ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Thaimaa: Parisuhdekeskustelu käynnissä

Sami Mollgren • 26.05.2013 10:04 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Thaimaassa keskustellaan samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamisesta. Valmisteilla on lakiesitys, joka toteutuessaan tekisi Thaimaasta Aasian ensimmäisen samaa sukupuolta olevien parisuhteet virallistaneen maan.

Keskustelu alkoi viime vuonna kun yli kaksi vuosikymmentä yhdessä olleet Nathee Theerarojanapong ja hänen miesystävänsä halusivat solmia avioliiton, mutta tämä torjuttiin. Tapauksen myötä keskustelu sai vauhtia. Pariskunta ja muut aktivistit nostivat asian esiin.

Kriitikoiden mukaan valmisteltavana oleva lakialoite vaikuttaa kuitenkin muulta kuin tasa-arvoiselta. Myös avioliittolain muuttamisesta suoraan tasa-arvoiseksi on keskusteltu, mutta sitä tietä on yleisesti pidetty liian pitkänä.

Vaikka nyt valmisteilla oleva lakiesitys laiksi päädyttyään takaisikin useimmat oikeudet samoin kuin heteropareille, on esimerkiksi ikäraja 17 ikävuoden asemesta nostettu homoparien kohdalla 20 ikävuoteen. Aktivistien mukaan sukupuolineutraali avioliittolakilaki olisi myös parempi estämään transihmisten pakottamista sukupuolikategorioihin.

Voice of American haastattelema Thaimaan parlamenin jäsen ja avioliittolakia valmistelevan komitean varapuheenjohtaja Wirat Kalayasiri sanoo, että lainsäätäjien yli 45 vuoden keski-ikä vaikeuttaa asian edistämistä.

- Jotkin ryhmät ovat vastaan, vanhemmat ihmiset jotka eivät ymmärrä näiden ihmisten tunteita. Toinen ryhmä ovat ne, joiden uskonnollinen vakaumus on tiukka, esimerkiksi roomalaiskatolinen tai islamilainen, jotka ovat tässä asiassa varsin tiukkoja, hän kertoo.

Buddhalaista kulttuuria pidetään asian suhteen varsin vapaamielisenä. Thaimaassa seksuaalinen monimuotoisuus hyväksytään monia muita alueen maita paremmin. Homoseksuaalisuus on ollut maassa laillista vuodesta 1956 lähtien. Vuodesta 2007 seksuaalinen moninaisuus on nauttinut perustuslaillista syrjintäsuojaa.

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin 58 maan asukkaista katsoo, ettei samaa sukupuolta olevien välinen avioliitto ole luonnollinen ja olisi huonoksi esimerkiksi lapsille. Asenteet etenkin keski-ikäisten ja sitä vanhempien kohdalla ovat kielteisiä.

Suurimpien kaupunkien ja turistikohteiden ulkopuolelta on raportoitu esimerkiksi mielenosoituksista ja hyökkäyksistä pride-tapahtumia kohtaan.

Thaimaahan suuntautuu paljon myös länsimaista seksiturismia. Lihan iloja lähtevät esimerkiksi Pattayalta etsimään heteroiden lisäksi myös homot.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tuollahan suunnilla on myös Vietnam, jossa tasa-arvoisten ihmisoikeuksien tarve on tullut esiin ja poliittiseen keskusteluun.

Saattaa käydä vielä niin että Euraasia ajaa tämän Luoteis-Siperia-Suomen ohi.
  human • 26.05.2013 12:37
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy