ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Tekoäly tunnistaa suurella todennäköisyydellä kasvokuvasta ihmisen seksuaalisen suuntautuneisuuden

Sami Mollgren • 08.09.2017 11:42 • 5 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Ihmisen seksuaalista suuntautuneisuutta on mahdollisuus arvioida kasvoista otettujen valokuvien perusteella. Stanfordin yliopiston tutkimuksesta kertoo The Guardian.

Yksittäisestä kasvokuvasta miesten kohdalla osumatarkkuus oli 81 prosenttia ja naisten kohdalla 74 prosenttia.

Kuvia analysoineen tekoälyn käyttämä matemaattinen malli perustui 35 326 kasvokuvan otokseen. Kuvat oli julkaistu verkossa olevassa yhdysvaltalaisessa deittipalvelussa ja tutkimuksessa kuvat oli luokiteltu deitti-ilmoituksen tehneen kertoman seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella. Malli laitettiin vertaamaan kuvapareja, joista toisessa oli homo ja toisessa hetero.

Tietokonemallin osumatarkkuus putosi, kun se pantiin kahden kuvan vertailemisen asemesta päättelemään yksittäisen kuvan henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta. Tietokone arvioi silloin osan heteromiehistä olevan todennäköisemmin homoseksuaaleja kuin oikeasti homoseksuaalisten miesten. Toisaalta tekoälyn osumatarkkuutta pystyttiin nostamaan miesten kohdalla 91 prosenttiin ja naisten kohdalla 83 prosenttiin, kun sen analysoitavaksi annettiin viisi kuvaa.

Tehdyn tutkimuksen ulkopuolelle oli rajattu värilliset sekä transsukupuoliset ja biseksuaaliset henkilöt.

Tutkijat havaitsivat, että homoseksuaalisilla henkilöillä kasvonpiirteet ja ilmeet poikkesivat keskimäärin heteroseksuaalisten samaa sukupuolta olevien henkilöiden vastaavista. Lisäksi kävi ilmi, että homomiehen leuka on keskimäärin ohuempi, nenä pidempi ja otsa isompi kuin heteromiehellä. Lesboilla puolestaan leuka oli suurempi ja otsa pienempi kuin heteronaisilla.

Ihmisten tarkastellessa kuvia, oli osumatarkkuus seksuaalisesta suuntautuneisuudesta miesten kuvien kohdalla 61 prosenttia ja naisten kohdalla 54 prosenttia. Perinteisesti käsitteellä homotutka (engl. gaydar) on viitattu ihmisen kykyyn tunnistaa toisen henkilön homoseksuaalisuus tämän olemuksen perusteella. Tutkijoiden arvion mukaan kasvot sisältävät seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyvää tietoa enemmän kuin ihminen voi havaita ja ihmisaivot voivat tulkita.

Tutkijoiden mukaan tutkimuksen tulos myös vahvistaa käsitystä siitä, että seksuaalinen suuntautuneisuus on synnynnäinen ominaisuus, ei yksilön valinta. Seksuaalisen suuntautuneisuuden vaihteluun vaikuttaa tutkijoiden arvioiden mukaan altistus tietyille hormoneille ennen syntymää.

Tekniikan kehittymisen suhteen nostetaan esiin huoli siitä, että ihmisten yksityisyyden piiriin kuuluvia asioita aletaan tekoälyn kehittyessä arvioimaan ihmisen ulkoisen olemuksen perusteella, ilman ihmisen omaa tahtoa. Tutkijat katsovat, että vastaavalla tavalla kasvonpiirteistä olisi mahdollista arvioida myös henkilön poliittisia mielipiteitä tai persoonallisuutta.

Jo tätä ennen on löydetty ihmisten fysiologiasta yksityiskohtia, joiden on jollain tavalla havaittu olevan yhteydessä seksuaaliseen suuntautuneisuuteen. Suhteellisen korkealla todennäköisyydellä on pystytty jo aiemmin päättelemään yksilön seksuaalinen suuntautuneisuus sen perusteella, miten tämä reagoi katsoessaan valokuvia, joissa esiintyy eri sukupuolta olevia henkilöitä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kun data yhdistetään, eli esim. ulkoisten piirteiden morfologia ja neurofysiologisten reaktioiden mittaustulokset ja tehdään toistomittauksia, saavutetaan hyvinkin korkeita sekä sisäisiä että ulkoisia tarkkuuksia itseilmoitetun seksuaalisen suuntautuneisuuden suhteen koehenkilöillä.

Tämä ei ihmetytä, koska nainen ja mies ovat keskimäärin morfologialtaan ja neurofysiologisesti erilaisia. Kaikki seksuaalis-sukupuolisuusvariaatiotkin voisivat olla samaan tapaan tunnistettavissa.

Biseksuaalien puuttuminen tutkimuksesta on harmi. Minusta on alkanut vaikuttaa, etteivät biseksuaalit edusta "välimuotoa", vaan "kahdentumista". ;)
  Yesman • 08.09.2017 16:14
No tälläiset sitten vaan rajoille niin ei pääse "rikolliset" maahan
  aap • 08.09.2017 19:18
Huomattavan suuri on tuo ihmistenkin saama osumatarkkuus, 61%. 'Kyllä koira koiran tunnistaa' on tietty tuttu sanonta, mutta silti yllättävän korkea. Varsinkin kun tänä päivänä kaikki tuntuu näyttävän jotenkin samoilta, siis ulkoiselta olemukseltaan. Kaupungilla kävellessä monesti ihmettelen, että onko nää kaikki homoja...... noh, ehkä se on vain toiveajattelua :-)

Tietysti homojen vainot ja rangaistukset pitäisi saada loppumaan kaikkialla maailmassa, mutta niin kauan kun jotkut maat homoja tuomitsee, olisi toivottavaa, että he edes käyttäisivät Yesmanin mainitsemia mittauksia tai jotain artikkelin kaltaista keinoälyä eikä vain täysin mielivaltaisia anaalitutkimuksia. Ne ovat todella nöyryyttäviä ja äärimmäisen epäluotettavia.
  pekka.punavuori • 09.09.2017 11:28
Tämä julkistettu tutkimus herättää minussa huomattavaa epäluuloa. Tulokset haiskahtavat noiden tutkijoiden mainostempaukselta.

Jo 1970-luvulla eräs arvostettu yliopistoproffa Suomessa ilmoitti, että nyt se tekoäly (AI) on pian täällä. Kielen käännökset muka hoituvat kokonaan sen avulla ja luotettava äänentunnistuskin onnistuu. Noissa molemmissa tehtävissä ollaan hyvin kaukana edes kohtuullisesta luotettavuudesta. Jo silloin siis annettiin aivan utopistisia toiveita AI:n avulla saatavista tuloksista ja aliarvioitiin ihmisen monimutkaisuus. Huomattiin pian, etteivät osaaminen ja tietokoneiden teho riittänyt homman hoitamiseen. AI:sta oltiin pitkään hiljaa. Nyt taas sama koohkaus on alkanut.

Kasvojen yksinkertaisen ja luotettavan tunnistamisen eteen tehdään valtavasti työtä tällä hetkellä. Esimerkiksi valvontavideoiden määrä kasvaa 7% joka vuosi. Ihmisiä ei ole enää riittävästi käsittelemään tuota jatkuvasti kasvavaa aineistoa. Silläkin saralla vaikeuksia riittää. Se, että pystyttäisiin pelkkiä kasvokuvia analysoimalla päättelemään kuka on homo ja kuka ei ole, tuntuu varsin utopistiselta väitteeltä. Eihän ole edes vielä yhteisymmärrystä siitä, mitä homoseksuaalisuus kokonaisuudessaan todella on, eikä edes sitä, paljonko homoja on väestössä.

Minua riipii syvältä (jälleen kerran) se seikka, että miksi homojen tunnistamiseen pyritään kehittämään erityisiä menetelmiä ja käyttämään huomattavia rahamääriä tämän kaltaisiin tutkimuksiin. Nuo rahat pitäisi suunnata viimeistä lanttia myöten vaikkapa radikalisoitumisen tutkimiseen ja keinojen etsimiseen terrorismin ehkäisemiseksi.

Vääjäämättä "homontunnistus-AI:tä" tullaan käyttämään ja käyttämään kannaltamme väärin tarkoitusperin, oli algoritmi minkä laatuinen tahansa. Siis täysin vastustettava asia kokonaisuudessaan.
  JuhaniV • 10.09.2017 20:53
Itsekin kannan huolta tällaisisten menetelmien väärinkäytöstä, mutta en kuitenkaan sinänsä pidä tällaisten asioiden tutkimista pahana, vaan myönteisenä. Kun jotain ilmiötä tunnetaan paremmin, sen mystisyys vähenee, ja se taas puolestaan vähentää perusteita ennakkoluuloille.

Vaarana on, että uskotaan sokeasti tällaiseen tietonhankintaan ja niistä matemaattisesti vedettäviin johtopäätöksiin. Erityisen huolestuttavia ovat ajatukset, että yleistettyä käsitystä käytettäisiin yksilön profiilin luomisessa. Varmaa on, että jotkut näkevät tällaisen "kätevänä apuvälineenä" ja pahimmillaan suorastaan "täydellisenä paljastuskoneena". Esimerkiksi maissa, joissa suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on erityisen kielteistä, tunnutaan kovin mielellään etsittävän keinoja esimerkiksi yksilö(ide)n homoseksuaalisuuden selvittämiseksi. Silloin menetelmiä kohtaan esitetyllä kritiikillä ei tunnu olevan suurtakaan merkitystä.

Kuitenkin...

Jos rahat viimeistä lanttia myöten suunnattaisiin asiaan X, niin asioiden R, S, T, U, V, Y ja Z tutkimiseen olisi vähemmän resursseja, eikä noiden tutkimisesta tehtyjä löydöksiä voitaisi hyödyntää asiaan X. Tutkimista helpottaa, jos tunnetaan ilmiöitä, joihin liittyviä mekanismeja voi tavalla tai toisella rinnastaa tai muuten hyödyntää esimerkiksi teorioita ja tutkimusasetelmia laadittaessa.

Minusta ymmärryksen lisäämisen ei pitäisi olla vastustettava asia miltään osin.
  smo • 11.09.2017 10:36
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy