruotsinkielisen tuotannon arkisto on laittanut äänitteitä kuunneltavaksi useista Toven kirjoista. Ja koskapa Tove oli monissakin tv- ja radio-ohjelmissakin mukana, löytyy tuolta muutakin materiaalia.

svenska.yle.fi

Jansson ja Pietilä taisivat olla ihan ensimmäinen naispari Itsenäisyyspäivän Linnanjuhlissakin; tässä 1992

24.media.tumblr.com

Toven ja Tuulikin yhteiselämästä voi lukea sitten esim. Toven Reilua peliä -kirjasta, jossa Tove ja Tuulikki ovat Mari -ja Jonna -nimillä:

psrakastankirjoja.blogspot.fi

Kommenttia muokattu: 17.03.2014 klo 11:45
  human • 17.03.2014 11:37
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy