ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Tasa-arvon päivänä: Rasismi ja homovastaisuus ovat sukulaisilmiöitä

vaeltaja2006 • 19.03.2017 14:36 • 11 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Kuva: public domain
Yleinen mielipide alkaa olla yhtä mieltä siitä, että rasismi on paha asia. Mutta miksei ns. homofobia kuulosta yhtä pahalta? Molemmissa toimivat samanlaiset ajattelumallit. Blu.fm-sivulla saksalaisaktivisti Sven Paßmann pohtii rasismin ja homofobian sukulaisuutta.

Amerikkalainen roturyrjintä ratkaisi 1900-luvulla omat ristiriitatilanteensa suosittelemalla käsitettä: ”Separate but equal” (erillään mutta yhdenvertaisena). Paikallisesti pienissä ja suurissa kaupungeissa päädyttiin siihen, että mustilla ja valkoisilla oli omat osastot busseissa ja junissa, omat vessat, omat puistonpenkit, juoma-automaatit, asuinalueet. Ihmiset pidettiin erillään ihonvärin perusteella. Paperilla rotuerottelu lopetettiin, mutta juopa ”rotujen” kesken elää yhä.

Orjuudelle saatiin hyväksyntä Raamatusta, jossa monissa kohdissa oikeutettiin orjien pitoon. Vähitellen nämä raamatun lauseet asetettiin kyseenalaisiksi. Kristillinen peruslause ”Kaikki ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi” (all men are created equal) laajeni USAssa vähitellen koskemaan myös mustia. Se oli vastareaktiota 1800-luvun tieteellisille yrityksille selittää jotkut rodut toisia huonommiksi. Näissä tutkimuksissa kehiteltiin johtopäätös: rotuerottelu ei ole syrjintää, vaan luonnollinen seuraus siitä, että ihmiset ovat erilaisia. Erottelu on sen ajattelutavan mukaan oikein.

Samaa ajattelua oli natsiaikana Saksassa ja samaa on kuultu eduskunnan puhujapöntöstä: erilaiset ihmiset – erilainen kohtelu parisuhdelaeissa. Ollaan yhdenvertaisia, mutta erilainen kohtelu on oikein.

Äärikristilliset ryhmät ovat aina löytäneet Raamatusta hyväksynnän rotuerottelulle. 1960-luvulla asiaa perusteltiin näin: Jumala on luonut rodut ja Jumalalla on kullekin rodulle oma suunnitelmansa. Ihmisen ei pidä väheksyä Jumalan suunnitelmia.Vuodelta 1959 on amerikkalaisen tuomarin antama kielteinen tuomio eriväristen avioliitosta ( lva.omeka.net ): Vaikka Jumala loi eriväriset rodut, heidät sijoitettiin eri mantereille. Jumalan tarkoitus ei ollut sekoittaa rotuja, joten eriväristen avioliitot eivät ole sallittuja.

Nyt, Trumpin aikakaudella Ku Klux Klan on saanut uutta puhtia. Kun aikoinaan säädettiin laki, jolla kiellettiin lynkkaukset, Mississipin kuvernööri kauhisteli, että nyt on avattu portit raiskauksille, lynkkauksille, rotulevottomuuksille ja kaikenlaiselle rikollisuudelle. Etelän miehet ja Ku Klux Klan eivät tule tätä suvaitsemaan.


Fundamentaalikristityt eivät ole koskaan luopuneet perusajatuksesta; ”Erillään mutta yhdenvertaisina”. Se on heidän ajattelunsa kulmakivi. Suuret yhteen Jumalaan perustuvat uskonnot ovat aina vaatineet itselleen oikeuden määritellä mikä on normaalia ja mikä ei ole. On yksi Jumala ja hän päättää. Uskonnoissa, joissa on useita Jumalia, on myös luonteeltaan erilaisia jumalia ja he joutuvat käymään keskustelua oikeasta ja väärästä.


Synnynnäistä vai opittua

Jokainen ihmisoikeustaistelu – naisten oikeudet, rotusyrjintä, hlbtiq-ihmisten oikeudet – on aiheuttanut kirkossa kovan taistelun. Johtavana periaatteena siinä on ollut moraalinen ylemmyys, ”normaalius”, vastaan ”epänormaali”. Oli helppo unohtaa lähimmäisenrakkauden sanoma. Se johti outoihin iskulauseisiin: ”rakasta synnintekijää, mutta tuomitse hänen syntinsä”. Homoille alettiin siinä hengessä järjestää eheytymis- tai parantumiskoulutusta. Samalla on hyvin hanakasti torjuttu ajatus homoseksuaalisuudesta synnynnäisenä ominaisuutena (”todisteet eivät riitä”, ”homous on oma valinta”). Heteroiden heteroseksuaalisuutta ei ole pidetty omana valintana, vaan kuten kansa sanoo: luonto tikanpojan puuhun vetää.

Viime vuosina on nähty Ranskassa ja Saksassa suuria mielenosoituksia, joissa on vastustettu koulujen moninaisuusopetusta. Siinä opetettaisiin, että meitä ihmisiä on monenlaisia. Vastustajien mukaan se on ns. gender-ideologiaa (sukupuoli-ideologiaa), viher-vasemmiston suosimaa ideologiaa. Niille samoille ryhmille, jotka vastustavat koulujen moninaisuuskasvatusta, homous ei ole homo- tai lesboidentiteetti, vaan se on pelkkää seksuaalista käyttäytymistä, johon on opittu eikä synnytty. Ei ole homoidentiteettiä vaan seksikäyttäytymistä, jota voidaan hillitä, muokata tai parantaa.

Suomessakin nousi häly kun Seta julkaisi moninaisuusoppaan kouluille. Siitä käynnistyi runsas väittely.


Rekisteröity parisuhde


Kun rekisteröity parisuhde luotiiin, äärikristilliset, poliittinen oikeisto ja jotkut kirkot taistelivat kiihkeästi sitä vastaan. Vähitellen keksittiin, että tämä onkin hyvä juttu: ”erillään mutta yhdenvertaisena”. Yhdenvertaisuudesta jäi jotain puuttumaan (esim. adoptio), mutta se oli pientä. Erilaisia ihmisryhmiä voi kohdella lainsäädännössä eri tavoin.

Sitten tuli keskustelu tasa-arvoisesta avioliitosta. Sitä vastustettiin, koska heterot ja homot eivät ole samanlaisia. On oltava erilliset instituutiot homoille ja heteroille. Sen ajattelutavan mukaan avioliitto kuuluu vain naiselle ja miehelle. Ja tasa-arvoinen avioliitto olisi kuin kalteva pinta, josta päädytään ihmisten ja eläinten tai moniavioisten avioliittoihin. Homoille ja lesboille riittäköön rekisteröity parisuhde.

Tässä on jotain samaa kuin 1930-luvun Amerikassa: värillisille omat penkit, omat vessat, omat juoma-automaatit.


Normaalius on vaikea käsite

Useimmiten homojen kuulema herja on ”epänormaali”. Normaalisuus on vaikea käsite tai sen kaunisteltu korvike ”terve järki”. Normaali on käsite, jolla voi arvostella toista ihmistä. Normaalius on hyvää, epänormaalius huonoa. Erityisen paljon sitä on käytetty, kun on haluttu mitätöidä hlbtiq-liikkeen tavoitteita: adoptio-oikeutta, avioliittoa, sateenkaariperheitä, jne. Normaaliuteen ei kuulu elämän moninaisuus.

Normaaleja eivät ole olleet homot, värilliset, romanit ja juutalaiset. Myös pakolaiset mielellään esitetään ei-normaaleina, koska heillä on eri uskonto ja he ”eivät sopeudu länsimaisiin arvoihin”. Lisäksi pakolaisten painolastina on islam ja sen naiskuva. Omaa naiskuvaamme pidämme täysin ”normaalina”. Television viihdeohjelmien heteroseksuaalisia julkkisesiintyjiä pidetään ihan okei-ihmisinä, vaikka heillä on yhden yön suhteita, avioeroja ja kaikenlaista sekoilua. Jos homo on halunnut olla okei-ihminen, hänen on ollut syytä salata vastaavanlaiset sekoilut.


Rotuerottelu ja homofobia lähellä toisiaan

Rotuerottelua on alettu pitää ihmisvihamielisenä ja on uskottu, että se vähitellen katoaa. Todellisuudessa syvä kuilu ihmisryhmien välillä ei ole hävinnyt vaan päin vastoin on huomaamatta ollut repeämässä syvemmäksi. Trumpin aikakausi syventää kuilua.

Rotuerottelun ja homofobian taustalla ovat samat mekanismit. Kieli siirtää syrjiviä rakenteita sukupolvelta toiselle. ”Me täällä, nuo siellä”: jutskut, mannet, mutakuonot, rättipäät. Raamattu ja sen siveellisyysvaatimukset ovat antamassa taustatukena.

Homofobian ja rotusyrjinnän taustalla ovat samat ajattelutavat. Samaa kieltä, jota on käytetty rotusyrjinnän perusteluina käytetään yhä homofobian perusteluina. Nämä perustelut ovat yleensä kevyitä heittoja, joista puuttuu tosiasiallinen tieto. Poliitikkojenkin heitot ovat yleensä hyvin heppoisia (esim. Soini sukupuolen korjaamisesta: ”tuoli on tuoli ja pöytä on pöytä”).


(lähteenä käytetty: Sven Passmannin kirjoitus rotuerottelusta ja homofobiasta, blu.fm )


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Islam ja islamin naiskuva. Islamin suhtautuminen homoihin olis oleellisempi tekijä tällä palstalla. Kristityistä ja niiden törkeistä eheytysyrityksistä voi mainita, muttei siitä että islamin uskossa homot lynkataan.
  Ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 19.03.2017 22:30
Kuuluuku näihin ikäviin sukulaisiin myös sisäistetty homofobia, seksuaalivähemmistöjen keskinäinen, usein fobisia sävyjä sisältävät ennakkoluulot tai homojen misogynia, joka ei kohdistu pelkästään naisiin vaan myös ns. naisellisiin homoihin - puhumattakaan "etnisistä mieltymyksistä" eri "rotuihin". Kysyn vaan.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 20.03.2017 13:11
Vaeltajalta tosi hyvä ja perusteltu kirjoitus. Kiitos siitä.

Jatkoksi sopii kirjoitus YLE:n sivuilta.

Maria Petterson on teräväkynäinen blogisti. Tänään hän kirjoittaa otsikolla: "Mutta enhän minä tarkoittanut mitään pahaa".

- Ihmisen on helppo loukata toisia vaikka ei tahtoisikaan. Kun ihminen käyttää homoutta haukkuma- tai kirosanana, on turhaa sanoa jälkeenpäin, ettei tarkoittanut loukata.

yle.fi
  JuhaniV • 20.03.2017 13:27
Oivallinen ja kattava kirjoitus tosiaan! Suurkiitos!

"Uskonnoissa, joissa on useita Jumalia, on myös luonteeltaan erilaisia jumalia ja he joutuvat käymään keskustelua oikeasta ja väärästä."

Juurikin se, että uskomusten sepittämisissä monijumalalaisuudesta mentiin sortumaan yksijumalaisuuteen ja etenkin "raiskattiin" naisjumalat hengiltä pois kokonaan, teki uskomuksista hengellisesti umpisairaita.

juutalaisuuden+kristinuskomuksen+islamin suhteestahan tiedämme sen, että islam sepustettiin pitkälti juutalaisuuden ja kristinuskomuksen uskomuksista, kun Medinassa ja muualla julistivat maanpakolais-juutalaiset ja evankelista-kristityt uskomuksiaan. Ja siellä kuuntelemassa ollut muhammed joutui noitten aivopesuun ja höttöili sitten muutaman lisäriimin omastakin päästään.

islamin koraanissahan on vain 3 lyhyttä lausahdusta biseksuaaleja / homoja kohtaan ja niissäkin vain yhdessä tuomitaan. Yhdessä noista koraanin kohdista toistetaan juutalaisten tooran sodoma-juttua, eli selviö, mistä se on peräisin.

raamattuhan, ut:tä myöten on kaikkein pahin vihoissaan - ja on umpivale että ut:ssäkään ihmisiä pidettäisiin yhdenvertaisina, sillä siellähän vain yhden sepustetun uskomuksen uskovaiset ylennetään muihin nähden ja seillähän jessekin arvottaa humpuuki > mies > nainen.

Sitten ovat toki macho-biseksuaalit, jotka kimittävät huru-uskomustaan että feminiiniset miehet olisivat muka homoja, vaikka he ovat lähinnä biseksuaaleja, naismies-suuntatuneita. Koko joukko biseksuaaleja tuntuu olevan siinä harhauskomuksessaan, että muka muitakin kuin vain biseksuaaleja kiinnostaisi kaikki sukupuolet tai sukupuolten sekoitukset.

Homohyvää sen sijaan on se, että arabit, afrikkalaiset, aasialaiset jne ovat kyllä ainakin 1000 & 1 yötäkin parempia, kuin lapsensa tai lapsenlpasensa ikäisiä epämiehekkäästi metsästävät vaimonsa "luotettavat" akkamiehet :D bi-VOK:t (VaimonOmaKultsi:lat) kannattaa kiertää kaukaa tosiaankin :D

Perin kummallista on joillakin usiksilla ja rasisteilla vonkuna islamin kivitysjutuista yms, vaikka ne ovat peräisin kaikki juutalaisten toorasta, jossa kivitykset yms. uskontokulttuuri-raakuudet vilisevät. Käsittämätöntä että kristiusukomuksenkin kodeissa pidetään kirjapahasta, raamattua, jossa esim. lasten kohtelussa neuvotaa näin:

"18 "Jos vanhemmilla on tottelematon ja uppiniskainen poika, joka kurituksesta huolimatta ei kuuntele heitä, 19 heidän on otettava poika kiinni ja vietävä hänet kaupunkinsa portille 20 ja sanottava kaupungin vanhimmille: 'Tämä meidän poikamme on tottelematon ja uppiniskainen. Hän ei kuuntele meitä, vaan viettää kevytmielistä ja juopottelevaa elämää.' 21 Silloin kaupungin miesten on joukolla kivitettävä poika hengiltä. Hävittäkää paha keskuudestanne."

Siis mikä karmiva mulkero-uskomus pitää tuollaista kirjaa kotona ja uskottelee tuollaiseen! Tuollainenhan voi koitua uppiniskaiselle, juopottelevalle biseksuaali-vanhallepojalle hengenmenoksi. Eikä sellaista kukaan uskomuksista vapaa ainakaan toivo missään nimessä.

Kommenttia muokattu: 21.03.2017 klo 16:51
  human • 21.03.2017 16:25
Sattumoisin muuten viime perjantainakin oli merkkihenkilön syntymäpäivä, eli Suomen ja Pohjoismaidenkin ensimmäisen lääkärinaisen, feministin ja uskonnoistavapauden pioneerin, Rosina Heikelin syntymäpäivä 17.3., joka voisi myöskin olla liputusjuhlapäivä

fi.wikipedia.org
www.saunalahti.fi

Tämähän on nykyajan ihmisille pöyristyttävää tietoa siitä, miten myöhään naiset pääsivät vapautumaan abrahamisista syrjinnöistä

Women_in_medicine, Pioneers:
en.wikipedia.org

Eli naisten syrjintä liittyy myös samaan uskomus-peräiseen ongelmavyyhteen, kuin seksuaalivähemmistöjen ja ihmisrotujen syrjintäfobiatkin.

Kommenttia muokattu: 21.03.2017 klo 16:50
  human • 21.03.2017 16:44
No niin, odottelinkin koska hullu-human/käpälikkö/alunperinAfrikasta saapuu pakkomielteisenä möhnät housuissa kirjoituksesta innostuneena paasaamaan samaa sontaa mitä ennen. Säälittävä "ihminen". Kun lukee nuo kaksi sepustusta näkee miten kaistapäisen hullu hän on.

Kommenttia muokattu: 21.03.2017 klo 23:42
  Zephyr • 21.03.2017 23:40
Abrahamilaiset uskonnot ovat maailmaa kurjistava ja sisältä päin tuhoava syöpäkasvain, joka pitää vain leikata pois. Operaatio on hidas, mutta länsimaissa, ja varsinkin pohjoismaissa, tähän asti ollut oikein menestyksekäs. Etäpesäkkeitä on vielä jäljellä, mutta suurin kasvain on jo leikattu.
  ._. (ei rekisteröitynyt) • 22.03.2017 06:35
Ei pitäisi ajatella ihan niin yksisilmäisesti.

Täällä meillä kristinuskon leviämisen siivittämänä on esimerkiksi varsin toimiva (joskaan ei täydellinen) yhteiskunta ja sen hallinto, luku- ja kirjoitustaito ynnä muuta kaikenlaista elämän mukavammaksi tekevää pientä.

Uskonnot sekä (seksuaalinen/sukupuolinen) moninaisuus voivat elää ihan sopusoinnussa. Panostetaan mieluummin valistuksen jakamiseen kuin toisten maailmankatsomuksen päälle sylkemiseen.

Valistus on kaiken taantumuksen pahin vihollinen.
  smo • 22.03.2017 07:11
Mites "ihmiseläinkunta" jakselee, Human? Jaksatkin paasata samaa virttä ympäri nettiä, täysin samaa uskomus/bi-seksuaali-länkytystä. Pakkomieleteiset kirjoituksesi aiheesta riippumatta kertovat vaikeista psykologisista ongelmista. Jos topiikki on mielenterveys-palvelut, voi vain hyvin pakkomieleteine ihminen saada siihenkin mukaan uskonnot:

"Mielenterveysseuralla on myös ehdottoman tärkeää että se ylläpitää sisäistä valvontaa, ettei toimintaan pääse mukaan erinäisten uskontojen edustajia, kauppaamaan humpuukiuskomusavuttomuuksiaan esim. jumalien puoleen sortumisia tms. Ilmeisesti kuitenkin Suomen mielenterveysseura syntyi 1800-luvun lopulla nimenomaan antamaan todellista mielenterveysapua, juurikin uskomushuuhaita paljon parempana lähimmäisten avittamisena."

Kommenttia muokattu: 22.03.2017 klo 13:39
  Zephyr • 22.03.2017 13:36
Zephyr, mikä sinua viehättää Humanin kirjoituksissa niin paljon, että jaksat niitä toistuvasti kommentoida?

Aiemmin joitakin Humanin kirjoituksia luettuani totesin hänen tapansa kommunikoida olevan sellainen, ettei se ole oikeastaan keskustelua. Hän ei vastaa esitettyihin kysymyksiin, eikä muutenkaan jatka yhteistä keskustelua, vaan vain omaansa. Minua sellainen ei kiinnosta. Ohitan sujuvasti lähes kaikki hänen kirjoittamansa. En halua tuhlata aikaani hänen tuotoksiinsa.

Olen pistänyt merkille, että hän on näivettänyt tehokkaasti tällä sivustolla käytävää keskustelua. Luultavasti moni muukin ajattelee hänestä samalla tavoin kuin minä ja jättää keskusteluja väliin.
  JuhaniV • 22.03.2017 17:07
Olen vastanut useasti Humanin kirjoituksiin, jotka todellakin alkavat kyrsimään. Jos sallit vastata Zephyrin puolesta, toisaalta hän voi vastata myös itse - en edusta häntä.

Humanin paasaus sisältää koko joukon ei ainoastaan uskontoja kohtaan kohdistuvaa "kritiikkiä", mutta myös bi-kuin transfobissta kommentointia. Sivuuttamalla nämä, kuten Ranneliike ylläpitoineen tekee mitenkään moderoimatta Humanin vihapuhetta, antaa hiljaisen hyväksyntänsä tälle paasaukselle ja disinformaatiolle.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 25.03.2017 09:58
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy