Teemu Laajasalo Helsingin piispaksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Teemu Laajasalo (kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva)

Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo, 43, on valittu Helsingin hiippakunnan uudeksi piispaksi keskiviikkona 16.8. pidetyssä Helsingin hiippakunnan piispanvaalissa.

Uusi piispa aloittaa tehtävässään 1.11.2017. Piispan virkaan vihkimys järjestetään Helsingin tuomiokirkossa 12.11.2017.

Laajasalo sai yhteensä 795 ääntä. Hänen vastaehdokkainaan olleet Jaana Hallamaa 388 ääntä ja Kaisamari Hintikka 359 ääntä. Laajasalo sai yli puolet annetuista äänistä, eikä toista äänestyskierrosta tarvita.

Vuonna 1974 syntynyt Teemu Laajasalo on kasvatustieteiden tohtori vihittiin papiksi vuonna 1997 ja hän on toiminut vuodesta 2013 Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherrana. Viime ajat hän on ollut johtamassa Seurakuntayhtymää eli Helsingin seurakuntien yhteistä hallintoelintä.

Sekä Laajasalo että hänelle vaalissa hävinneet ehdokkaat ovat suhtautuneet samaa sukupuolta olevien kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen ja laajemminkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuteen myönteisesti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Laajasalo seuraa tehtävässään eläkkeelle jäävää Irja Askolaa.

Helsingin Seurakuntayhtymä: Teemu Laajasalo valittiin Helsingin seuraavaksi piispaksi suoraan ensimmäisellä vaalikierroksella
Helsingin piispanvaalissa samanmielisiä ehdokkaita
Kallion kirkkoherraehdokkailta ei tukea homojen ´eheyttämiselle´

5 kommenttia

Nyt on taas kristinuskonnon harrastajien piispakunta perus-kristillistä, kun maan kaikki piispat ovat taas vain miehiä.

Teemu kerrotaan valitun konservatiivien äänillä.
Konservatiivihan Laajasalo itse ei kuitenkaan (mitaten ainakaan perinteisellä) kirkon mittapuulla ole. Todennäköisesti kolmesta ehdolla olleesta ainoana miehenä hän sai pientä etua sukupuolestaan konservatiivisimpien arvioissa.

Laajasalo on ehdolla olleista iältään nuorin, virkaiältään keskimmäinen. Voi myös olla, että hän sai laajasta tunnettuudestaan etua; jotkut saattoivat ajatella, että valmiiksi tunnettu ja näkyvä piispa muokkaisi (nykyään vähän vanhoillista ja sulkeutunutta) kirkon imagoa (nuorekkaampaan ja ehkä avoimempaan suuntaan).

En ole hlbti-kysymyksiä laajemmin tutustunut ehdokkaiden (teologisiin) käsityksiin/eroavuuksiin, joten itse en tiedä sanoa valinnan onnistumisesta yhtään mitään. Muutamien kuulemieni kommentien perusteella valinta miellytti, mutta varmasti toisenlaisiakin ajatuksia on.