ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Tietoisesti vaiennetut -seminaarissa pohdittiin kehotuskieltoa ja sen vaikutuksia

vaeltaja2006 • 17.05.2016 23:22 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kun homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistettiin 1971, Suomen lakiin lisättiin ns. kehotuskieltopykälä, joka määräsi, että "julkinen kehottaminen haureuteen samaa sukupuolta olevan kanssa on rangaistavaa". Pykälä oli voimassa vuoteen 1999 saakka.

Tiistaina 17.5.2016 järjestettiin Päivälehden museossa Helsingin Ludviginkadulla seminaari, jossa pohdittiin kehotuskiellon vaikutuksia 1970- ja 80-lukujen julkiseen keskusteluun. Paneelin keskustelijoina ovat presidentti Tarja Halonen, asianajaja Ulf Månsson ja kirjailija Pirkko Saisio ja paneelin puheenjohtajana oli professori ja mediatutkija Anu Koivunen.


Youtubessa Jorma Hentilä johdattaa kehotuskiellon problematiikkaan.
Seuraavassa on seminaarin alkupuoli audiotallenteina. Koko seminaari saataneen piakkoin verkkoon videotallennuksena.


Näiden puheenvuorojen jälkeen oli vielä muutama yleisökysymys. Kiitokseksi puhujat saivat tilaisuuden lopussa Tom of Finland -kahvia.

Tässä vielä viralliset alkupuheenvuorot:


Vasemmalta: Ulf Månsson, Tarja Halonen, Anu Koivunen ja Pirkko Saisio
Millainen oli se Suomi, joka sääti kehotuskiellon? Miten sitä aikaa voi ymmärtää ja selittää? Ja mitä se merkitsi? Onko sillä ollut merkitystä suomalaiseen asennemaailmaan? Suomihan on lakimuutoksissa tullut jälkijunassa moniin muihin läntisen Euroopan maihin nähden. Vuonna 1971 kristillisen oikeiston vaatimuksesta seksuaalisuutta koskevaan rikoslain pykälään lisättiin homoseksuaaalisille suhteille korkeammat suojaikärajat ja sensuuripykälä, ns. kehotuskielto. Paneeli muisteli sitä aikaa, 60-luvun loppua ja 70-luvun alkua.
Tarja Halonen vastaa Putinia koskevaan väitteeseen
Ylen arkistoissa vuosilta 1957-90 mainitaan sanaa "lesbo" vain muutaman kerran ja homo-sanakin oli melko harvinainen. Salailiko Yleisradio? Kiellettiinkö homoja ja lesboja koskevien ohjelmien teko?
Seminaarin avauspuheenvuorot ennen paneelia. Puhujina Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen taiteellinen johtaja Katriina Rosavaara, Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen projektipäällikkö Rita Paqvalén, Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää ja teatteritieteen professori Tiina Rosenberg Tukholmasta.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Keskustelutilaisuus nyt myös YouTubessa.

Tietoisesti vaiennetut 17.5.2016 Playlist www.youtube.com

Tietoisesti vaiennetut -paneelikeskustelun avaussanat (18 min.) www.youtube.com

Tietoisesti vaiennetut paneelikeskustelu (1h, 10 min.) www.youtube.com
---

Kommenttia muokattu: 19.05.2016 klo 15:27
  Frankieboy • 19.05.2016 15:23
"Nokia Connecting People"-kehitysmaassa julkinen kehottaminen haureuteen samaa sukupuolta olevan kanssa on rangaistavaa vuoteen 1999 saakka.
  Julkkishomohaurea (ei rekisteröitynyt) • 20.05.2016 14:27
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy