ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Tasa-arvoista avioliittoa kannattavat puoluejohtajat korostivat ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta

jnsto • 27.11.2014 06:14 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tasa-arvoinen avioliitto sai taakseen viisi eduskuntapuolueiden puheenjohtajaa Ylen Vaalien välissä - ohjelmassa keskiviikkona 26.11. Lakia tukevat kokoomuksen Alexander Stubb, SDP:n Antti Rinne, vihreiden Ville Niinistö, vasemmiston Paavo Arhinmäki ja RKP:n Carl Haglund. Sen sijaan keskustan Juha Sipilä, perussuomalaisten Timo Soini ja kristillisten Päivi Räsänen vastustavat lakia.

Lakia tukeva viisikko perustelee Ylen uutisen mukaan kantaansa liki yksimielisesti ihmisoikeuksilla ja tasa-arvolla. Linjauksensa mukaisesti Yle kirjoitti "sukupuolineutraalista avioliitosta" sähkeessään, mutta käytti alkulauseessa muotoilua "tasa-arvoisen avioliittolain salliva laki".

– Se on ihmisoikeus, tasa-arvo ja tasavertaisuuskysymys, perusteli pääministeri Alexander Stubb myönteistä kantaansa.

Keskustan Juha Sipilä perusteli kielteistä kantaansa klassisen avioliittokäsitteen avulla.

– Keskustassa tämä on tyypillinen omantunnonvapauskysymys. Annamme vapauden edustajille äänestää niin kuin kukin oikeaksi tuntee. Varmaan suurin osa meidän ryhmästä äänestää tämän klassisen avioliittokäsityksen puolesta. Näin teen itsekin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini toivoo, että lapsen oikeus isään ja äitiin voittaa.

– Olen hyvin toiveikas sen suhteen, että avioliitto säilyy miehen ja naisen välisenä liittona niin kuin sen pitää säilyä ja niin kuin oma kantani on.

Paavo Arhinmäki taas uskoo positiiviseen tulokseen, kun tämä yksi tärkeä askel kohti entistä vahvempia ihmisoikeuksia Suomessa hyväksytään.

– Samalla se on hyvä, kun Timo Soinin homorummutus vähän vähenee ja voidaan keskittyä talouden asioihin.

SDP:n Antti Rinne taas totesi, että tässä laissa ei ole kyse uskonnosta, eikä kirkosta, vaan kysymys on laista.

– Ihmisoikeusnäkökulmasta tätä asiaa pitää arvioida.

Kristillisten Päivi Räsäsen ryhmälle päätös on yksimielinen. Hänen mukaansa nykyinen laki olisi tasa-arvoisena riittävä.

– Sen eteen työtä teemme, että tämä nykyinen hyvä lainsäädäntö voisi säilyä, sanoi Räsänen. Kun nykyistä säädöstöä rekisteröidystä parisuhteesta luotiin silloinen kristillinen liitto kuitenkin vastusti uudistusta.

Vihreiden Ville Niinistö painotti ihmisoikeusnäkäkulmaa:
– Me näemme, että ihmisoikeudet ovat jakamattomia. Meillä on lainsäätäjinä osoittaa, että kaikki nuoret ovat Suomessa tasa-arvoisia ja avioliitto-oikeus kuuluu yhtä lailla sekä samaa sukupuolta oleville että heteropareille.

RKP:n Carl Haglund uskoo, että laki hyväksytään parin äänen enemmistöllä.

– Minä uskon, että parin äänen voimin tämä äänestys kääntyy myönteiseen suuntaan. Ja niin toivon. Minäkin pidän tätä erittäin suurena ja tärkeänä ihmisoikeuskysymyksenä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tuo Ylen velvollisuus käyttää muka neutraalia kieltä ja miellyttää kaikkia eduskunnassa vaikuttavia tahoja saa aikaan hieman kummallisia kiemuroita.
Kuten osoittavat toisaalla uutisoitu Pohjois-Karjalan radion piirissä perussuomalaisten äänellä vailla logiikan häivääkään kirjoitettu kommenttikirjoitus tai sitten tämä "tasa-arvoisen avioliittolain salliva laki". Mtä tarkoittaa lain salliva laki? Ei tässä sentään perustuslakia olla säätämässä.
  Public eye • 27.11.2014 12:28
Soini leikkii vaikeasti tavoiteltavaa www.iltalehti.fi :D
  puppeliassi • 27.11.2014 15:21
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy